Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο νέος χάρτης Σχολών από το ακαδ. έτος 2022-2023 / Οι βασικές αλλαγές

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο νέος χάρτης Σχολών από τον Σεπτέμβριο - Οι βασικές αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που περιλαμβάνει ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης. Από την ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη του πανεπιστημίου Πατρών θα εξαρτηθεί η εφαρμογή του από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023.

Σύμφωνα με την Πελοπόννησο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον ενέκρινε έτσι όπως τον εισηγήθηκε η αρμόδια Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης και ψήφισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Αν το προεδρικό διάταγμα φτάσει σε εμάς υπογεγραμμένο, εντός του Μαΐου που όλα δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί ώστε να προλάβουμε τα μηχανογραφικά, τότε το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα εφαρμόσουμε το νέο σχέδιο» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Η εξέλιξη αυτή κλείνει οριστικά τον φάκελο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας που εδρεύει στην πόλη του Αιγίου και το οποίο αλλάζει πλέον έδρα καθώς βρίσκεται στην Πάτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά του στην Πάτρα προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς της περιοχής ακόμα και τους κυβερνητικούς αιρετούς. Ακόμα και σε αποκλεισμό της επίσκεψης της υπουργού Παιδείας στην περιοχή μας, τον περασμένο Οκτώβριο, για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου είχε προχωρήσει ο δήμος Αιγιάλειας.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τις υπέγραψε.

«Οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στα μετακινούμενα τμήματα από το Αίγιο, το Αγρίνιο και τον Πύργο στην Πάτρα, θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Πάτρα. Εκτός από τον τόπο διαμονής τους δεν αλλάζει κάτι άλλο γι’ αυτούς» επισημαίνει ο κ. Μπούρας.

Οι βασικές αλλαγές που περιλαμβάνει ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης είναι οι εξής:

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Συνένωση των Τμημάτων «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» με έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» (Αμαλιάδα) και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» (Μεσολόγγι) σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι.

2. Δημιουργία Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας με αντικείμενο τη Διαχείριση Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος από το 2023- 24.

3. Μετονομασία του Τμήματος «Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» σε τμήμα «Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» με έδρα το Μεσολόγγι.

4. Συνένωση του Τμήματος «Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο με το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» στο Αγρίνιο. Δημιουργείται τομέας «Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» στο «Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων». Στον τομέα αυτό θα περιέλθει και το MBA «Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται οι σπουδές διοίκησης για επιχειρήσεις τροφίμων αλλά σε μεταπτυχιακό επίπεδο και παραμένει το γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης επιχειρήσεων στον νομό Αιτωλοακαρνανίας για να υποστηρίξει όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής.

5. Απορρόφηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο από καινούργιο τμήμα με αντικείμενο το περιβάλλον και την αειφορική γεωργία.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ / ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Συνένωση του Τμήματος Μουσειολογίας (Πύργο) με το Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» (Αγρίνιο) με ονομασία Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» και έδρα την Πάτρα.

Η ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα ώστε να είναι κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τα υπόλοιπα τμήματα της Σχολής που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας στο Κουκούλι. Η προφανής συνέργεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με την Ορθοπαιδική και Νευρολογική Κλινική, καθώς και με την Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι επ’ ωφελεία των φοιτητών.

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο ξεκινάει και η Γεωργική Σχολή. «Ηδη δουλεύουμε με τους αγρότες, έχουμε επισκεφτεί αρκετές φάρμες με κλιμάκια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και πολύ σύντομα θα πάρουμε αποφάσεις. Προχωράμε στην έγκαιρη υλοποίηση όλων όσων δρομολογήσαμε» τονίζει ο κ. Μπούρας.

Πώς επιστρέφουν οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια μετά το Πάσχα

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.