Η θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φαρμακευτικής Παν/μίου Πατρών για την Επαναλειτουργία του Τμήματος

Η θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φαρμακευτικής Παν/μίου Πατρών για την Επαναλειτουργία του Τμήματος

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσιάζει στα «Φοιτητικά Νέα» τη θέση της για την Επαναλειτουργία του Τμήματος:

"Το κύριο θέμα της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών (462/16-09-2020) ήταν η επαναλειτουργία του Τμήματος κατά το νέο Ακαδημαϊκό Έτος αλλά πρωτίστως κατά το Χειμερινό Εξάμηνο 2020/21.


Όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα και με την πιο πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπ’ αριθμόν 115744/04-09-2020, οι διαλέξεις των μαθημάτων δύνανται να διεξάγονται κατά το νέο Ακαδημαϊκό Έτος με τη φυσική παρουσία έως και 50 εγγεγραμμένων φοιτητών στα εκάστοτε μαθήματα και οι εργαστηριακές ασκήσεις με το ανώτατο όριο των 30 φοιτητών ανά εργαστηριακή ομάδα. Σημαντική προϋπόθεση στην πιο πάνω ΚΥΑ αποτελεί η de facto τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων (αποστάσεις/αερισμός/απολύμανση).

Ως εκ τούτου, η ΓΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως οι διαλέξεις στο Τμήμα μας είναι φυγείν αδύνατο να πραγματοποιηθούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός αυτού των Εξ Αποστάσεως μεθόδων διδασκαλίας, δηλαδή όπως ακριβώς τελούνταν μέχρι και σήμερα.

Εντούτοις, οι εργαστηριακές υποδομές του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και η ελλιπής παροχή αναγκαίων υπηρεσιών από το Πανεπιστήμιο δεν επιτρέπουν ακόμα την πλήρη δια ζώσης διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων. Όπως προαναφέρθηκε, δύναται η δια ζώσης διεξαγωγή τους με ανώτατο όριο 30 φοιτητών/ομάδα. Ωστόσο, η ενεργή χωρητικότητα των Εργαστηρίων του Τμήματος λαμβάνοντας υπόψη τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας επιτρέπει την είσοδο για μόνο 10-11 φοιτητές/ομάδα. Επιπλέον, το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για τον σχολαστικό καθαρισμό των αιθουσών μετά το πέρας της κάθε άσκησης. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής κ.Νικολαρόπουλος όπως ακριβώς έχει δηλώσει «Ερευνώνται όλες οι δυνατότητες αλλά όπως και να εξετασθεί, οι προϋποθέσεις της ΚΥΑ είναι σχεδόν αδύνατο να επιτρέψουν πλήρη υλοποίηση ασκήσεων. Δε θα δοθεί ελλιπούς περιεχομένου Πτυχίο, και γι’ αυτό θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις συνθήκες, να μην παρακάμψουμε ούτε τη νομιμότητα ούτε την υγεία.» . Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υλοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων θα εξαρτηθεί από τις άκρως αναγκαίες υπηρεσίες που θα μας παρασχεθούν από το Πανεπιστήμιο σχετικά με την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, τον καθαρισμό των χώρων μετά το πέρας της κάθε εργαστηριακής άσκησης καθώς και από την ενίσχυση με έκτακτο διδακτικό προσωπικό ώστε να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός των βαρδιών που θα χρειαστούν.

Για τους λόγους αυτούς η ΓΣ δεν ξεκαθάρισε ακόμα τη θέση της ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των εργαστηριακών ασκήσεων στο Τμήμα. Όπως σωστά κατά τη γνώμη μας έπραξε, δεν προχώρησε στην λήψη μιας επιπόλαιας απόφασης - «εύκολης λύσης» αλλά έθεσε το θέμα σε διαβούλευση μεταξύ Μελών ΔΕΠ (Καθηγητών) και Φοιτητικών Εκπροσώπων και θα προβεί άμεσα στην σύνταξη μιας εμπεριστατωμένης πρότασης με τελικό αποδέκτη τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η θέση τόσο η δική μας όσο και της πλειοψηφίας των Καθηγητών του Τμήματος ήταν πως τα Εργαστήρια πρέπει να διεξαχθούν δια ζώσης με τον οποιοδήποτε τρόπο, τον κατά το δυνατό καλύτερο.

Αυτή η καθυστέρηση όντως βρίσκεται σε αντίφαση με την αγωνία των φοιτητών (υφιστάμενων και νεοεισερχομένων) ως προς την επιστροφή τους ή όχι στην Πάτρα και πολλοί δικαιωματικά κρίνουν ότι αξίζουμε μια έγκαιρη απόφαση. Για πρώτη φορά, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φαρμακευτικής Πάτρας πιστεύουμε πως μια άμεση απόφαση δε θα βοηθούσε. Μια επιπόλαια λύση στο ζήτημα πολύ πιθανό να έκοβε σημαντικές ασκήσεις, ίσως κατέληγε στην αναβολή τους ή ακόμα και στην άγαρμπη διεξαγωγή τους. Χρειάζεται προγραμματισμός και σχολαστική εξέταση όλων των ενδεχομένων. 

Θα κριθούμε συντηρητικοί για τη στάση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν τίθεται αμφιβολία, ωστόσο, οι προτεραιότητες στην προκείμενη φάση πρέπει να αφορούν την Υγεία και την Ποιότητα Σπουδών. Η θέση της πρώτης είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτή της τελευταίας είναι λεπτή και η έννομη διασφάλιση της μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό την σκιά μιας κεντρικής απόφασης και αυτή δεν είναι άλλη από την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φαρμακευτικής Πάτρας, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, με πλήρη συνείδηση, σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στους συμφοιτητές μας, παρουσιάσαμε εξαρχής τον ολοκληρωμένο Σχεδιασμό και τις ιδέες της παράταξής μας για την ομαλή λειτουργία αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής μας στη νέα πραγματικότητα. Έχουμε πράξει το κατά δύναμιν, μιλήσαμε μόνο με τις προτάσεις μας, κάποιες πράγματι βοήθησαν, άλλοτε κάποιες όχι. Ήταν χρέος μας και εξακολουθεί να είναι, η εξεύρεση των κατά το δυνατό καλύτερων λύσεων τόσο για την διευκόλυνση των συμφοιτητών μας, όσο και για την διατήρηση του ακέραιου της ποιότητας στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματός μας.

Έχουμε πάντα κατά νου την Αρχή της Αναλογικότητας, το δυναμικό ισοζύγιο μεταξύ του ρίσκου και του πλεονεκτήματος, πάνω απ’ όλα όμως την διασφάλιση της Υγείας. Με οδηγό τη συνείδηση, το καθήκον και τη συλλογική ευθύνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, μπορεί να μην είναι οι βέλτιστες, ωστόσο, δεν παύουμε να ελπίζουμε και δεν παύουμε να διεκδικούμε!

Αξιότιμοι συμφοιτητές, όταν διακυβεύεται η υγεία μας και η ποιότητα των σπουδών μας, πρωτίστως η υγεία, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr