Με οκτώ μετάλλια επέστρεψαν οι Μικροί Ρομποτιστές του Πανεπιστημίου Πατρών

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Εκπληκτικές επιτυχίες, με οκτώ μετάλλια, των Μικρών Ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC 2023

Πανεπιστήμιο Πατρών: Η ομάδα Robots@UP των μικρών ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD – MRC 2023, όπου έκανε μία εκπληκτική εμφάνιση ανεβαίνοντας οκτώ φορές στο βάθρο:

 • 3 – Χρυσά
  (στα
  Drones ηλικίες 13-18, Ποδόσφαιρο ηλικίες 9-12, Ποδόσφαιρο ηλικίες 13-18)
 • 2 – Αργυρά
  (στα
  Πάλη-Sumo ηλικίες 9-12, eSports ηλικίες 13-18)
 • 3 – Χάλκινα
  (στα
  Μαραθώνιο ηλικίες 13-18, Σκυταλοδρομία ηλικίες 13-18, Rally 13-18)

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7-10 Απριλίου 2023. Συμμετείχαν περισσότερες από 30 χώρες και την παρακολούθησαν χιλιάδες επισκέπτες. Εκεί περισσότεροι από 3000 διαγωνιζόμενοι δημιουργώντας αθλητές-ρομπότ συναγωνίστηκαν σε ρομποτικά αθλήματα. Στην ολυμπιάδα συμμετείχαν παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής όπως η Ν.Κορέα, η Κίνα, η Ρουμανία, ηΕσθονία κλπ. Στην αποστολή του Robots@UP, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχαν 23 μικροί ρομποτιστές από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους προπονητές των ομάδων, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές με διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα, οι οποίοι σε εθελοντική βάση, τους τελευταίους 2 μήνες εργάστηκαν εντατικά μαζί με τους μικρούς ρομποτιστές και τους μεταλαμπάδευσαν τη γνώση, την τεχνογνωσία και την αγάπη τους για την επιστήμη της ρομποτικής:

Χρήστος Αθανασάκης
(φοιτητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών)

Σαμπρίνα Γκοζίνα
(φοιτήτρια, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών)

Μαρία Θανοπούλου
(φοιτήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης)

Εμμανουέλα Ξένου
(φοιτήτρια, Τμ. Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής)

Γεωργία Πάρχα
(φοιτήτρια, Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών)

Γιάννης Τσικέλης
(φοιτητής, Τμ. Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, μέλος Λέσχης Ρομποτικής)

Δημήτρης Τζουβελέκης
(φοιτητής, Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, μέλος Λέσχης Ρομποτικής)

Δήμητρα Τιμπιλή
(μετ. φοιτήτρια, Τμ. Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία)

Νίκος Ανατολιωτάκης
(υποψήφιος διδάκτορας, συντονιστής ομάδας, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών)

Γιάννης Νικολόπουλος
(διδάκτορας, Τμ. Χημείας)

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στη Λέσχη Ρομποτικής (Robotics Club) και στα μέλη της, οι οποίοι καθοδήγησαν τους μικρούς ρομποτιστές στην υλοποίηση και τον προγραμματισμό του ανοιχτού υλικού/λογισμικού line-following ρομπότ, με το οποίο μια από τις ομάδες συμμετείχε στα αγωνίσματα του Rally και του Μαραθώνιου. Η συμβολή τους ήταν καταλυτική και πολύτιμη και καταδεικνύει το πνεύμα επιστημονικής και ουσιαστικής συνεργασίας! 

Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP είναι μία αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα η οποία δημιουργήθηκε το 2017 από μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τη δράση στελεχώνουν εθελοντές-προπονητές-υποστηρικτές από τον χώρο του πανεπιστημίου και της ευρύτερης κοινωνίας της Δυτ. Ελλάδας με διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα. Είναι το αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των μελών της ομάδας και της ενασχόλησής τους με την επιστήμη της ρομποτικής, για περισσότερα από 20 χρόνια. Υποστηρίζεται από τη Λέσχη Ρομποτικής (φοιτητών) και την Ομάδα Ρομποτικής (εκπαιδευτική-ερευνητική) του Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα περισσότερα από 180 παιδιά, που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προέρχονται από περισσότερα από 40 σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την απήχηση που έχει η δράση στην ευρύτερη κοινωνία. Υλοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία έξι χρόνια ως μία δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών που διεξάγεται στο Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και στο Τμ. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής - CEID. Εκεί, φοιτητές, μεταπτυχιακοί, επιστήμονες, παιδιά και γονείς φαντάζονται, σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, προγραμματίζουν και δημιουργούν καινοτόμα ΡΟΜΠΟΤ στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Η δράση Robots@UP είναι μια αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα που διασυνδέει το πανεπιστήμιο και δη τους/τις φοιτητές/τριες του με την ευρύτερη κοινωνία μέσω του πιο ελπιδοφόρου κομματιού της, τα παιδιά μας. Η λειτουργία της βασίζεται στην ηθική υποστήριξη και στις ευγενικές συνεισφορές υποστηρικτών και χορηγών, όπως τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στη βοήθεια όσων στηρίζουν τις δραστηριότητές της, όπως αυτή της εταιρείας Aris Konstantinopoulos - Nak Photography που ακολούθησε την αποστολή του Robots@UP στην Κρήτη για τρεις ημέρες για να αποτυπώσει επαγγελματικά τις μοναδικές στιγμές και εμπειρίες των μικρών ρομποτιστών. Πιστεύοντας ότι όλο και περισσότεροι φορείς θα αγκαλιάσουν και θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Robots@UP, ευχόμαστε στους μικρούς ρομποτιστές: Χριστόφορο, Γρηγόρη, Δημήτρη, Ελισάβετ, Κωνσταντίνο, Μιχάλη, Αλεξάνδρα, Δημήτρη, Βασίλη, Νέστορα, Κυριάκο, Άκη, Παναγιώτη, Άγγελο, Αντώνη, Νικόλα, Στάθη, Νίκο, Επαμεινώνδα, Κωσταντίνο, Σπύρο, Διονύση και Νικόλα πολλές επιτυχίες και πολλά συγχαρητήρια για τις αξιόλογες προσπάθειές τους!!!

Επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης Robots@UP είναι ο Δρ. Παναγιώτης Κουστουμπάρδης, μέλος ΕΔΙΠ στο Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.