Πανεπιστήμιο Πατρών: Ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο για την διασφάλιση και τον έλεγχο της γνησιότητας προϊόντων

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο για την διασφάλιση και τον έλεγχο της γνησιότητας προϊόντων

Οι ομάδες «Εφαρμοσμένης και Βιομηχανικής Φωτονικής» (Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, υπεύθυνος καθηγητής, Επ. Καθ. Δ. Αλεξανδρόπουλος) και «Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας» (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, υπεύθυνος καθηγητής, Καθ. Κ. Μουστάκας) του Πανεπιστημίου Πατρών χρησιμοποίησαν σύστημα λέιζερ και προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης για την δημιουργία μοναδικών ετικετών γνησιότητας, οι οποίες είναι αδύνατο να αντιγραφούν ακόμα και από τον δημιουργό τους.

Η μέθοδος αξιοποιεί το γεγονός ότι το λέιζερ δημιουργεί δομές με τυχαίες ατέλειες, οι οποίες δίνουν μια μοναδική υπογραφή οπτικού θορύβου.


Η τεχνική αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην τεχνολογία των PUF (Physical Unclonable Functions), η οποία αφορά τη δημιουργία μοναδικών, μη αντιγράψιμων αναγνωριστικών, που χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία ημιαγωγών για τον έλεγχο γνησιότητας των τσιπ.

Η νέα πρόταση επεκτείνει την εφαρμογή των PUFs και σε άλλα προϊόντα καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα εύρος υλικών με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο Scientific Reports, έκδοση του ομίλου Nature. Εκτός από τους κκ. Δ. Αλεξανδρόπουλο και Κ. Μουστάκα, τη μελέτη υπογράφουν ακόμα οι Αγγελική Αναστασίου και Αναστάσιος Τσάκας (υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Επιστήμης Υλικών) και η Ευαγγελία Ζαχαράκη (έμπειρη ερευνήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr