''Η λύση για την λήξη της κατάληψης στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η αντίθεση των φοιτητών στο όριο δήλωσης''

Τα Foititikanea.gr, δημοσιεύουν το κείμενο της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης της σχολής Η.Μ.Τ.Υ του Πανεπιστημίου Πατρών, που στάλθηκε με mail στα μέλη ΔΕΠ έχει ως εξής: 

Την Τετάρτη 19.11.2014 έλαβε χώρα μια από τις κρισιμότερες συνελεύσεις των τελευταίων εβδομάδων. Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις, οι οποίες δήλωναν ξεκάθαρα ότι η συνέχιση της κατάληψης για μια ακόμη εβδομάδα, συνεπάγεται την απώλεια του εξαμήνου(δεδομένης της ανακοίνωσης για τη χαμένη εξεταστική). Παρά τον κίνδυνο αυτό, ο φοιτητικός σύλλογος προτίμησε να δείξει έμπρακτα για 6η εβδομάδα ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τα αιτήματά του με κάθε θυσία.

Ενώ ο σύλλογος έχει κάνει σαφή τα αιτήματά του και από την πρώτη στιγμή ζητάει κατάργηση του ορίου δήλωσης, ορισμένοι καθηγητές(π.χ. ο κοσμήτορας κ. Κουφοπαύλου) μιλάνε ακόμα για διαπραγμάτευση του αριθμού ects του ορίου δήλωσης. Παραθέτουμε τα πρακτικά των συνελεύσεων, με τους αριθμός των φοιτητών που μιλάνε (1) για κατάργηση του ορίου δήλωσης και (2) για διαπραγμάτευση μεγαλύτερου αριθμού του ορίου:


-Στις 09/10/14 191 από τους 191 ζητάνε το (1) και 0 ζητάνε το (2)

-Στις 21/10/14: 357 από τους 378 ζητάνε το (1) και 21 ζητάνε το (2)

-Στις 29/10/14: 256 από τους 332 ζητάνε το (1) και 76 ζητάνε το (2)

-Στις 05/11/14: 480 από τους 535 ζητάνε το (1) και 55 ζητάνε το (2) στον δεύτερο γύρο που πάρθηκε η απόφαση

-Στις 12/11/14: 347 από τους 461 ζητάνε το (1) και 114 ζητάνε το (2)

-Στις 19/11/14: 358 από τους 471 ζητάνε το (1) και 113 ζητάνε το (2)

Τα παραπάνω νούμερα αναφέρονται στους ψηφίσαντες και όχι σε αυτούς που πήραν μέρος στη συνέλευση.

Εδώ και βδομάδες, οι καθηγητές δεν ικανοποιούν το αίτημα του φοιτητικού συλλόγου, που είναι η άτυπη επιβεβαίωση της απόσυρσης του ορίου δήλωσης, επικαλούμενοι την τυπικότητα και τη νομιμότητα(που στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, δεν παραβιάζεται). Παρακάμπτοντας ωστόσο κάθε τυπικότητα και νομιμότητα, ο πρόεδρος κ. Γιαννακόπουλος κάλεσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των φοιτητών να συζητήσουν άτυπα και σε κατειλημμένη σχολή με την επταμελή επιτροπή καθηγητών, και συνεπώς να δράσουν αντιπαραθετικά στην απόφαση του φοιτητικού συλλόγου!

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι καθηγητές δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να αρνηθούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προτείνεται από τους φοιτητές και η οποία είναι η εξής:

1) Αρχικά, ζητάμε από τον απαιτούμενο αριθμό καθηγητών να δηλώσουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης/αναστολής του ορίου δήλωσης(για οποιονδήποτε προσωπικό τους λόγο), στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με δημόσιες τοποθετήσεις του καθενός ξεχωριστά ή με μεταξύ τους συμφωνία, που θα ακολουθείται από συνυπογεγραμμένη ανακοίνωση, όπως έγινε πριν κάποιες μέρες με την ανοιχτή επιστολή των 31 καθηγητών.

2) Στη συνέχεια, προφανώς η σχολή θα ανοίξει (χωρίς να ανοίξουν οι δηλώσεις μαθημάτων με το προϋπάρχον όριο δήλωσης). Έτσι, θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, εφόσον πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση Τμήματος, όπου οι καθηγητές θεωρούμε αυτονόητο ότι θα τηρήσουν το λόγο τους και θα καταργηθεί/ανασταλεί το όριο δήλωσης. 

Από εκεί και πέρα, μπορούν και πρέπει να γίνουν εκ νέου συζητήσεις από μηδενική βάση, για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr