Στο σκαμνί 98 φοιτητές και 9 καθηγητές του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Στο σκαμνί 98 φοιτητές και 9 καθηγητές του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Η υπόθεση της δίκης που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στα Δικαστήρια του Μεσολογγίου, είναι καθόλα πρωτότυπη. Και αυτό γιατί από όσο είμαστε σε θέση να ενθυμούμαστε, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές να απαιτούν την ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων και εξεταστικών και να καταλήγουν να διώκονται δικαστικά, να κάθονται δηλαδή ομαδικά στο σκαμνί μαζί και με άλλους καθηγητές τους, προσπαθώντας να βρουν άκρη με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το ιδανικότερο ανά τη Ευρώπη.

Αν έχουν κάποια σημασία οι αριθμοί, στο εδώλιο του κατηγορουμένου επρόκειτο να καθίσουν σήμερα το πρωί 98 φοιτητές, 9 καθηγητές και μια γραμματέας του τότε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. η δίκη ωστόσο αναβλήθηκε καθώς ο δικηγόρος του μηνυτή επικαλέστηκε κώλυμμα. Η ιστορία που έκανε το 2015 το γύρο του πανελλήνιου, ξεκίνησε όταν 98 φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής διαμαρτυρήθηκαν ότι ένας εκ των καθηγητών τους δεν έκανε μάθημα και συνήθως έλειπε.


Οι καταγγελίες για ασυνέπεια

Όταν οι φοιτητές κατήγγειλαν το γεγονός στον πρόεδρο του τμήματος, όπως γράφει το "dete" αυτός έθεσε το θέμα στη Γενική Συνέλευση του τμήματος, που με τη σειρά της αποφάσισε να το παραπέμψει στον τότε πρόεδρο του Ιδρύματος.

Οι φοιτητές προχώρησαν μάλιστα και σε ανοικτή ανακοίνωση-διαμαρτυρία όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι ο εν λόγω καθηγητής, από τη στιγμή που πήγε στο τμήμα δεν ήταν καθόλου συνεπής ως προς την παράδοση των μαθημάτων που του είχαν ανατεθεί, με συνεχείς απουσίες και χωρίς να βγάζει τις περισσότερες φορές ανακοίνωση για την ακύρωση των μαθημάτων, αλλά και χωρίς να τα αναπληρώνει.

«Το αποτέλεσμα είναι η ελλιπέστατη παρακολούθηση των μαθημάτων, (δημιουργώντας πρόβλημα παρακολούθησης και επόμενων μαθημάτων) από τους φοιτητές, όπως επίσης και το ότι δεν έχει παραδώσει ποτέ ύλη μαθήματος όπως υποχρεούται από τη νομοθεσία (βάσει του τελευταίου νόμου-πλαίσιο, άρθρο 37 παράγραφος 4), όπως και αναλυτικό διάγραμμα μελέτης το οποίο περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης του μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση όπως πάλι είναι υποχρεωμένος (βάσει του τελευταίου νόμου-πλαίσιο, άρθρο 37 παράγραφος 5)» ανέφερε τότε η ανακοίνωση- καταγγελία.

Επίσης οι φοιτητές, διαμαρτύρονταν για τον τρόπο βαθμολόγησής του τόσο σε ό,τι είχε να κάνει με τους βαθμούς που έβαζε ο συγκεκριμένος καθηγητής, όσο και σε ό,τι είχε να κάνει με το γεγονός πως οι φοιτητές δεν είχαν πρόσβαση στα γραπτά τους στη συνέχεια, ακόμα και μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στη γραμματεία του ιδρύματος.

Σε επιστολή–απάντηση που είχε στείλει με ΜΜΕ, ο καθηγητής υποστήριζε ότι από τους 98 που υπέγραφαν την ανακοίνωση εναντίον του, οι 53 δεν είχαν καν δηλωμένα τα μαθήματά του και ότι οι μισοί από τους υπόλοιπους είχαν περάσει επιτυχώς το εν λόγω μάθημα σε προγενέστερη περίοδο, ενώ κατήγγειλε ότι οι δύο από τους υπογράφοντες δεν ήταν φοιτητές αλλά μαθητές λυκείου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η καταγγελία δεν αναφερόταν στο παρόν αλλά στο περσινό χειμερινό εξάμηνο, ενώ την χαρακτήριζε συκοφαντική.

Μοίρασε μηνύσεις

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την καταγγελία, ο καθηγητής αποφάσισε να προβεί σε μηνύσεις κατά 108 ατόμων (98 φοιτητών, 9 καθηγητών συναδέλφων του και μιας διοικητικής υπαλλήλου), προκαλώντας σάλο οανά το πανελλήνιο. Με βάση τις πληροφορίες, το κατηγορητήριο εναντίον των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και όλων των καθηγητών του τμήματος είναι για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, εναντίον του Προέδρου του τμήματος για παράβαση καθήκοντος, εναντίον της γραμματέα για πλαστογραφία των πρακτικών, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, για χρήση πλαστογράφησης και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Ο καθηγητής που αισθάνθηκε να θίγεται, έβαλε με λίγα λόγια απέναντί του μια μικρή… «αποικία».

Η δίκη είχε αρχικά προσδιοριστεί για την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, αλλά πήρε αναβολή, λόγω του ότι, δυο από τους κατηγορούμενους δεν είχαν κληθεί.

Παρόντες τότε ήταν και πολλοί γονείς φοιτητών,

Σήμερα αναμενόταν με ενδιαφέρον η εκδίκαση καθώς και η θέση της δικαιοσύνης επί του θέματος, αν και το όλο ζήτημα άπτεται κυρίως της ποιότητας και της σοβαρότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά η δίκη αναβλήθηκε ξανά. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι φοιτητές και οι καθηγητές θέλουν να πάνε την υπόθεση μέχρι το τέλος και δεν είναι πρόθυμοι ούτε να δεχθούν συμβιβασμό ακόμη και αν τους προταθεί.

Σχετικό Άρθρο: Καθηγητής μήνυσε όλους τους φοιτητές του επειδή τον πίεζαν να κάνει μάθημα!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr