Δραστηριοποίηση φοιτητών Φαρμακευτικής Παν. Πατρών στην προσπάθεια αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού

Δραστηριοποίηση φοιτητών Φαρμακευτικής Παν. Πατρών στην προσπάθεια αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού

Πανεπιστήμιο Πατρών: «Προτείνουμε το Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών να αιτηθεί στις αρμόδιες αρχές την χρηματοδότηση για αγορά ή την παροχή των απαραίτητων πρώτων υλών για παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων, ώστε Μέλη ΔΕΠ, Εργαστηριακό Προσωπικό και Μεταπτυχιακοί και Προπτυχιακοί Φοιτητές να συνδράμουν εθελοντικά στην παρασκευή γαληνικών αντισηπτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, για χορήγησή τους σε όλες τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτή η προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των εγκαταστάσεων του Τμήματός μας, καθώς με βάση την ΚΥΑ, προβλέπεται αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά εξαιρούνται οι ερευνητικές δραστηριότητες. Αν η πρότασή μας γίνει δεκτή, το Τμήμα μας, να καλέσει και τους προπτυχιακούς φοιτητές (3ο - 4ο και 5ο Έτος) να στηρίξουν εθελοντικά τις εργαστηριακές διαδικασίες, με κάθε δυνατό τρόπο.


Είναι το λιγότερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να θέσουμε τον εαυτό μας στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, για να συνεισφέρουμε με τον δικό μας τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης που περνάει ο τόπος μας. Μάλιστα, την πρότασή μας αυτή θα την κατατεθέσουμε ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φαρμακευτικής Πάτρας, εντός των ημερών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού μας Συλλόγου και ελπίζω να στηριχθεί από όλες τις δυνάμεις. Είμαι σίγουρος ότι η κάθε μιά και ο κάθε ένας από εμάς θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε» δηλώνει στα «Φοιτητικά Νέα» ο Αλέξανδρος Ιωάννου, Υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η πρόταση των φοιτητών

Προς:

Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Δ. Καρδαμάκη

Πρόεδρο Τμήματος Φαρμακευτικής κ. Γ. Σπυρούλια

Μέλη Συνέλευσης Τμήματος Φαρμακευτικής

Αξιότιμοι, 

Ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες χώρες. Τα δυσκολότερα, ίσως, είναι ακόμα μπροστά μας. Αυτές τις στιγμές, ύψιστη προτεραιότητα όλων μας αποτελεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Οι αποφάσεις για αναστολή του εκπαιδευτικού έργου και περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις έχουν ληφθεί για πολύ σοβαρούς λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Για αυτό και όλοι μας ακολουθούμε με υπευθυνότητα και επιμέλεια τα εξής, εφαρμόζουμε τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. 

Ως μελλοντικοί Φαρμακοποιοί, έχουμε υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, καθώς αυτό μας συμπαραστάθηκε και μας προσέφερε όλες τις ευκαιρίες για εκπαίδευση. Φοιτητές και Φοιτήτριες Φαρμακευτικής ανά την Ελλάδα, με ένα μόνο σκοπό: την προσφορά στην Ελλάδα που δοκιμάζεται. Αυτή η προσπάθεια, αποτελεί την απόδειξη της άριστης νέας γενιάς Επιστημόνων Υγείας που θα έρθει τα επόμενα χρόνια και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της γενιάς.

Χθες το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασαν τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα https://ethelontes.gov.gr/ στην οποία καλούνται άνθρωποι από διάφορα επιστημονικά αντικείμενα, να συνδράμουν εθελοντικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, να συνδράμουμε ενεργά την κοινή εθνική προσπάθεια με κάθε εφικτό τρόπο, τηρώντας πάντοτε τις οδηγίες των ειδικών.

Προτείνουμε το Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών να αιτηθεί στις αρμόδιες αρχές την χρηματοδότηση για αγορά ή την παροχή των απαραίτητων πρώτων υλών για παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων, ώστε Μέλη ΔΕΠ, Εργαστηριακό Προσωπικό και Μεταπτυχιακοί και Προπτυχιακοί Φοιτητές να συνδράμουν εθελοντικά στην παρασκευή γαληνικών αντισηπτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, για χορήγησή τους σε όλες τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των εγκαταστάσεων του Τμήματός μας, καθώς με βάση την ΚΥΑ, προβλέπεται αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά εξαιρούνται οι ερευνητικές δραστηριότητες. 

Αν η πρότασή μας γίνει δεκτή, το Τμήμα μας, να καλέσει και τους προπτυχιακούς φοιτητές (3ο - 4ο και 5ο Έτος) να στηρίξουν εθελοντικά τις εργαστηριακές διαδικασίες, με κάθε δυνατό τρόπο. Η προσπάθεια αυτή, που ενδεχομένως απαιτηθεί, θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο (Φαρμακευτική Νομοθεσία, Κανόνες Καλής Παραγωγής κ.ά.)  και να μην βάλει σε επικίνδυνες περιπέτειες νομικής, διοικητικής ή άλλης φύσεως τους εθελοντές που θα θελήσουν να συνδράμουν. Παράλληλα, σε ένα τέτοιο πιθανό σενάριο, θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη και παροχή σε όλους τους φοιτητές Φαρμακευτικής, όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας καθώς επίσης και η παροχή βασικών οδηγιών για την παρασκευή των αντισηπτικών σκευασμάτων.

Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς. 

Παρακαλούμε την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, τη Διοίκηση του Τμήματος Φαρμακευτικής και τους Διευθυντές όλων των Τομέων του Τμήματός μας, να εξετάσουν το αίτημά μας, με δεδομένο ότι ανάλογη πρόταση που έχει κατατεθεί στα αντίστοιχα όργανα του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με εκτίμηση,

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, 

Αλέξανδρος Ιωάννου, Μέλος ΔΣ και Εκπρόσωπος στην Συνέλευση Τμήματος

Σπυρίδων Επιτροπάκης, Μέλος ΔΣ και Αναπληρωτής Εκπρόσωπος στην Συνέλευση Τμήματος

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Μέλος ΔΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr