Σχέδιο συγχώνευσης Τμήματος του Παν. Πατρών - Τι θα γίνει με τους φοιτητές - Σε ανατροπή καλεί ο Πρόεδρος του Τμήματος

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σχέδιο συγχώνευσης Τμήματος του Παν. Πατρών - Τι θα γίνει με τους φοιτητές - Σε ανατροπή καλεί ο Πρόεδρος του Τμήματος

Πανεπιστήμιο Πατρών: "Χθες 27/7 το μεσημέρι τέθηκε στη διάθεση των μελών της Συγκλήτου σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο αφορά και στο Τμήμα μας" τονίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος και προσθέτει πωςύριο 29/7 είναι το 4ο θέμα της Συνεδρίασης της Συγκλήτου".

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΤΜΠ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή τις δυσάρεστες (όπως αναφέρει) εξελίξεις στο Τμήμα, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση όπου καλεί τα μέλη του Τμήματος να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσουν το Τμήμα και την υπόστασή τους. 

Αναλυτικά το μήνυμα του Προέδρου του Τμήματος:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι

σας ενημερώνω για μια δυσάρεστη και προμελετημένη εξέλιξη που αφορά στο Τμήμα μας. Χθες 27/7 το μεσημέρι τέθηκε στη διάθεση των μελών της Συγκλήτου σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο αφορά και στο Τμήμα μας. Αύριο 29/7 είναι το 4ο θέμα της Συνεδρίασης της Συγκλήτου.

Συνοπτικά, το σχέδιο ΠΔ προβλέπει (α) ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Γεωπονική σχολή, (β) συγχώνευση του ΤΜΠ με το νέο Τμήμα, (γ) άμεση ένταξη μελών ΔΕΠ, μελών ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ, διοικητικών υπάλληλων, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών στο νέο Τμήμα και (δ) μεταφορά της υλικοτεχνικής υποδομής του ΤΜΠ στο νέο Τμήμα. Για τους εν ενεργεία φοιτητές, καθώς και για αυτούς που θα εισαχθούν φέτος, προβλέπει ολοκλήρωση των σπουδών τους και απονομή διπλώματος Μηχανικού Περιβάλλοντος, χωρίς να διευκρινίζει με ποιόν νομικό και εκπαιδευτικό τρόπο οι σπουδές θα ολοκληρώνονται και ο τίτλος αυτός θα απονέμεται από άλλο, άσχετο Τμήμα, το οποίο θα ανήκει σε άλλη, άσχετη Σχολή. Ειδικώς για τα μέλη ΔΕΠ που θεωρούν ότι έχουν καλύτερη συνάφεια με τα επίσης νεα Τμήματα Γεωπονίας (Μεσολόγγι), Τροφίμων (Αγρίνιο) και Ιστορίας-Αρχαιολογίας (Πάτρα), προβλέπεται η μετακίνησή τους σε αυτά τα Τμήματα με απλή αίτηση στη Σύγκλητο εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, οπότε και μετακινούνται με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και μόνον.  

Όσον αφορά στο Τμήμα μας, το σχέδιο ΠΔ διαφοροποιείται από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που υπερψήφισε η Σύγκλητος στα εξής: (α) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα μέλη ΔΕΠ που δεν ταιριάζουν ούτε στην Αειφορική Γεωργία, ούτε σε κανένα από τα άλλα τρία Τμήματα, (β) δεν αναφέρεται τίποτε για το διατμηματικό ΜΠΣ με αντικείμενο το Περιβάλλον, και (γ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ποιός θα αποδίδει την ισοτιμία των αποφοίτων.  

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κατάσταση που θα βιώσουμε από την Παρασκευή (και εφόσον υπερψηφιστεί από τη Σύγκλητο το σχέδιο ΠΔ) θα είναι δραματικά διαφορετική. Όλοι μας θα ενταχθούμε σε ένα Τμήμα εν πολλοίς άσχετο με τα επιστημονικά πεδία που θεραπεύουμε και την εν γένει επιστημονική και εκπαιδευτική μας διαδρομή. Και όλο αυτό χωρίς να ερωτηθούμε και χωρίς να έχουμε συμφωνήσει.   

Ως πρόεδρος του ΤΜΠ σας καλώ σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να διασώσουμε το Τμήμα και την υπόστασή μας. Οι καιροί και οι συνθήκες απαιτούν ενότητα, ομοψυχία και κοινή προσπάθεια. Ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί ώστε αύριο να μην υπερψηφιστεί το σχέδιο ΠΔ, τουλάχιστον στο μέρος του που μας αφορά. Ας μιλήσουμε με όσους μπορούμε, ας κινητοποιηθούμε όλοι ώστε να μην καταλήξουμε να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που επιλέξαμε και εκλεγήκαμε. 

Ο πρόεδρος του ΤΜΠ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.