Συρίγος στη Βουλή: Οι συγχωνεύσεις των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών έγιναν με απόφαση της Συγκλήτου

Συρίγος στη Βουλή: Οι συγχωνεύσεις των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών έγιναν με απόφαση της Συγκλήτου

Η Παιδεία στη Βουλή: «Οι συγχωνεύσεις των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών έγιναν με απόφαση της Συγκλήτου», είπε ο Α. Συρίγος στη Βουλή

«Το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοικτό να βοηθήσει μέσω της Κινητικότητας στο δημόσιο, όσους από τους εργαζόμενους του Τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας έχουν αποσπαστεί στο νέο Τμήμα με έδρα το Μεσολόγγι» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας 'Αγγελος Συρίγος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου.


Ο υφυπουργός, επισήμανε ότι οι συγχωνεύσεις Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών αφορούσαν:  

  • Το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου που με απόφαση της Συγκλήτου συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με έδρα το Αγρίνιο που ακολούθως θα μεταφερθεί στην Πάτρα.
  • Το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας που συγχωνεύτηκε με έδρα το Μεσολόγγι μαζί με τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Παραγωγής που λειτουργούν εκεί.
  • Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας που από το Αίγιο μεταφέρθηκε στην Πάτρα.

«Από τους δύο υπαλλήλους της γραμματείας Μουσειολογίας του Πύργου», ανέφερε ο κ. Συρίγος, «ο ένας συνταξιοδοτείται λόγω ορίου ηλικίας στο τέλος του χρόνου και η άλλη υπάλληλος έχει ήδη αποσπαστεί σε δημόσια υπηρεσία με έδρα την Πάτρα από την 1η Νοεμβρίου 2022 έως το τέλος Οκτώβριο του 2024.

Τρείς υπάλληλοι που είναι από Αίγιο, αυτοί πηγαίνουν στην Πάτρα και η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη. Πράγματι, υπάρχουν τους τρείς υπάλληλοι από το Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί στην γραμματεία του νέου Τμήματος στην Πάτρα και αυτοί είναι που αντικειμενικά έχουν και το πρόβλημα». Και για αυτούς είπε ο κ. Συρίγος, «είμαστε διατεθειμένοι μέσα από την διαδικασία της Κινητικότητας να δούμε τι μπορεί να γίνει και που μπορεί να απασχοληθούν έχοντας αντικείμενο, διότι απλώς να πεις ότι τους μεταφέρω κάπου χωρίς αντικείμενο δεν είναι σωστό γιατί πληρώνονται με χρήματα του φορολογούμενου. Και ήδη υπάρχει συνεννόηση με τον πρύτανη που είναι ανοικτός σε αυτή την πρόταση»

Ο υφυπουργός, επισήμανε πως η απόφαση της συγχώνευσης αυτών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών ελήφθη με 45 ψήφους υπέρ, έναντι 3 «κατά» και 3 «λευκό» και αυτή ακολούθησε το Υπουργείο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «η πολυδιάσπαση των Σχολών είναι δημιούργημα των πολιτικών των δικών σας κυβερνήσεων που ήθελε σε κάθε πόλη και χωρίο από μια πανεπιστημιακή σχολή ή τμήμα και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα». Για τις συγχωνεύσεις που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Πατρών είπε ότι «ήταν στο «ποδάρι», χωρίς επιστημονικά κριτήρια, και με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των φοιτητών». Ζήτησε να τροποποιηθεί το ΠΔ 52/2022 που προβλέπει τις συγκεκριμένες συγχωνεύσεις και να προσαρμοστεί στο Ν. 4957/2022 που στο άρθρο 5 παρ.4 προβλέπει την κατανομή του διδακτικού και του λοιπού προσωπικού και την μεταφορά τους, είτε σε άλλο ΑΕΙ ή σε άλλον φορέα του δημοσίου τομέα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr