Στάση εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

ΔΕΠ Παν. Πατρών: 90 συνάδελφοι που εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου απειλούνται με απόλυση

Ο σύλλογος μονίμων και συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πατρών σε ανακοίνωσή που απέστειλε στα «Φοιτητικά Νέα» αναφέρει:

"Οι 90 συμβασιούχοι συνάδελφοι που εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών απειλούνται με απόλυση από 9/3/2021 καθώς οι συμβάσεις τους με καθεστώς ΙΔΟΧ μέσω του ΑΣΕΠ λήγουν.


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι στην καθαριότητα καλύπτουν το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης,  καθώς και τα κτίρια στο Κουκούλι, Μεσολόγγι, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πύργο,  Αγρίνιο.

Σε συνθήκες πανδημίας το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθαριότητα με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία των εργαζομένων από τον covid 19. Ενώ η κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση των συμβάσεων καθαριότητας των Υπουργείων κατά τρείς μήνες με το άρθρο 180 του 4764/20 εξαίρεσε τα ΝΠΔΔ συνεπώς και τα Πανεπιστήμια αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, ρίχνοντας ταυτόχρονα στην ανεργία  90 εργαζόμενους και καταδικάζοντας τις οικογένειες τους στην φτώχια και στην ανέχεια.

Η προκήρυξη για την πρόσληψη 90 εργαζομένων στην καθαριότητα καθυστερεί με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομικών παρ’ όλο που από το Πανεπιστήμιο εγκαίρως έχει σταλεί η προκήρυξη στο αρμόδιο Υπουργείο.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το έργο τους είναι απόλυτα απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Αντί για την οριστική λύση του προβλήματος με μόνιμες θέσεις εργασίας,  η κυβέρνηση με όλο το αντεργατικό νομοθετικό της οπλοστάσιο, προωθεί την ανακύκλωση της ανεργίας, την περιοδική απασχόληση, την ανακύκλωση εργαζομένων, καταδικάζοντας τον εργαζόμενο σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, δυσχέρειας ή και αδυναμίας επιβίωσης, σε μια ζωή part time, αντί για μια ζωή ολόκληρη με αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών παλεύουμε για το δίκιο των συναδέλφων μας και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμιά απόλυση συναδέλφου στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Απαιτούμε:

  • την άμεση έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου  από την κυβέρνηση για την άμεση προκήρυξη των 90 θέσεων.
  • Νομοθετική ρύθμιση για παράταση ενός τριμήνου μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης.
  • Καμία απόλυση συναδέλφου.
  • ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλους τους συμβασιούχους που με τις υπηρεσίες τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε θέσεις όπου υπάρχει πάγια έλλειψη μόνιμου προσωπικού.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 12:00 ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΙΣ 12.30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr