Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην πρωτοπορία της Φαρμακευτικής έρευνας

Για τα καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα με στόχο Κλινικές Δοκιμές, μίλησε ο καθηγητής Καθηγητής Χημείας και πρώην Δ/ντης ΔΜΠΣ «Ιατρική Χημεία», στη Διακείδιο Σχολή στην Πάτρα, στις 28 Ιανουαρίου. Στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί φοιτητές,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, η πρόσκληση να μιλήσω για το Πανεπιστήμιό μας και την Καινοτομία που παράγει, από το Ιστορικό βήμα της Διακιδείου.


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.

Σας ευχαριστώ θερμότατα

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΣΤΟΧΟΙ

Όταν πριν 15 χρόνια ξεκινήσαμε το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων», στο νου μας είχαμε ένα όραμα και ένα στόχο. Ο Στόχος  ήταν  να καθιερώσουμε ένα πρόγραμμα έρευνας που να παράγει:

1. Εξειδικευμένα στελέχη στο ζωτικό τομέα της Υγείας.

2.      Καινοτομία στην ανάπτυξη Μεθόδων και  Προϊόντων.

3.      Καινοτομικά Προϊόντα (δηλαδή δραστική ύλη).

Επίσης θέλαμε το Πρόγραμμα:

1.      Να αξιοποιήσει την Καινοτομία και τα Προϊόντα επ΄ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

2.      Να συμβάλλει στην Πρόοδο  της Παιδείας και στην Ανάπτυξη της Χώρας.

ΕΛΜΥΕΛΙΝΗ (ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ) – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΜΠΣ “ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ”

Αυτά που με λίγα λόγια θα περιγράψω είναι ένα μόνο  παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει μια ερευνητική ομάδα  των Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών συμβάλλοντας στην Αριστεία και στην Ανάπτυξη.

Η Ελμυελίνη είναι ένα ερευνητικό project, μεταξύ άλλων του Διατμηματικού Προγράμματος “Ιατρική Χημεία”, το οποίο απογείωσε την έρευνα μας γιατί είχε ένα πολύ μεγάλο στόχο. Ο στόχος ήταν και είναι, ένα Φαρμακευτικό Προϊόν δικό μας, MADE IN GREECE,να φτάσει τις κλινικές δοκιμές. Δίναμε συγχρόνως ένα μήνυμα στους ερευνητές Βιοεπιστημών στην Ελλάδα να διεκδικήσουν, με παρόμοιο τρόπο, όπως εμείς στην Πάτρα, την αξιοποίηση της έρευνάς των.  Μόνο από αυτό το project, προέκυψαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια  πάρα πολλές δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά άνω των 60, αντίστοιχες ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια, 15 ΔΔ, 15 ΜΔΕ, 5 παγκόσμιες πατέντες, μεγάλες επενδύσεις και ένα Διεθνές  Δίκτυο Βιοϊατρικής Έρευνας με στόχο την αξιοποίηση της Καινοτομίας και Προϊόντων που παρήγαγαν οι ερευνητές του Προγράμματος.

Οι ερευνητές του προγράμματος “Ιατρική Χημεία”, μέσα στα πλαίσια των συνεργασιών και των στόχων, έχουν μετατρέψει τη βασική έρευνα σε εφαρμοσμένη και επιχειρούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να την αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για ιατρική χρήση, ιδιαίτερης σημασίας στην υγεία, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο στόχο, τον έχουμε χαρακτηρίσει εθνικό στόχο, την ανάπτυξη ενός νέου  φαρμακευτικού προϊόντος για μια σκληρή ασθένεια όπως είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (και μάλιστα  με ιδιότητες ανοσορύθμισης της ασθένειας δηλαδή με ιδιότητες εμβολίου). Το προϊόν το έχουμε ονομάσει σημειολογικά Ελμυελίνη, από το Ελλάς και Μυελίνη την πολυπρωτεΐνη του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην ασθένεια. Προκλινικά πειράματα σε πειραματόζωα,  συγκριτικά με σκεύασμα της αγοράς, δείχνουν ότι η Ελμυελίνη δρα αποτελεσματικά με θεαματική καταστολή της νόσου στα πειραματικά μοντέλα in vitro και in vivo.

Μιλάμε για καινοτόμο δραστική ύλη, που συνεχώς επιβεβαιώνεται με πολύ καλά αποτελέσματα στις προκλινικές δοκιμές,  που θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες ασθενών στον κόσμο και να συμβάλλει στην Εθνική Οικονομία της Χώρας, εφόσον όλα πάνε καλά στην διάρκεια των κλινικών δοκιμών και γιατί όχι. Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής.

ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ – ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ

Τα στάδια ανάπτυξης ενός φαρμάκου μπορούν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Όμως το ανθρώπινο δυναμικό, η τεχνογνωσία των Ελλήνων ερευνητών στα Πανεπιστήμια μας, το κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει δικαιολογούν την έρευνα, τον χρόνο, την προσπάθεια,  Είμαστε σε ένα αγώνα δρόμου, σε ένα τελικό στάδιο, την προετοιμασία φακέλου ΙΝDΑ που θα υποβληθεί στους διεθνείς  Οργανισμούς Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, EMEA, TGA (Therapeutic Goods Administration of Australia) για την έγκριση κλινικών δοκιμών φάσης Ι, όχι μόνο για να δικαιώσουμε αυτούς που έχουν επενδύσει σε αυτή την έρευνα (ιδιώτες και δημόσιος φορέας), αλλά για να αξιοποιήσουμε την καινοτομία, επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Μετά από 15 χρόνια, το Διατμηματικό Πρόγραμμα με μια λαμπρή διαδρομή στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στην Έρευνα, στην Εκπαίδευση, στην Καινοτομία, στην Σύνδεση με την Κοινωνία, με 300 αποφοίτους (με λαμπρές επαγγελματικές και ακαδημαϊκές σταδιοδρομίες), με κορυφαίες συνεργασίες, με εξαιρετικά ερευνητικά αποτελέσματα, με εξωστρέφεια, με μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα του Προγράμματος, αποτελεί μια Νησίδα Αριστείας  και μία Νησίδα Ανάπτυξης για την χώρα. Δικαίως επιβραβεύτηκε, μετά από Διεθνή αξιολόγηση, με τον τίτλο του Euromaster, το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ελλάδα που τιμήθηκε με αυτό τον τίτλο.

Η επιτυχία που  προέκυψε είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας και στηρίχτηκε στην συνεργασία, τον ζήλο, τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση, το όραμα, τους στόχους, την διεπιστημονικότητα,την διαθεματικότητα αλλά και την επιλογή άξιων συνεργατών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Η αξιοπιστία της ερευνητικής ομάδας στηρίχτηκε στο εξαιρετικό ερευνητικό έργο, δημοσιευμένο σε έγκριτα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Εκατοντάδες δημοσιεύσεις με υψηλό I.F, δεκάδες ΔΔ και ΜΔΕ συνέβαλλαν σε αυτή την αξιοπιστία, σε αυτή την επιτυχία. Πίσω από όλα υπήρχε η αγάπη για το Πανεπιστήμιο, τους Φοιτητές, την Έρευνα και ένα Όραμα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Πιστεύουμε στη συνεχή αξιολόγηση για την υποστήριξη και διατήρηση της Αριστείας. Η αξιολόγηση οδήγησε στην βράβευση του ΜΠΣ Ιατρική Χημεία με τον τίτλο Euromaster, το πρώτο ΜΠΣ στην Ελλάδα με αυτό τον τίτλο και σε αυτή την βράβευση.  Ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους ερευνητές με εξωστρέφεια να αναδείξουν την Αριστεία η οποία υπάρχει άφθονη στα Πανεπιστήμια μας  και ζητάμε από την πολιτεία να συνδράμει σε αυτό το έργο.

Η ομάδα μας έχει αναπτύξει συνεργασίες με κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων, και με πέντε κάτοχοι Νόμπελ Ιατρικής ή Χημείας όπως οι, James Watson, Andrew Schally, Jean Marie Lehn, Harald zur Hausen και Ada Yonath, τους οποίους και έχουμε προσκαλέσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών,  κορυφαίες στιγμές για το Πανεπιστήμιο.

Η πολιτεία πρέπει να στραφεί, να ενθαρρύνει  και να υποστηρίξει την αξιοποίηση όλων εκείνων των τομέων που παράγουν πρωτογενή προϊόντα,  όχι μόνο του υπεδάφους για φθηνότερη ενέργεια όπως καλώς κάνει, αλλά και την Πρωτογενή Χημική Φαρμακευτική Δραστική ύλη που ανακαλύπτεται και παράγεται στα Ερευνητικά Ιδρύματα από τους ερευνητές των Βιοεπιστημών. Αυτή η αξιοποίηση θα μπορούσε, πέραν της ωφέλειας στον Τομέα της υγείας, να αποφέρει επίσης πολύ μεγάλα έσοδα στην Χώρα και να συμβάλλει στην Ανάπτυξη της, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δίνοντας κίνητρα παραμονής των Ελλήνων Επιστημόνων στην Ελλάδα.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η δραστική ύλη για σοβαρές ασθένειες όπως, για παράδειγμα η Σκλήρυνση κατά Πλάκας που αφορά ένα μεγάλο αριθμό του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να φέρει επίσης μεγάλη ανάπτυξη στην χώρα εαν αξιοποιηθεί σωστά.

Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη από αυτό το εγχείρημα, εάν επιτύχει, είναι προφανή.

Θα προβάλλει επίσης τη χώρα μας παγκοσμίως αναδεικνύωντας τη δυναμική της στην καινοτόμο έρευνα και στην τεχνολογία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι Βιοεπιστήμες στην Ελλάδα αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Ας τον αξιοποιήσει η Πολιτεία!

Η Ανάδειξη και Αξιοποίηση της Καινοτομίας και της Αριστείας των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι μονόδρομος για την Ανάπτυξη και την Ευημερία της χώρας.

Η αριστεία μας οφείλεται στο όραμα, την έμπνευση, την ακεραιότητα και τη σκληρή δουλειά της ομάδας μας. Εάν η ομάδα μας είναι διακεκριμένη, το οφείλει στο πολύ υψηλό επίπεδο έρευνας που παράγει και στον μεγάλο στόχο που έχει θέσει, να γίνουν τα ερευνητικά μας αποτελέσματα κλινικό προϊόν, εγχείρημα που επιχειρείται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Οι φοιτητές μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αριστεία.

Η Έρευνα συμβάλλει στην επικοινωνία, στη Διεθνή συνεργασία και τη Διεθνή Ειρήνη. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι το Nobel Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση της Ειρήνης στη Γηραιά Ήπειρο απονεμήθηκε στους Ευρωπαίους Ηγέτες στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Ήταν η 50η επέτειος της Απονομής Nobel στους Watson και Crick για την ανακάλυψη της Διπλής Έλικας DNA, από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις όλων των εποχών, που έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 1962, ακριβώς πριν 50 χρόνια. Ο συμβολισμός από τη σύμπτωση των ημερομηνιών είναι προφανής. Η Διεθνής συνεργασία και η Ειρήνη ξεκινά από την Έρευνα. Η Έρευνα ενώνει (Φέρνει Καινοτομία, Πρόοδο, Ανάπτυξη, Ειρήνη).

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr