Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο Φ.Σ. του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο Φ.Σ. του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών: 

"Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (21/1), μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Πάτρας από φοιτητές, εργαζόμενους και μαθητές της πόλης. Η διαδήλωση έστειλε μήνυμα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαγραφές φοιτητών, θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής και δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Στο συλλαλητήριο καλούσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: ΣΤΕΦ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ και ΣΟΦΕΠΠ, ενώ αποφάσεις στήριξης είχαν πάρει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων. Επίσης στο συλλαλητήριο συμμετείχαν η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Πάτρας και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού  Πανεπιστημίου Πατρών.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Αλέξανδρος Βανακάρας, μέλος του ΔΣ των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος του Δήμου Πατρέων.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σπύρος Αυγεράκης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του:

«Αποτελεί πρόκληση για όλους τους φοιτητές τα 30 εκατομμύρια ευρώ (!!!) που βρήκε να δώσει η κυβέρνηση για αστυνόμευση στις σχολές μας ειδικά όταν:

  • Τόσο καιρό που είναι κλειστές οι σχολές μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να θωρακιστούν υγειονομικά.
  • Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι 7 εκ. ευρώ, με την υποστελέχωση να βαράει κόκκινο.
  • Όταν μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη μέριμνα και τις ανάγκες των φοιτητών.

Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομία αλλά από προσλήψεις καθηγητών και αναβάθμιση των υποδομών για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με ασφάλεια, με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες. 

Τα νέα μέτρα στρέφονται ενάντια στους φοιτητές! Ενισχύουν το «άσυλο» στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα μέτρα καταστολής έρχονται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων μας προχωρώντας την αναγνώριση των τίτλων των κολλεγίων, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Με τα όρια φοίτησης που ετοιμάζουν μέσα στο νέο νομοσχέδιο βάζουν στο στόχαστρο όλους εμάς που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές για να πληρώσουμε το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού, το μεταπτυχιακό ή να στηρίξουμε την οικογένεια μας που πληρώνει και αυτή τα σπασμένα της πανδημίας.

Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούμε έγκαιρα να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους».   

Στο συλλαλητήριο ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα: «30 εκατομμύρια για ανοιχτές σχολές, όχι για αστυνόμους και διαγραφές», «απ’ τα ιδρύματά μας δεν λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά καθηγητές βιβλία» και «στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε φοιτητής». Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές έστειλαν το μήνυμα ότι παλεύουν για τις ανάγκες τους σε μόρφωση και υγεία μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαθητές, κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων που βάζει εμπόδιο στο να πραγματοποιηθούν.

Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Αύριο, Παρασκευή 22/1 είναι προγραμματισμένη σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων στις 16:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, έπειτα από κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου της ΣΤΕΦ. Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί οι Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ και ΣΟΦΕΠΠ."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr