Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών: Γιατί η κατάληψη της σχολής

Τα Foititikanea.gr, δημοσιεύουν την επιστολή που έχουν στείλει εκπρόσωποι των φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα την πολυήμερη κατάληψη και της παράτασής της.

Συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό, η κατάληψη παρατάθηκε έπειτα από ψηφοφορία των μελών της συνέλευσης. Η διαφορά υπέρ της παράτασης ήταν οριακή (3 ψήφοι) αλλά η συμμετοχή ήταν μαζική, επομένως η διαδικασία δημοκρατική και το αποτέλεσμα αποτυπώνει τη βούληση της πλειοψηφίας.

Η επιστολή μεταξύ άλλων τονίζει:


"Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος στις 27/5/14 αποφάσισε την επιβολή ορίου δήλωσης στα μαθήματα προς εξέταση. Ειδικότερα στο 1ο έτος το όριο είναι ιδιαίτερα αυστηρό, αφού επιτρέπει τη δήλωση 2-3 χρωστούμενων μαθημάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο διαγραφής στα ν+2, δημιουργεί μια ασφυκτική καθημερινότητα για τους φοιτητές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι καταφύγουν στο «κυνήγι του 5», τις τυποποιημένες σημειώσεις-θέματα, ακόμη και στην παραπαιδεία, ενώ ακόμη πιο έντονα είναι τα προβλήματα για τους συναδέλφους που εργάζονται, παράλληλα με τις σπουδές τους.

Για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για την καθημερινότητά μας και την ποιότητα των σπουδών μας, οι καθηγητές αποφάσισαν ερήμην μας, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση ή ενημέρωσή μας, ούτε καν μια ανακοίνωση!

Οι προσπάθειες του φοιτητικού συλλόγου να δηλώσει την εναντίωσή του προς το μέτρο, είτε με συζήτηση με τον πρόεδρο είτε με παρέμβαση ση γενική συνέλευση του τμήματος (ακολουθώντας κάθε γραφειοκρατική διαδικασία), έπεσαν στο κενό. Μετά την αδιαφορία που επέδειξε η πλειοψηφία των καθηγητών στο αίτημά μας, δε μας έμεινε άλλος τρόπους για να ξεκαθαρίσουμε την αντίθεσή μας στο μέτρο αυτό, παρά να προχωρήσουμε σε κατάληψη της σχολής.

Μετά από πολυήμερη κατάληψη παραβρέθηκαν στη συνέλευση μας, όπου το σύνολο του φοιτητικού συλλόγου δήλωσε ανοιχτά την εναντίωσή του προς το μέτρο. Οι καθηγητές αδυνατώντας να παρουσιάσουν πραγματικά επιχειρήματα, προσπάθησαν να πείσουν το σύλλογο να ανοίξει τη σχολή καταφεύγοντας στην κινδυνολογία των χαμένων εξεταστικών και εξαμήνων.

Θα περιμέναμε οι ακαδημαϊκοί μας δάσκαλοι, που έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο πλευρό μας, να αφουγκράζονται το φοιτητικό στρώμα. Αντ' αυτού και παρά τις διαφωνίες της Πρυτάνεως κ. Κυριαζοπούλου και του αντιπρύτανη κ. Πολύζου, οι καθηγητές μας επιλέγουν να κλείνουν τα αυτιά τους απέναντι σε οποιοδήποτε διαφωνούντα, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η δημόσια αμφισβήτηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης από καθηγητή του τμήματος."

Διαβάστε Επίσης: Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο έπαιρνε «φακελάκι» για να περνάει τους φοιτητές - Δείτε σε ποιο!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr