Πανεπιστήμιο Πατρών: Reunion φοιτητών στο Αγρίνιο μετά από 34 χρόνια

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Reunion φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών μετά από 34 χρόνια

Reunion, 34 χρόνια μετά την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση την Αγροτική Οικονομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη, στο Αγρίνιο.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1985 όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με κατεύθυνση την Αγροτική Οικονομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Αγρίνιο για να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές του. Από τους 100 φοιτητές που πέτυχαν την είσοδό τους σε αυτό το τμήμα το 1985, περίπου 65 διέμειναν μόνιμα στο Αγρίνιο. Οι πρώτοι φοιτητές αποφοίτησαν το 1989, μετά από τετραετή διάρκεια σπουδών, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των τότε φοιτητών.

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς 2023, 50 περίπου απόφοιτοι (από τα πρώτα τρία έτη φοιτητών) από όλα τα μέρη της Ελλάδας (Κομοτηνή, Κω, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Καστοριά Γιάννενα, Σιάτιστα, Φιλιππιάδα, Πάτρα, Πύργος, Γαργαλιάνοι, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λάρισα, Λειβαδιά, Αθήνα) βρεθήκαμε στο Αγρίνιο για να ξαναπερπατήσουμε στους δρόμους του, να επισκεφτούμε τη Σχολή (απ’ όπου και η φωτογραφία), να θυμηθούμε και να σφιχταγκαλιαστούμε μεταξύ μας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο καθηγητής κ. Χαρ. Κασίμης, άξιος δάσκαλος και πάνω από όλα, πραγματικός άνθρωπος που δεν άφησε τις μνήμες να ξεθωριάσουν, αλλά συνέβαλε στο να τις ξαναφρεσκάρουμε. Επίσης συμμετείχε και ο κ. Γρηγ. Λιακόπουλος, βοηθός καθηγητή τότε, που συνέβαλε επίσης στο να ανασύρουμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες του παρελθόντος.

Τα γέλια, τα ξεφωνητά, οι κραυγές και τα σφιχταγκαλιάσματά μας στις καφετέριες της κεντρικής πλατείας του Αγρινίου, αυτό το τριήμερο, ήρθαν από άλλες εποχές, εκείνες του 1985-1989. Αν και πέρασαν τόσα χρόνια, η επιστροφή στον τόπο που περάσαμε τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής μας μακριά από τις οικογένειές, μας μετέτρεψε αμέσως και ΟΛΟΥΣ, σε 18χρονους.

Το Τμήμα δεν υφίσταται πλέον-έχει καταργηθεί, και μόνο ένα μέρος του έχει μεταφερθεί στην Πάτρα ως Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ενώ η Κατεύθυνση (Αγροτική Οικονομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη) «πήγε άκλαυτη». Αν ήταν λάθος, η ίδρυση ενός τμήματος μακριά από την κεντρική φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου του (την Πάτρα), άλλο τόσο και πολλαπλάσιο ίσως ήταν η κατάργησή του. Ωστόσο, εμείς οι απόφοιτοι δεν έχουμε «καταργηθεί», υπάρχουμε, και αυτός ο τόπος (το Αγρίνιο) θα αποτελεί ένα τμήμα της πραγματικής μας ζωής και μάλιστα το πιο έντονο και το πιο «συμπυκνωμένο», και εμείς όλοι μαζί, θα αποτελούμε μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου, του Αγρινίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ξέρουμε όλοι ότι η πραγματικότητα έχει μία κακιά συνήθεια: πάντα κερδίζει!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.