Επιστολή προς Κεραμέως: Θα επανιδρυθεί το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών;

Επιστολή προς Κεραμέως: Θα επανιδρυθεί το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών;

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ. έστειλε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τις δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού, και του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, για τις εξελίξεις σχετικά με την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο.

Αναλυτικά η επιστολή:


Θέμα: Επανίδρυση τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.)

Αξιότιμοι,

Ο «Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» με διακριτό τίτλο «ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ.» ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ.116Σ/22-7-2020 απόφαση/διάταξη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης. Ως σύλλογος, εκπροσωπούμε το σύνολο των αποφοίτων του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ. που προέρχονται και από τις τρεις (3) Διοικητικές Πανεπιστημιακές Μονάδες[1], όπου ανήκε το τμήμα από την ημέρα ίδρυσής του στις 22/7/2004, τους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, όπως και τους διδάκτορες του Δ.Π.Π.Ν.Τ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Γραμματεία του τμήματος σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 500 απόφοιτοι σε διαφορετικές περιοχές όλης της χώρας.

Είμαστε ενήμεροι, πως από τον Ιούλιο του 2020 έχει σταλεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών προς την ΕΘΑΕΕ, επίσημο αίτημα για την επανίδρυση του τμήματος Δ.Π.Π.Ν.Τ.. Επιθυμούμε να μας ενημερώσετε ποιες είναι οι προθέσεις σας, ως προς την επανίδρυση του τμήματος και ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα να μας γνωστοποιήσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, καθώς έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι η πρώην ΑΔΙΠ νυν ΕΘΑΕΕ, τον Ιανουάριο 2019 πιστοποίησε το εν λόγω τμήμα με άριστη αξιολόγηση και εξασφάλισε τη λειτουργία του μέχρι το 2023. Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι του 2019 λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές, το τμήμα μας καταργήθηκε χωρίς αιτιολόγηση [2]. Ένα σύγχρονο τμήμα ΑΕΙ που ιδρύθηκε με στόχο να προάγει τη διαχείριση του πολιτισμού μέσα από τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία αξιολόγηση της ΑΔΙΠ «Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του Τμήματος που είναι η διεπιστημονικότητα του προγράμματος σπουδών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Με την αύξηση της προβολής του μέσω πρόσθετων συνεργασιών, το Τμήμα θα μπορούσε να καθιερωθεί ως ο κορυφαίος πάροχος της ακαδημαϊκής αριστείας στον τομέα». Τη συγκεκριμένη πιστοποίηση υπογράφουν δύο Καθηγητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τρεις Καθηγητές από την Κύπρο.

Όπως είναι γνωστό, ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη φύση του αντικειμένου του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών κρίνουμε ατυχές το συμβάν της κατάργησής του σε μια κομβική εποχή, όπου οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός πολιτισμός ακμάζουν. Πόσο μάλλον τώρα, όπου ο κορονοϊός έχει επιβάλει νέα δεδομένα στη διαχείριση και λειτουργία των πολιτιστικών οργανισμών.

Εν κατακλείδι, ο ρόλος του πολιτιστικού διαχειριστή κρίνεται αναγκαίος σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με πλούσια υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Θέσατε, λοιπόν, φρένο σε ένα καινοτόμο τμήμα, υποβαθμίζοντας έναν σημαντικό κλάδο, που καλείται να διαχειριστεί το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας.  Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δοθεί ξανά πνοή στο εν λόγω τμήμα.

Ελπίζουμε για τις άμεσες ενέργειες σας και αναμένουμε επίσημα την απάντησή σας για το ζήτημα μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ. 


[1] Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΦΕΚ 85/21-4-41998 τ.Α’)

Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 156/4-9-2009 τ.Α’)

Κατάργηση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 130/5-6-2013 τ.Α’)

Ένταξη στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ΦΕΚ 134/5-6-2013 τ.Α’)

[2] Κατάργηση με το άρθρο 36 παρ. 2 περίπτωση α) του ν.4610/2019 7.5.2019 (ΦΕΚ70/Α’) του

Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών της Σχολής

Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, και

ένταξή του στο ιδρυθέν Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών

και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr