Τα νέα της εβδομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών (02-06 Δεκεμβρίου 2019)

Τα νέα της εβδομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών (02-06 Δεκεμβρίου 2019)

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Πανεπιστημίου Michigan–AnnArbor Παναγιώτης Γ. Παπαλάμπρος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12.00 μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών κ. Σπήλιος Φασόης,  ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Καθηγητή Νικόλαο Ανυφαντή και η περιένδυσή του από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή  Παναγιώτη Παπαλάμπρου με θέμα: «Επιστήμη Σχεδιασμού: Αρχές και Εφαρμογή».Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί εδώ.

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ EQUAL SPORT FOR ALL ((Ίσες ευκαιρίες άθλησης για όλους)


Το έργο Equal Sport for All διοργανώνει Διημερίδα με θέμα: Άθληση σε Άτομα με Αναπηρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί 9 και 10 Δεκεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Equal Sport for All αποτελεί ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα άθλησης σε ΑΜΕΑ., που διενεργήθηκε με τη συνεργασία  8 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και φορέων  από 5 χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Αγγλία, Ελλάδα). Το πρόγραμμα αυτό άθλησης περιλαμβάνει  προπονητικές κατευθυντήριες γραμμές – οδηγούς μαζικού αθλητισμού για αθλητές με αναπηρία προσφέροντας τους εναλλακτικούς και καινοτόμους τρόπους άθλησης και ενεργού τρόπου ζωής και αποδεικνύοντας τους ότι υπάρχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στην άθληση.

Η ημερίδα αποτελεί τμήμα της τελικής συνάντησης των εταίρων με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου σε έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με την αξιολόγηση τους καθώς και με τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την βιωσιμότητα των θετικών αντίκτυπων του.

Στη διημερίδα θα περιλαμβάνονται παρουσιάσεις με θέματα σχετικά με τον ρόλο του Αθλητισμού στην πρόληψη και στην αναπηρία, τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, άθληση και ψυχική υγεία και ορθές πρακτικές ένταξης ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Η διημερίδα θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.  

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΑΙ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (HSCBB19)

Το 14ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής (HSCBB19), θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ στην Πάτρα από 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2019. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων ελληνικών ερευνητικών εργαστηρίων στη βιοπληροφορική, υπολογιστική και δομική βιολογία σε πληθώρα εφαρμογών, παρέχοντας το πλαίσιο για γόνιμες συζητήσεις προς αναζήτηση συνεργειών και συνεργασιών. 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας επιπέδου Α2 για επαγγελματικούς σκοπούς, Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιανουαρίου 2020 και οι δηλώσεις γίνονται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως τις 8 Δεκεμβρίου. Το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο για τη Δυτική Ελλάδα.

Το TEDxPatras επιστρέφει για 5η συνεχή χρονιά το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Το 5ο κατά σειρά TEDxPatras επιστρέφει και αυτή τη φορά πιο διευρυμένο στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019. Η διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός στην πόλη της Πάτρας έρχεται με ανατρεπτικές ιδέες, συγκινητικές αφηγήσεις και αληθινές ιστορίες χαρίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Περισσότεροι από 15 ομιλητές, 4 performances και μοναδικά workshops οργανωμένα από 45 και πλέον εθελοντές συνθέτουν την εκδήλωση. Το κεντρικό θέμα του φετινού TEDxPatras είναι η «Αβεβαιότητα/Uncertainty». Το TEDxPatras 2019 προσκαλεί ομιλητές να μοιραστούν με το κοινό τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες σχετικά με την πορεία που χαράζουμε σε συνθήκες αβεβαιότητας, το θάρρος που χρειάζεται να επιδείξουμε, τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τις ευθύνες που απαιτείται να αναλάβουμε και τον τρόπο που μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον.

Στη σκηνή του TEDxPatras θα παρευρεθούν και φέτος σπουδαίοι ομιλητές μεταφέροντας ιδέες και οράματα για να εμπνεύσουν, να προβληματίσουν και να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την έννοια της δικής μας «αβεβαιότητας». Η εκδήλωση θα είναι ξανά μία ολοήμερη εμπειρία για όσους την παρακολουθήσουν, θα περιέχει «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» και παράπλευρες εκδηλώσεις (εργαστήρια, διαδραστικά, εκθέματα, γαστρονομικές και άλλες εμπειρίες κ.λπ.).  

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΕΤ 

  • Εκδήλωση με θέμα: Εθελοντισμός=Δέσμευση

Tο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΜΕΤ), η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών ΠΠ και ο Σύλλογος Φίλων ΜΕΤ, διοργανώνουν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα: 18.30 στον χώρο του ΜΕΤ την εκδήλωση «Εθελοντισμός=Δέσμευση, το ΜΕΤ τιμά τους εθελοντές και τους χορηγούς του».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών θα τιμήσει καθηγητές της Σχολής για την προσφορά τους και στη συνέχεια θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα στους εθελοντές και στους χορηγούς του Μουσείου για τη συνεισφορά τους στην εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Την εκδήλωση θα κλείσει η βραβευμένη χορωδία του Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας Πατρών BelCantes. Μετά το πέρας της εκδήλωσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του ΜΕΤ και να παρακολουθήσει τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του. Αναλυτικές πληροφορίες: εδώ. 

  • Ημερίδα με θέμα: «Ανακαλύπτοντας τη Μαγεία της Γεωλογίας»

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχοντας ως βασικό στόχο τον επιστημονικό και τεχνολογικό γραμματισμό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, καθώς και τη σύνδεση των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης ξεκινά ένα κύκλο ημερίδων που απευθύνονται σε μαθητές Λυκείων της Αχαΐας. Η πρώτη Ημερίδα προγραμματίζεται την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 στις 11.00 και έχει τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη Μαγεία της Γεωλογίας». Συνδιοργανώνεται από το ΜΕΤ σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας και το Τμήμα Πολιτιστικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης μεταπτυχιακοί φοιτητές και διδάκτορες μέσω ολιγόλεπτων παρουσιάσεων θα παρουσιάσουν την έρευνά τους εκδηλώνοντας τη σχέση τους με το Τμήμα σε μαθητές Λυκείων της Αχαΐας, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την Επιστήμη της Γεωλογίας σαν μια επιλογή για τις σπουδές τους.

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 –1η ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, προς τιμήν της εορτής του ιεραποστόλου Αγ. Ανδρέα, αλιέα στο επάγγελμα, πολιούχο της Πάτρας και σύμβολο του Πανεπιστημίου Πατρών, τo νεοϊδρυθέν Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών (ΖΠΑΥ http://asfa.upatras.gr) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, εγκαινίασε την λειτουργία του με ανοικτές εκδηλώσεις αφιερωμένες στις «Ελληνικές Υδατοκαλλιέργειες», στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Μεσολόγγι. 

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος, σε συνδυασμό με ανάλογες δράσεις στην Ισπανία, όπου έχει ήδη καθιερωθεί ως «Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας» η εορτή του Αγίου Ανδρέα. Η διοργάνωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και συμμετοχή της ΕΛ.Ο.Π.Υ. (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, https://fishfromgreece.com).

Κατά τη διάρκεια των ανοικτών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και από εκπροσώπους  της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου, ακολούθησαν ομιλίες από τον Πρόεδρο και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος καθώς και από εκπροσώπους της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (EΛ.Ο.Π.Υ). Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εργαστήρια του Κεντρικού Κτιρίου του Τμήματος ΖΠΑΥ, να δουν από κοντά τον εξοπλισμό που διαθέτουν, την έρευνα που γίνεται στους συγκεκριμένους χώρους και να ρωτήσουν πιθανές απορίες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.  Τέλος γευμάτισαν με Προϊόντα της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ),  δοκιμάζοντας έτσι τους καρπούς αυτής της πολύχρονης, πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης προσπάθειας από την έρευνα-εκπαίδευση, στην παραγωγή και το πιάτο του καταναλωτή.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr