''Σε αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο Πατρών – Μόνο υποσχέσεις από το Υπουργείο Παιδείας'' (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων όλης της χώρας, ανάμεσά τους και του Πανεπιστημίου Πατρών, για τη λειτουργία των ΑΕΙ το 2015 λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών και της διαθεσιμότητας προσωπικού.

Το σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε χθες τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του προσωπικού και της διαθεσιμότητας έχει θίξει και η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Σε δηλώσεις της η κ. Κυριαζοπούλου στο patrastimes, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται σε αδιέξοδο αυτή τη στιγμή, λόγω των μεγάλων περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση, όταν μάλιστα οι μοναδικοί πόροι του ανώτατου ιδρύματος είναι μία χορηγία.


Οπως είπε η Πρύτανις, από το Υπουργείο Παιδείας το τελευταίο διάστημα δίνονται μόνο υποσχέσεις, χωρίς να διαφαίνεται πουθενά καμία λύση, ούτε στο θέμα των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε «διαθεσιμότητα» και απειλούνται άμεσα με οριστική απόλυση.

Η ανακοίνωση της Συνόδου

Η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων που συνεδρίασε στις 22/11/2014 στην Αθήνα, εξέτασε κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και κατέληξε ομόφωνα στα κάτωθι:

Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014.

Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους.  Αν οι δεσμεύσεις αυτές  δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας.

Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του  νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των  Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική  μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.

Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Τέλος, η Σύνοδος προτείνει  στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr