Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (27/6-1/7)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (27/6-1/7)

Ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με τίτλο: «Τα Προγράμματα της UNESCO που μετασχηματίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες: Εκπαίδευση, Πολιτισμός & Βιώσιμη Ανάπτυξη»
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα & ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, διοργανώνουν Ημερίδα την Παρασκευή 8 Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με τίτλο: «Τα Προγράμματα της UNESCO που μετασχηματίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες: Εκπαίδευση, Πολιτισμός & Βιώσιμη Ανάπτυξη». Την επίσημη έναρξη θα κηρύξει ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης. Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χ. Μπούρας, ενώ θα μιλήσουν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, Καθηγητής Π. Δημόπουλος και η κα. Μ. Αργυροπούλου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού. Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Τελετή Ονοματοδοσίας Αμφιθεάτρων Τμήματος Φαρμακευτικής
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιούν Τελετή Ονοματοδοσίας:


  • του Κεντρικού Αμφιθεάτρου Εκδηλώσεων σε Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων «Παύλος Κορδοπάτης»
  • της Κεντρικής Αίθουσας Διδασκαλίας σε Αίθουσα Διδασκαλίας «Διονύσιος Ιθακήσιος»

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Ιουλίου 2022 και ώρα 12:00μ.

Πραγματοποίηση ημερίδας του Τμήματος Λογοθεραπείας στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Diaspora
Το Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022 και ώρες από 10.00 έως 13.00 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Θεωρητικά και πρακτικά θέματα/ζητήματα στην αξιολόγηση αναπτυξιακών και επίκτητων διαταραχών λόγου». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα ΑΑ του Κτιρίου Πρυτανείας και απευθύνεται στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, μεταπτυχιακούς – διδακτορικούς φοιτητές/τριες, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας. Πληροφορίες: κ. Ηλίας Παπαθανασίου, Καθηγητής Τμήματος Λογοθεραπείας -  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο σύνδεσμο: http://logoth.upatras.gr/imerida-sta-plaisia-toy-programmatos-greek-diaspora/

Πρόγραμμα Τελετών Ορκωμοσίας Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Αποφοίτων (Ιούλιος – Αύγουστος 2022)
Οι τελετές ορκωμοσίας των Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Αποφοίτων θα διεξαχθούν ως κάτωθι:

  • Τελετές Απονομής Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Καθομολόγησης Διδακτόρων: 13, 14 & 15 Ιουλίου 2022
  • Τελετές Ορκωμοσίας Προπτυχιακών Αποφοίτων: 28/7, 29/7, 1/8, 2/8, 3/8, 4/8

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα & οι Οδηγίες των Τελετών Ορκωμοσιών (link)
Οι τελετές ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθούν με την υποχρεωτική τήρηση κανόνων, απαιτήσεων και διαδικασιών σύμφωνα τις εκάστοτε ισχύουσες ΚΥΑ κατά της πανδημίας covid 19.

Στεγαστικό επίδομα ακαδ. έτους 2021-2022
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. 140832/Z1/25-08-2017(ΦΕΚ 2993 Β / 31-8-2017) οι προπτυχιακοί φοιτητές/τριες των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών,  Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης δικαιούνται ετήσιο στεγαστικό  επίδομα  ίσο με χίλια (1000) Ευρώ σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην  άνω ΚΥΑ. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος, υποβάλλονται εντός προθεσμίας εκάστου έτους μέσω της ηλεκτρονικής  εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ. Για την υποβολή της αίτησης και περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε με τον σύνδεσμο: πατώντας εδώ.Διάστημα υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης από Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 έως Παρασκευή  29 Ιουλίου  2022. Αναλυτικές πληροφορίες: εδώ.

Διενέργεια Rapid Test για COVID-19
Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 01/07 και ώρα 8:30 έως 14:30 διενεργούνται Rapid Test για COVID-19 στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Εστίας από τον ΕΟΔΥ. Όσοι από τους φοιτητές/τριες και το προσωπικό του Πανεπιστημίου επιθυμούν να κάνουν rapid test μπορούν να προσέλθουν.

Συμμετοχή στην έρευνα Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σχεδιάστηκε το παρακάτω ερωτηματολόγιο. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην έρευνα μέσω του παρακάτω συνδέσμου, στον οποίο μπορείτε να εντοπίσετε αναλυτικές πληροφορίες: https://alumni.upatras.gr/hellenic-alumni-engagement-pilot-project/. Μέρος των πρώτων αποτελεσμάτων θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων
Σας ενημερώνουμε ότι το Σχέδιο Δράσης (ΣΔΙΦ) που εγκρίθηκε στην υπ. αριθμ. 205/23.6.2022 συνεδρίαση της Συγκλήτου έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων: https://isotita.upatras.gr/

Επέτειος των 25 χρόνων του Τμήματος Φιλολογίας / Reunion Αποφοίτων

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στις 8 μ.μ., το Τμήμα Φιλολογίας γιόρτασε τα 25 χρόνια λειτουργίας του, σε ένα υπέροχο δείπνο στον κήπο του Πάρκου Ειρήνης, στο campus του Πανεπιστημίου. Στο reunion παρέστησαν ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Χρήστος Μπούρας, ο Κοσμήτορας της ΣΑΚΕ, Καθηγητής κ. Βασίλης Κόμης, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος και 80 περίπου απόφοιτοι του Τμήματος, που μοιράστηκαν τις «ιστορίες» τους. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα οι απόφοιτες/οι μίλησαν για την πορεία τους στην επαγγελματική τους ζωή, και πόσα εφόδια οφείλουν στο Tμήμα που τους «ανέθρεψε» ως «στοργική» alma mater. Ευκαιρίες, υποστήριξη, καθοδήγηση, διεθνή προγράμματα, υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πρακτική άσκηση, διασυνδέσεις Erasmus – όλα αυτά μνημονεύτηκαν και ανακλήθηκαν ως τα πρώτα εφαλτήρια για να συνεχίσουν την πορεία τους. Οι απόφοιτες /οι που μίλησαν, των οποίων οι ιστορίες σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, προέρχονται από όλες τις «τάξεις» του Τμήματος, σχεδόν από το πρώτο έτος της λειτουργίας του: από το 1998 έως το 2014, και καλύπτουν από καθηγητικές θέσεις σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έως θέσεις στελεχών οργανισμών και εταιρειών. Οι ομιλήτριες/ομιλητές με τη σειρά που μίλησαν ήταν οι εξής: Ματίνα Παρασκευά (2003), Λαμπρινή Λουρίδα (2011), Γεωργία Μοσχόβου (2011), Κατερίνα Ντότσικα (2009), Ράνια Καραχάλιου (2000), Βαγγέλης Κατσαρέλης (2009), Βασίλης Νταής (2012),  Ακριβή Τσιγάρα (2014), Ανδρέας Αντωνόπουλος (1999), και Στέλλα Μπομποτσιάρη (1998). Το Τμήμα Φιλολογίας οφείλει ένα θερμότατο ευχαριστώ σε όλες/όλους που ήταν εκεί, ωστόσο ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλει στον Πρύτανη του ΠΠ για τη γενναιόδωρη υποστήριξή του.

Θερινό Σχολείο Ρομποτικής 2022
Η ερευνητική Ομάδα Ρομποτικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, με τις ομάδες Robotics Club και Robots@MET, διοργανώνει Θερινό Σχολείο Ρομποτικής με θέμα «Σχεδιασμός, Κατασκευή και Προγραμματισμός Ρομπότ», στις 18-22 Ιουλίου 2022 στο Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, τη συνεργασία του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Εργ. Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Π.Π. και την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΔΕΔΕ Δυτ. Ελλάδας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αχαΐας και το έργο Erasmus+ Choice - Policy Reform in STEM. Στο θερινό σχολείο μπορούν να συμμετέχουν, μετά από κλήρωση, μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την A’ & B’ Λυκείου. Δήλωση Συμμετοχής έως 5/7/2022 στο: https://forms.gle/sBCn5gW6XcgBpDTr6. Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο

Δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation HUBs
Το EasyHPC θα είναι ένας από τους επτά Kόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (European Digital Innovation Hubs Network - EDIHs). Τα EDIHs θα έχουν κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει θέσει ως στόχο την ευρεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), της Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων (HPC), της Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security), καθώς και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Σκοπός είναι να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές όσον αφορά τα προϊόντα, τις παραγωγικές διεργασίες και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά τους και συμβάλλοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματός τους. Στον πυρήνα του EasyHPC βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από εργαστήρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεπικουρούμενα από αντίστοιχα των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Τεχνολογίας Υπολογιστών και Πληροφορικής, του Μαθηματικού και των Επιστημών της Εκπαίδευσης. Στο EasyHPC συμμετέχουν επίσης το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας. Ο κόμβος συνεργάζεται με 4 κόμβους σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, κορυφαία ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία και την Ελβετία ενώ υποστηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα. Το EasyHPC επιλέχθηκε αρχικά από την Εθνική διαδικασία προεπιλογής και στη συνέχεια αξιολογήθηκε θετικά πανευρωπαϊκά μετά από διαγωνιστική διαδικασία, λαμβάνοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence).

Formobile Project Final Review
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου H2020 FORMOBILE: From Mobile Phones to Court - An EU Project to help keep citizens safe  (https://formobile-project.eu/) πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών διεθνής συνάντηση με συμμετοχή από 15 χώρες.  Το ερευνητικό έργο FORMOBILE αναπτύσσει ηλεκτρονικές συσκευές, υπολογιστικά εργαλεία, διαδικασίες και κανονισμούς για την πιστοποιημένη ανάλυση ψηφιακών πειστηρίων.  Στο FORMOBILE συμμετέχουν 19 ερευνητικοί και άλλοι φορείς από 15 Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Εργαστήριο Ενσωματωμένων Επικοινωνιακών Συστημάτων του Τομέα Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΤΗΜκΤΥ) παρουσίασε πρωτότυπη ηλεκτρονική συσκευή και λογισμικό για κινητά τηλέφωνα που αναπτύχθηκε από το προσωπικό και τους ερευνητές του. Η συσκευή μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξαγωγή, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν την εγκληματολογική εξέταση ψηφιακών πειστηρίων αλλά και σε άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν σύγχρονες ψηφιακές μνήμες.

Λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών κατά την περίοδο των θερινών διακοπών
Το Πρυτανικό Συμβούλιο στην υπ ́ αριθμ. 85/16.06.2022 Συνεδρίασή του, αποφάσισε ότι οι Υπηρεσίες, Γραμματείες και οι λοιπές Υπηρεσιακές Μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 έως και την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022. Κατά το ως άνω διάστημα, θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 09:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ., το Τμήμα Πρωτοκόλλου-Διεκπεραίωσης και Αρχείου (Ισόγειο – Αίθριο κτιρίου Α’ Διοίκησης, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610 – 996628, 996651), στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τα έγγραφα και την πάσης φύσεως αλληλογραφία τους, που απευθύνεται προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, τις υπηρεσίες και τα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr