Πανεπιστήμιο Πατρών: Στάση εργασίας την Πέμπτη και παράσταση στη Σύγκλητο από το Διοικητικό προσωπικό

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Στάση εργασίας την Πέμπτη και παράσταση στη Σύγκλητο από το Διοικητικό προσωπικό

Την Πέμπτη από τις 9.00 έως 11.00 π.μ

Στην ανακοίνωση του συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου Πατρών αναφέρεται:

Οι 90 συμβασιούχοι συνάδελφοι που εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών απειλούνται με απόλυση από 31/5/2022 καθώς οι συμβάσεις τους με καθεστώς ΙΔΟΧ μέσω του ΑΣΕΠ λήγουν.

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι στην καθαριότητα καλύπτουν το σύνολο της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και τα κτίρια στο Κουκούλι, Μεσολόγγι, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πύργο,  Αγρίνιο.

Σε συνθήκες πανδημίας το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθαριότητα με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία των εργαζομένων από τον covid 19.

Η  κυβέρνηση προχώρησε με τον νόμο 4765/21 ουσιαστικά καταργεί τις συμβάσεις ΙΔΟΧ διάρκειας ενός έτους και πάνω και παράλληλα ανακυκλώνει την ανεργία αφού μοριοδοτεί την ανεργία περισσότερο από την προϋπηρεσία.

Με αυτόν τον τρόπο εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο για πολλά χρόνια πετιούνται στο δρόμο, απολύονται παρ’ όλο που στο Πανεπιστήμιο όπως και στα νοσοκομεία επικρατούν ειδικές συνθήκες στα  εργαστήρια, εργαστήρια covid, αίθουσες διδασκαλίας κ.λ.π.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το έργο τους είναι απόλυτα απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Αντί για την οριστική λύση του προβλήματος με μόνιμες θέσεις εργασίας,  η κυβέρνηση με όλο το αντεργατικό νομοθετικό της οπλοστάσιο, προωθεί την ανακύκλωση της ανεργίας,  την περιοδική απασχόληση, την ανακύκλωση εργαζομένων, καταδικάζοντας τον εργαζόμενο σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, δυσχέρειας ή και αδυναμίας επιβίωσης, σε μια ζωή part time, αντί για μια ζωή ολόκληρη με αξιοπρεπή διαβίωση.

Η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί τους μεγαλοεργολάβους και στον τομέα της  καθαριότητας σε όλο το δημόσιο και ειδικότερα  στα Πανεπιστήμια.  Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του όλα στον ιδιωτικό τομέα είναι το μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο και 90 εργαζόμενοι στον δρόμο.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διαγωνισμός της εργολαβίας για δύο χρόνια καθαριότητας με λιγότερο προσωπικό φτάνει τα 3,5 εκατ.€, ενώ οι μισθοί των 90 συναδέλφων είναι περίπου 900.000 τον χρόνο.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών παλεύουμε για το δίκιο των συναδέλφων μας και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμιά απόλυση συναδέλφου στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Απαιτούμε:

Έξω οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο
 την άμεση νομοθετική ρύθμιση   για την άμεση προκήρυξη των 90 θέσεων  για τουλάχιστον ενός έτους συμβάσεων  και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.
παράταση μέχρι 31/12/22 των συμβάσεων των εργαζομένων   για να μην μείνει το Πανεπιστήμιο χωρίς καθαριότητα εν μέσω πανδημίας.

  • Καμία απόλυση συναδέλφου.
  • ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλους τους συμβασιούχους που με τις υπηρεσίες τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε θέσεις όπου υπάρχει πάγια έλλειψη μόνιμου προσωπικού.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.