Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών "Ηρακλής Καλλέργης"

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών "Ηρακλής Εμμ. Καλλέργης"

Συγκίνηση προκάλεσε στην ακαδημαϊκή και όχι μόνο κοινότητα, η είδηση του θανάτου του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Ηρακλή Εμμ. Καλλέργη.

Ο Ηρακλής Εμμ. Καλλέργης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στα Ινστιτούτα Κλασικής και Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου της Βιέννης. Κατά το διάστημα 1962-1986 υπηρέτησε σε δημόσια σχολεία της Δ.Ε. του νομού Ηρακλείου και στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Αριστοβάθμιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1980), δίδαξε μεταξύ 1987-2003 τα μαθήματα της νεοελληνικής και της παιδικής λογοτεχνίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών της οποίας διετέλεσε κοσμήτορας μεταξύ 1999-2002.

Στην ίδια Σχολή, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (ΠΤΝ). Από το 2004 ήταν ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είχε δημοσιεύσει πλήθος μελετημάτων -σε ελληνικά και ξένα περιοδικά- και μονογραφιών για θέματα της παλαιότερης και νεότερης φιλολογικής γραμματείας μας.

Ήταν μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, της οποίας υπήρξε πρόεδρος κατά την τετραετία 1998-2002.

Ακόμη είχε δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων, ενώ ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο.

Το τελευταίο «αντίο» στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Ηρακλή Καλλέργη θα το πουν σήμερα, συγγενείς και φίλοι. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αγυιάς Πατρών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α΄ Κοιμητήριο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.