Ημερίδα «Γιάννης Σκαρίμπας, ένας ιθαγενής  του μοντερνισμού»

Τον Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984) τιμά το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Φιλολογίας  στις 4-5 Νοεμβρίου 2014. Η ειδίκευση Νεοελληνικών Σπουδών του  Τμήματος Φιλολογίας διοργανώνει την Ημερίδα «Γιάννης Σκαρίμπας, ένας ιθαγενής του μοντερνισμού», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 50 ετών λειτουργίας του Πανεπιστημίου.  Η θεατρική παράσταση «Το θείο τραγί», η οποία θα παρουσιαστεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, 20:00 μ.μ. από τη Μαρία Φλωράτου και τον Τάσο Δαρδαγάννη (βοηθός σκηνοθέτη η Ελένη Βρυώνη) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά της κ. Φλωράτου στο Πανεπιστήμιο, θα δώσει το στίγμα της σκαριμπικής έκφρασης και γραφής. 

Την Τετάρτη, στις 9:30 π.μ, η ειδίκευση Νεοελληνικής Φιλολογίας φιλοξενεί ειδικούς μελετητές της Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας σε μία επιστημονική συνάντηση, στην οποία θα επιχειρηθεί η ιχνογράφηση της εντοπιότητας του Σκαρίμπα στη μοντερνιστική γραφή. 

Η πολύπλευρη ματιά των συνέδρων και η στοχευμένη περιδιάβαση του πεζογραφικού και ποιητικού σκαριμπικού έργου θα αναδείξουν την πηγαία αισθητική του μοντερνισμού στο πολύπλευρο έργο του. Πώς η μάσκα και το προσωπείο, το γκροτέσκο και η διάσταση της δυναμικής ταυτότητας διαλέγονται με την υφολογική δόμηση του κειμένου; Ποιες διακειμενικές συνομιλίες με την ξένη λογοτεχνία  και ποιες πολυτροπικές διαδρομές μπολιάζουν τα είδη και σχηματίζουν ευκαιρίες (μετα)μοντερνιστικών συσχετίσεων και μεταμορφώσεων; Πώς τα παιχνίδια κυριολεξίας και μεταφοράς πλέκουν κρίσιμες σημάνσεις για τις σχέσεις ενδοκειμενικού και εξωλογοτεχνικού κόσμου; Τέλος, ποια είναι τα όρια στην διαρκή και αέναη αποστροφή του Σκαρίμπα στον αναγνώστη: 

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


 «Αναγνώστη μου, αδελφέ μου και αντίσκαστε, γελάς;» 

Τέλος, θα παρουσιαστεί και μελοποιημένη ποίηση του Γ. Σκαρίμπα, από τη φωνή της Μαρίας Παναγοπούλου και τους μουσικούς Παναγιώτη Σχοινά (πιάνο) και Μαριβάσια Κολλιοπούλου (μαντολίνο).

*Είσοδος ελεύθερη. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης για τις επιστημονικές εργασίες της Ημερίδας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr