Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Τι πρέπει να κάνουν οι φοιτητές

Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Τι πρέπει να κάνουν οι φοιτητές

Πανεπιστήμιο Πατρών: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας ενημερώνουν πως εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των φοιτητών. Αναλυτικότερα, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 4 φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών θετικοί σε COVID19 όπου δυο εξ αυτών στο 2ο έτος και δυο στο 3ο έτος.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Πάρης Ξυπολιάς καλεί τους φοιτητές να ακολουθούν πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο τις ώρες που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναθροίσεις τους στη πόλη. 


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!

Επίσης τονίζει: «Οι φοιτητές/τριες που δεν είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν συστηματικά εργαστηριακό έλεγχο (rapid test) για την νόσο, 48 ώρες πριν τη Τρίτη και 48 ώρες πριν τη Παρασκευή όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Ενώ οι φοιτητές/τριες που είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν διαγνωστικό έλεγχο (rapid test) όταν νιώσουν, έστω και ήπια, συμπτώματα (π.χ. πονόλαιμος, ήπιος βήχας, ανοσμία, αγευσία). Ο διαγνωστικός έλεγχος για τους εμβολιασμένους γίνεται δωρεάν σε δημόσιες δομές». 

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του Τμήματος, καθησυχάζει τους φοιτητές/τριες που νοσούν όσον αφορά στο άγχος τους για τις απουσίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους. Οι διδάσκοντες και συνολικά το Τμήμα σύμφωνα με τον ίδιο θα μεριμνήσει ώστε οι φοιτητές/τριες που νόσησαν να αναπληρώσουν τα εργαστήρια. Για το λόγο αυτό οι φοιτητές/τριες που νοσούν θα πρέπει να αποθηκεύουν το θετικό rapid test (ή PCR) και να το επιδεικνύουν σε εμένα ή τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Καθηγητή κ. Ε. Σώκο μετά την άρση της καραντίνας τους.

Τέλος, καλούνται οι φοιτητές που διαγιγνώσκονται θετικοί σε COVID19 να ενημερώνουν αμελλητί τον Πρόεδρο του Τμήματος (p.xypolias@upatras.gr, τηλ. 6972 092 289) είτε τον κ. Ε. Σώκο (esokos@upatras, τηλ 6973 495 259) μέσω η-αλληλογραφίας ή τηλεφωνικά, αναφέροντας και τις στενές επαφές με συναδέλφους τους.

Πρωτόκολλο Διαχείρισης COVID-19

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν το Πρωτόκολλο Διαχείρισης COVID-19 του Πανεπιστημίου Πατρών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022:

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΙΘΑΝΟΥ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ COVID-19


Υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19 και των αναπληρωτών τους, ως υπεύθυνων για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του Πρωτόκολλου διαχείρισης πιθανά ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, ως ακολούθως:

Α. Ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, ως υπεύθυνοι του εκάστοτε Τμήματος.

Β. Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Φοιτητικής Εστίας Πατρών, κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος, ως υπεύθυνος της Φοιτητικής Εστίας Πατρών.

Γ. Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Φοιτητικής Εστίας Μεσολογγίου, κ. Αλέξιος Σαλάππας, ως υπεύθυνος της Φοιτητικής Εστίας Μεσολογγίου.

Δ. Ο Διευθυντής Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, κ. Φώτιος Παπαθανασόπουλος, ως υπεύθυνος του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Πατρών.


Ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ανά Σχολή ή Τμήμα ή φοιτητική εστία είναι υπεύθυνα για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του σχεδίου του παρόντος, με τα στοιχεία επαφής και επικοινωνίας τους.

Κάθε κρούσμα (φοιτητής, μέλος ΔΕΠ, μέλος του διοικητικού προσωπικού) ανακοινώνεται υποχρεωτικά στον υπεύθυνο εφαρμογής του σχεδίου/ πρωτόκολλου διαχείρισης πιθανού η επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος προβαίνει στις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο

Σε κάθε περίπτωση ύποπτου περιστατικού, γίνεται υποχρεωτικά εκτίμηση του κινδύνου για πιθανές επαφές κρούσματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τον Ε.Ο.Δ.Υ., υποδεικνύονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ανά περίπτωση, ενώ σε κάθε περίπτωση επιβεβαίωσης του κρούσματος πραγματοποιείται άμεσα απολύμανση των χώρων και του εργαστηριακού ή λοιπού εξοπλισμού, που ήρθε σε επαφή το κρούσμα, λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα θέσης υπό περιορισμό/καραντίνα του κρούσματος (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.) προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία της ακαδημαϊκής μονάδας.

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΙΘΑΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Η ΑΛΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ, Ε.Τ.Ε.Π., ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ (Ενέργειες εάν κάποιος (εμβολιασμένος ή μη) εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19):

ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΦΟΡΑΕΙ ΜΑΣΚΑ (ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΗΔΗ) ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΕΙ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ /ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ/ΤΗΣ.

Εάν η κατάσταση του/της δεν επιτρέπει την αποχώρησή του:

 • Ενημέρωση του Τοπικού Υπεύθυνου COVID-19 και ενημέρωση της Συντονιστικής Επιτροπής COVID-19 ΠΠ
 • Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζόμενους 
 • Κλήση του ΕΚΑΒ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΠ

 • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του φοιτητή-τριας/εργαζομένου/ης με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας
 • Ιατρική αξιολόγηση (κατά προτίμηση σε εφημερεύον Νοσοκομείο) και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
 • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος/η παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Ι) ΑΝ ΤΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ ΒΓΕΙ ΘΕΤΙΚΟ:

Για όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο απομόνωσης: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/11/COVID19-lixi-karantinas

Ο φοιτητής/τρια/εργαζόμενος/η ενημερώνει αμελλητί τον Τοπικό Υπεύθυνο COVID-19 στη Σχολή/Τμήμα/Κτήριο όπου φοιτά/ εργάζεται, αναφέροντας και τις πιθανές επαφές (συνάδελφοι στον ίδιο χώρο, φοιτητές σε αμφιθέατρο ή εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.).

Ενημερώνεται η επιτροπή COVID-19 ΠΠ για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών κλπ.), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ

Η επιτροπή COVID-19 ΠΠ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, ανά περίπτωση, που μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 • Κλείσιμο αιθουσών ή κτιρίων ή Σχολών
 • Απολύμανση χώρων από ειδικά συνεργεία

Διαχείριση στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος 

Α) Στενές επαφές κρούσματος COVID-19 χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσησης τίθενται σε καραντίνα στενών επαφών.

Εφόσον δεν εμφανίσουν συμπτώματα ,η άρση της καραντίνας τους γίνεται :

 • στις 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα χωρίς εργαστηριακό έλεγχο

ή

 • στις 10 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μοριακό τεστ (RT-PCR) ή άμεσο τεστ αντιγόνου (RAT)για τον ιό SARSCoV Εάν το τεστ είναι αρνητικό γίνεται άρση της καραντίνας αλλά τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ.

Αν κατά τη διάρκεια της καραντίνας εμφανίσουν συμπτώματα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ

Β) Στενές επαφές κρούσματος με ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσησης

 • Άτομα, που αποτελούν στενές επαφές κρούσματος COVID-19 και είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο έχουν νοσήσει και παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών.

Σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος τίθενται σε καραντίνα

ΙΙ) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ

Ο φοιτητής ή το μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας μπορεί να επιστρέψει στο Ίδρυμα μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ:

1. Ενημέρωση υπευθύνων επιτροπής COVID ΠΠ

 • ενημέρωση ΕΟΔΥ
 • ιχνηλάτηση κρούσματος

2. Ενημέρωση υπευθύνου εστίας

 • Ενημέρωση ενοίκων κτιρίου

3. Απομόνωση κρούσματος για παρακολούθηση των συμπτωμάτων σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ, στο δωμάτιό του, άλλως σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου

4. Απόφαση για κλείσιμο προς απολύμανση των χώρων στους οποίους κινήθηκε το κρούσμα

 • Χρονικό διάστημα κλεισίματος
 • Χώροι που θα απολυμανθούν

5. Διαχείριση στενών επαφών κρούσματος

Α) Στενές επαφές κρούσματος COVID-19 χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσησης τίθενται σε καραντίνα στενών επαφών.

Εφόσον δεν εμφανίσουν συμπτώματα ,η άρση της καραντίνας τους γίνεται :

 • στις 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα χωρίς εργαστηριακό έλεγχο

ή

 • στις 10 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μοριακό τεστ (RT-PCR) ή άμεσο τεστ αντιγόνου (RAT)για τον ιό SARSCoV Εάν το τεστ είναι αρνητικό γίνεται άρση της καραντίνας αλλά τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID- 19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ.

Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ

Β) Στενές επαφές κρούσματος με ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσησης

 • Άτομα, που αποτελούν στενές επαφές κρούσματος COVID-19 και είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο έχουν νοσήσει και παραμένουν ασυμπτωματικοί,δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών.
  Σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος τίθενται σε καραντίνα

Επίσης, ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος ενδείκνυται και σε περιπτώσεις συρροών κρουσμάτων COVID-19 σε οποιονδήποτε χώρο. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ COVID-19 ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

¤ Απαραίτητη χρήση μάσκας όλων των παρευρισκομένων πριν, κατά και μετά το μάθημα/εργαστήριο

¤ Οι φοιτητές, το διδακτικό και λοιπό προσωπικό οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και συστήνεται να φέρουν μαζί τους αλκοολούχο διάλυμα για την απολύμανση των χεριών τους. Απαραίτητη η χρήση αντισηπτικού πριν την είσοδο

¤ Όπου είναι δυνατόν αποφυγή των εσωτερικών χώρων συνάθροισης/αναμονής και χρήση των εξωτερικών θυρών των αιθουσών/εργαστηρίων για είσοδο/έξοδο των φοιτητών

¤ Χρήση χώρων με φυσικό αερισμό (ανοικτά παράθυρα και πόρτες)

¤ Χρήση κλιματισμού μόνο αν χρειάζεται. Σε περίπτωση χρήσης κλιματισμού αυτή να γίνεται οπωσδήποτε με ανοικτά τα παράθυρα και τις πόρτες

¤ Αποφυγή παραμονής των φοιτητών μέσα στις αίθουσες πριν/μετά το μάθημα/εργαστήριο. Η αίθουσα θα πρέπει να αδειάζει και να αερίζεται

¤ Μεσολάβηση χρονικού διαστήματος τουλάχιστον 15 λεπτών μεταξύ των μαθημάτων/εργαστηρίων για αερισμό της αίθουσας

¤ Είσοδος των φοιτητών στην αίθουσα λίγα λεπτά πριν το μάθημα/εργαστήριο και άμεση έξοδος μετά από αυτό

¤ Να αποφεύγεται η λήψη τροφής, καφέ και αναψυκτικών μέσα στις αίθουσες για να μην αφαιρείται η μάσκα

ΤΟΠΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-19

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, με ευθύνη του Κοσμήτορα ή του Προέδρου ή του Προϊσταμένου ή του Επόπτη, σε κάθε Σχολή/Τμήμα/Κτήριο ορίζονται Τοπικοί Υπεύθυνοι για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι είναι σε επικοινωνία με τη Συντονιστική Επιτροπή.

Τα ονόματα πρέπει να κοινοποιηθούν στα μέλη των Τμημάτων/Μονάδων μέσω των μέσων επικοινωνίας του Τμήματος/Μονάδας (e-mail, ιστοσελίδα).

H ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ COVID-19 από τον υπεύθυνο

του Τμήματος/Σχολής ΓΙΝΕΤΑΙ

α/ μέσω αλληλογραφίας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

β/ τηλεφωνικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στο 2610969867 (κ. Θωμόπουλος), 2610996606 ( κ. Μαραγκός) ή άλλες ώρες στα κινητά 6945893550 (κ. Θωμόπουλος) και 6980619150 (κ. Μαραγκός)

Για την επιτροπή COVID-19

Καθηγητής Μάρκος Μαραγκός Αντιπρύτανης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr