50 χρόνια Πανεπιστήμιο Πατρών - Πανηγυρική εκδήλωση και παράλληλες δράσεις [30/11]

Το Πανεπιστήμιο Πατρών γίνεται 50 χρόνων τις ημέρες που διανύουμε και ετοιμάζει την πανηγυρική του εκδήλωση και μια σειρά παράλληλων δράσεων, για να εορτάσει την ιστορική επέτειο μισού αιώνα ζωής, την προσφορά του στους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού, της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και τη συμβολή του στην ζωή και την εξέλιξη της πόλης των Πατρών. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014, ημέρα γενέθλιου εορτασμού του Ιδρύματος αλλά και θρησκευτικού εορτασμού του πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, ενώ θα απονεμηθούν μια σειρά τιμητικών διπλωμάτων και διακρίσεων με χαρακτήρα τόσο ουσιαστικό όσο και συμβολικό.

Συγκεκριμένα, θα τιμηθούν:

• Οι αριστεύσαντες απόφοιτοι των πέντε Σχολών του Πανεπιστημίου το έτος 2014, ως ένδειξη σεβασμού στην αριστεία των νέων και στο μέλλον της Επιστήμης,


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.

• Όλοι οι διατελέσαντες Πρυτάνεις (1974-2014) αλλά και η εμβληματική μορφή του τ. Γενικού Γραμματέα κ. Σπήλιου Παπαθανασόπουλου, που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Πατρών για 42 συναπτά έτη, ως ένδειξη σεβασμού στο παρελθόν και στην ιστορία του Ιδρύματός μας αλλά και των ανθρώπων που διαδραμάτισαν ξεχωριστό ρόλο στην πρόοδο και ανάπτυξή του,

• Οι δωρητές και οι υποστηρικτές του Ιδρύματος, ως ένδειξη σεβασμού σε αυτούς που στάθηκαν σιωπηλά δίπλα μας, είτε προσφέροντας κοινωφελή έργα και υποδομές στο Πανεπιστήμιο είτε στηρίζοντας τους φοιτητές μας στις σπουδές και την έρευνά τους. 

• Οι τέσσερις διακεκριμένοι συμπολίτες μας λογοτέχνες Αθηνά Κακούρη, Βασίλης Λαδάς, Μαρία Λαϊνά και Έρση Σωτηροπούλου, που έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ως ένδειξη σεβασμού στην πόλη των Πατρών και στην πνευματική της παραγωγή. 

Η πανηγυρική εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ρεσιτάλ κιθάρας από τον καταξιωμένο μουσικό και Επίτιμο Διδάκτορα του Ιουνίου Πανεπιστημίου κ. Κώστα Κοτσιώλη. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου, συγχρόνως με τον επετειακό εορτασμό, θα λειτουργούν δύο εκθέσεις:

• Έκθεση έργων ζωγραφικής με τίτλο: «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΙΚΥ, στο πλαίσιο της μακρόχρονης και εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 30 επιλεγμένα ζωγραφικά έργα υποτρόφων του ΙΚΥ (προσωπογραφίες, ασκήσεις με μοντέλο, αφηρημένες συνθέσεις, νεκρές φύσεις), τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εξετάσεων για τη διεκδίκηση υποτροφίας ή κατατέθηκαν από τους υποτρόφους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, και σήμερα φυλάσσονται στη συλλογή του ΙΚΥ. Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2014. 

• Έκθεση εφημερίδων, σε συνεργασία με το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτοσέλιδα πατρινών εφημερίδων που φωτίζουν σημαντικές στιγμές στην 50/χρονη ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μακράς και αμφίδρομης σχέσης που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο, από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα, με τον Τύπο της περιοχής. 

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ

Με την ευκαιρία του πανηγυρικού εορτασμού, κυκλοφορήθηκαν δύο αφίσες από το Πανεπιστήμιο, οι οποίες και επισυνάπτονται: μια που διανεμήθηκε ευρέως στην πόλη για τη γνωστοποίηση της εκδήλωσης και προβάλλει το σύγχρονο Πανεπιστήμιο και μία δεύτερη, συλλεκτική, που στηρίζεται σε επιλεγμένα ιστορικά πρωτοσέλιδα πατρινών εφημερίδων, σχετικών με την ιστορία του Ιδρύματος. Η δεύτερη αυτή αφίσα κυκλοφορήθηκε σε 200 αριθμημένα και σφραγισμένα αντίτυπα και θα διανεμηθεί σε φορείς της πόλης, αλλά και σε συλλέκτες, με σειρά προτεραιότητας. Όποιος επιθυμεί να παραλάβει συλλεκτική αφίσα, μπορεί να επικοινωνήσει με την Προϊσταμένη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου κ. Ανδρονίκη Χρυσάφη (τηλ.: 2610-996610). 

Η Πρύτανις του Ιδρύματος, Καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και την πόλη των Πατρών να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μοναδική αυτή εκδήλωση για το Πανεπιστήμιο Πατρών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.30 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Προσφώνηση από την Πρύτανι

Πανεπιστημίου Πατρών 

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

Χαιρετισμός εκ μέρους του Συμβουλίου Ιδρύματος 

 Πανεπιστημίου Πατρών από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο

Καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο 

Πανηγυρική ομιλία 

από τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Αθανάσιο Βαλτινό, 

με τίτλο «Λογοτεχνία vs Ιστορία»

Επίδοση τιμητικών πλακετών στους:

• Αριστεύσαντες αποφοίτους των Σχολών του Πανεπιστημίου το έτος 2014

• Διατελέσαντες Πρυτάνεις 

και στον τ. Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος,

• Δωρητές του Πανεπιστημίου

• Διακεκριμένους λογοτέχνες των Πατρών, 

που έχουν τιμηθεί με κρατικό βραβείο

Ρεσιτάλ κιθάρας από τον Κώστα Κοτσιώλη,

Επίτιμο Διδάκτορα Ιονίου Πανεπιστημίου

Δεξίωση στο φουαγιέ του χώρου

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr