Τα σημαντικότερα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών για την τελευταία εβδομάδα [13/03]

Κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή οι φοιτητές των τμημάτων που στεγάζονται στο Αγρίνιο ζητώντας ίση μεταχείριση.

Στα πιο πρόσφατα νεά του Πανεπιστημίου Πατρών περιλαμβάνουν την επίσκεψη της Πρυτανικής Αρχής στα τμήματα που παραμένουν στο Αγρίνιο, ενημερωτικές ημερίδες για το πρόγραμμα ERASMUS+, τον τελικό του 4ου Πανελλαδικού ΜΑθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου κ.α.

Αν είσαι Φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών και θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα για τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ νέα που σε αφορούν ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Αναλυτικά στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το ΑΕΙ Πατρών αναφέρονται τα εξής:


ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

Σήμερα, Παρασκευή 13/3/2015, πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης από φοιτητές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που χωροταξικά παραμένουν στο Αγρίνιο, με αιτήματα την ίση μεταχείριση όλων των φοιτητών, την εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, και την μη περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών τους.

Πιστεύουμε ότι, παρότι διαφωνούμε με τον συγκεκριμένο τρόπο διεκδίκησης (κατάληψη), πρόκειται για σοβαρά αιτήματα που, όπως προαναφέρθηκε, χρήζουν άμεσης και συντονισμένης διερεύνησης λύσης και ήδη έχουν τεθεί υπόψιν του Υπουργού Παιδείας, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στην άτυπη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Ευελπιστούμε σε νεότερη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, το συντομότερο δυνατόν, ώστε, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γ.Σ των τριών Τμημάτων, να συζητήσουμε για την οριστική λύση των προαναφερθέντων θεμάτων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελών της Πρυτανικής Αρχής στα τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που χωροταξικά παραμένουν στο Αγρίνιο, για την ενημέρωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Πρύτανις και οι αρμόδιοι Αναπληρωτές Πρυτάνεως συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις των αντίστοιχων Τμημάτων, ενώ συναντήθηκαν και με εκπροσώπους των φοιτητών. Η Πρυτανεία θεωρεί άμεση προτεραιότητα τη λήψη αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων τού Πανεπιστημίου Πατρών που χωροταξικά παραμένουν στο Αγρίνιο, σε συνεργασία με τους φοιτητές τους, για την οριστική λύση του προβλήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι δύσκολη η λειτουργία του Πανεπιστημίου σε δύο διαφορετικές πανεπιστημιουπόλεις, με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους και, ιδιαίτερα, με τόσο χαμηλό κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ακαδημαϊκή υπόσταση και εξέλιξη των, ήδη εξαιρετικών, τριών Τμημάτων, καθώς και τη διευθέτηση του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Κατά την επίσκεψη αυτή, αντιμετωπίστηκε και το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της σίτισης των φοιτητών που είχε ανακύψει το τελευταίο διάστημα. Προσωρινά, και έως να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προχωρήσει το Πανεπιστήμιο στον προβλεπόμενο διαγωνισμό, ανατέθηκε η σίτιση σε τοπική επιχείρηση τροφοδοσίας. 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ERASMUS+ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Την ίδια ημέρα (Δευτέρα, 9/3/2015) πραγματοποιήθηκε, με ευθύνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου μας, ενημερωτική εκδήλωση για τα θέματα του Erasmus+ στο κεντρικό αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων στο Αγρίνιο. Η εκδήλωση απευθυνόταν στους Καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό, και βέβαια, στο σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού και των τριών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που χωροταξικά παραμένουν στο Αγρίνιο. Στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων προχώρησαν σε αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα της κινητικότητας, των επιστημονικών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ανταλλαγών, καθώς και της σύναψης διμερών συμφωνιών. Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος φοιτητών και σημείωσε μεγάλη επιτυχία όπως φάνηκε, κυρίως, στη θερμή συζήτηση που ακολούθησε, μετά το κύριο μέρος της παρουσίασης, και στο πλήθος των εμπεριστατωμένων ερωτήσεων που τέθηκαν. 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ERASMUS+ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 

Παρόμοια με την προηγούμενη ενημερωτική εκδήλωση για τα θέματα του Erasmus+, θα πραγματοποιηθεί και στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015. Στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων θα προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ζητήματα της φοιτητικής κινητικότητας (τόσο για σπουδές όσο και για πρακτική άσκηση). Την περίοδο αυτή προετοιμάζονται οι αιτήσεις και η αναζήτηση ιδρυμάτων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων θα είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων (φοιτητών / συντονιστών / υπαλλήλων), για να δεχτεί ερωτήσεις και να βοηθήσει στην κατανόηση της διαδικασίας. 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ 4ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σας υπενθυμίζουμε ότι τις ημέρες αυτές, 13-14 Μαρτίου 2015, διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο μας, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου —ο μοναδικός στον χώρο της φιλοσοφίας στην Ελλάδα—, που διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και απευθύνεται σε μαθητές του Λυκείου όλων των κατευθύνσεων. Το φετινό θέμα είναι «Φιλοσοφία και Τέχνη». Ο διαγωνισμός, που τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και διεξάγεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ Ναυπλίου) του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, πραγματοποιείται σε δύο φάσεις: την προκριματική, που έχει ήδη γίνει από το Σάββατο 7/2/2015 κατά τόπους σε πανελλαδικό επίπεδο, και την τελική, που διεξάγεται εντός του Πανεπιστημίου μας. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη παγιωθεί ως ένας θεσμός ιδιαίτερου κύρους, όπως προκύπτει και από την διαρκώς αυξανόμενη ανά έτος συμμετοχή μαθητών. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 556 μαθητές από είκοσι (22) νομούς της χώρας. Οι 20 μαθητές που επελέγησαν για τον τελικό προέρχονται από σχολεία της Κρήτης (Ρέθυμνο και Χανιά), τα Γιαννιτσά, τη Νιγρήτα Σερρών, τον Μελιγαλά, την Ελευσίνα, το Αίγιο, την Αθήνα και από ένα σχολείο της πόλης μας. Οι εκάστοτε πρωτεύσαντες στον διαγωνισμό βραβεύονται με βιβλία που χορηγεί το ΚΕΣ Ναυπλίου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ενώ μεταξύ των βραβευθέντων επιλέγονται και οι δύο μαθητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην ετήσια Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (ΔΟΦ). Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 14/3 και ώρα 13.30 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ θα προηγηθεί (ώρα 11.00) η προβολή της ταινίας «Η ζωή ενός ανθρώπου Vincent Van Gogh» (Just for Life, 1956). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας: 

http://www.philosophy.upatras.gr/ 

2ο Patras IQ: ΠΕΔ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει, στις 23-25 Απριλίου 2015, την 2η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ». Η έκθεση αποσκοπεί στην παρουσίαση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών σε μονάδες του παραγωγικού τομέα και οργανισμούς στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, που θα συμμετάσχουν στην έκθεση. Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση της έρευνας και η προώθηση της καινοτομίας, που μεσοπρόθεσμα θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Με τη συγκεκριμένη διοργάνωση επιτυγχάνεται η προώθηση της δικτύωσης ερευνητών – παραγωγικού τομέα, η καλύτερη εστίαση της έρευνας στις τοπικές ανάγκες, η διευκόλυνση της αξιοποίησης και της αφομοίωσης των αποτελεσμάτων της έρευνας, η αμοιβαία μάθηση με πιθανές δράσεις κινητικότητας μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της καινοτομίας. 

Την Πέμπτη, 12/3/2025, και προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τριών φορέων που θα συνεργαστούν (Πανεπιστημίου, Επιμελητηρίου και Περιφέρειας Δ.Ε.).

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ

& ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΣΠΚ)

Η Επιτροπή «Συνεδριακών Εκδηλώσεων», μετά από εισήγηση των Πρυτανικών Αρχών και λαμβάνοντας υπόψη: την οικονομική συγκυρία του τόπου μας, τις επιστημονικές, συνεδριακές και πολιτιστικές ανάγκες τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και της ευρύτερης περιοχής και θέλοντας να ενισχύσει τη σύνδεσή της με την τοπική κοινωνία, προχώρησε σε μείωση των ενοικίων των υποδομών του ΣΠΚ και άλλες διευκολύνσεις (δωρεάν χρήση εκθεσιακών χώρων, προβολικών μηχανημάτων). Ο νέος τιμοκατάλογος θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του ΣΠΚ.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Τη Δευτέρα, 9/3/2015, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ (ενότητα «Καλά Νέα») προβλήθηκε ρεπορτάζ για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου μας με το θερινό σχολείο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ένα από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα καλοκαιρινά προγράμματα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιό μας είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας που συμμετέχει σε αυτό το θερινό σχολείο. Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ μπορείτε να το δείτε εδώ: 

http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=257470

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ

Πρώτος φιλοξενούμενος στη στήλη «Λόγος ύπαρξης», μεγάλου και δημοφιλούς περιοδικού που διανέμεται δωρεάν (free press) στην Αθήνα, είναι ο δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου μας Άρης Φίλιππας. Η στήλη, την οποία επιμελείται ο γνωστός τραγουδοποιός και συγγραφέας Νίκος Ζούδιαρης, παρουσιάζει καινούριους ποιητές που στέλνουν δείγματα της γραφής τους στο περιοδικό. Τον κ. Άρη Φίλιππα συνάντησε το περιοδικό στους χώρους της πανεπιστημιούπολης, με αφορμή τα ποιήματά του. Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή συνέχεια. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr