Πανεπιστήμιο Πατρών: Μήνυμα Πρύτανη και Ηλεκτρονικός Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ηλεκτρονικός Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές

Πανεπιστήμιο Πατρών: Το Μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Ι. Μπούρα και ο Ηλεκτρονικός Οδηγός προς τους πρωτοετείς φοιτητές.

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών μπορείτε να την δείτε εδώ.


Το Μήνυμα του Πρύτανη:

"Αγαπητοί πρωτοετείς φοιτήτριες /φοιτητές 

Σας συγχαίρω και σας καλωσορίζω στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Με την διττή ιδιότητα του Πρύτανη και του Πανεπιστημιακού Δασκάλου που υποδέχεται τους εισαχθέντες φοιτητές, αισθάνομαι ότι η ευθύνη για την αρτιότητα των σπουδών σας και το χρέος της μετάδοσης οράματος και αξιών διπλασιάζεται. Σύσσωμη  η Πρυτανική Αρχή σας καλωσορίζει με την προσδοκία και την ελπίδα, ότι η δίψα σας για γνώση, το νεανικό σας πάθος και η επαναστατική σας σκέψη, θα αποτελέσει εξαιρετικό ερέθισμα για την περαιτέρω εξέλιξη της Επιστήμης και κυρίως για την μετατροπή του Πανεπιστημίου Πατρών σε Φυτώριο Ιδεών. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο ενός Πανεπιστημίου.

Πέρα από την μετάδοση άρτιας Γνώσης, την διεξαγωγή καινοτόμου έρευνας να εμπνεύσει τους φοιτητές του.  Ένα Φυτώριο Ιδεών δημιουργείται μέσα από την μεταξύ σας και την μεταξύ μας ουσιαστική επικοινωνία. Προκύπτει μέσα από την ανταλλαγή των απόψεων σας για όλα τα θέματα. Μέσα από τον λόγο και τον αντίλογο, μέσα από τις θέσεις και τις αντί-θέσεις σας για κάθε ζήτημα. Έτσι παράγεται η Σύνθεση Ιδεών που είναι το αποτέλεσμα του παραγωγικού διάλογου και αναπτύσσεται η Διαλεκτική η πεμπτουσία της Ελληνικής Σκέψης. Μοιραστείτε ένα ουσιώδες πρόβλημα με τους συμφοιτητές σας, με τους καθηγητές σας, με τους Αντιπρυτάνεις και με μένα. Θα βρείτε όλες τις πόρτες ανοιχτές.

Το Πανεπιστήμιο είναι για σας σίγουρα κάτι καινούργιο και άγνωστο. Μπορείτε να το δείτε σαν μια πύλη που περνώντας την ανοίγουν πλατείς ορίζοντες, όχι μόνο στην καινούργια γνώση, αλλά αν το ψάξετε, σε έναν διαφορετικό τρόπο του σκέπτεσθαι σε μιαν άλλη θέαση του κόσμου. Τα φοιτητικά χρόνια είναι καθοριστικά για την μετέπειτα ζωή σας. Γιατί δεν εξειδικεύεστε μόνο στη Γνώση του αντικείμενου που επιλέξατε ή αναγκαστήκατε σαν δεύτερη επιλογή να σπουδάσετε. Μαθαίνετε το εαυτό σας και πως αυτός αντιδρά σε ένα νέο περιβάλλον και στις πρώτες δυσκολίες. Αποκτάτε φίλους και συνοδοιπόρους. Μαθαίνετε να διεκδικείτε, με δικαιοσύνη και ορθολογισμό τα δικαιώματά σας. Μαθαίνετε να μάχεστε για την επίλυση κοινών προβλημάτων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της ακαδημαϊκής μας κοινότητας προασπίζοντας το συμφέρον και τα δικαιώματά της, τονώνοντας έτσι την εξωστρέφεια του ακαδημαϊκού έργου.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε στο πλευρό σας σε κάθε δίκαιη και νόμιμη διεκδίκησή σας. Σύμμαχοι και συνοδοιπόροι σας. Θα σας ενθαρρύνουμε να αδράξετε ευκαιρίες που το Πανεπιστήμιο προσφέρει σε πολλά επίπεδα. Σας ζητάμε να είστε ανήσυχοι και δημιουργικοί, να μας μεταφέρετε τις φρέσκιες ιδέες, τον ενθουσιασμό, την έμπνευση και το πάθος σας. Θέλουμε να αναπτυχθεί μεταξύ μας μια ουσιαστική επικοινωνία, ώστε μαζί να επιλύσουμε καίρια ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας. Μαζί να δημιουργήσουμε το όραμα ενός Πανεπιστημίου του Μέλλοντος και να το υλοποιήσουμε. Ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου που «χτίστηκε» από ενσυνείδητους Πολίτες Εραστές του Δικαίου, της Διαφάνειας και της Δημοκρατίας. Από εκκολαπτόμενους επιστήμονες στοχοπροσανατολισμένους στο πάθος για τη Γνώση σε όλες τις εκφάνσεις της, την έρευνα, τη καινοτομία, την Αριστεία και κυρίως τη διασφάλιση του Ακαδημαϊκού Ήθους.

Οι καιροί είναι δύσκολοι τα τελευταία χρόνια. Η οικονομία της χώρας ασθενής. Οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση λιγόστεψαν. Όμως ζητούμενο είναι να μετατρέπετε την δυσκολία σε στοίχημα επιτυχίας. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σας, με κάθε δυνατή ευκαιρία που δίνει το Πανεπιστήμιο.

Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμη πολύ δύσκολη περίοδο που σκιάζεται από μια πανδημία. Μια πανδημία που απαιτεί θυσίες και υποταγή στα μέτρα. Μέτρα φυσικής απόστασης, μέτρα επιβεβλημένης προστασίας του εαυτού μας και των συνανθρώπων μας. Ξέρουμε πως οι συνθήκες της Covid-19 είναι πρωτόγνωρες για όλους και δύσκολες.

Ας το θεωρήσετε μια άσκηση σεβασμού και προφύλαξης του εαυτού σας και των γύρω σας. Μετατρέψτε την κατάσταση σε σημαντική πρόκληση. Με συντονισμένο σχέδιο δράσης, σωστή οργάνωση, πολλή δουλειά, στοχοπροσήλωση, υπομονή και με άφθονη αγάπη για το αντικείμενό μας είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε όλοι ΜΑΖΙ! Να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε κάθε στιγμή δίπλα σας μαζί με τους γονείς σας, τους οποίους συγχαίρουμε για την συμπαράσταση που σας προσφέρουν σε όλα τα επίπεδα.

Αγωνιστείτε με πείσμα να εξουδετερώσετε τη φθορά.

Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς"

Ο ΟΔΗΓΟΣ 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr