Διαψεύδει το Πανεπιστήμιο Πατρών ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνων στο Τμήμα Η/Υ

Διαψεύδει το τμήμα Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών τις πληροφορίες του dete σε σχέση με αύξηση κρουσμάτων όγκου στον εγκέφαλο μελών του Τμήματος. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, κ. Γαροφαλάκης Ιωάννης, αναφέρει: 

Με έκπληξη διάβασα το σημερινό "πρωτοσέλιδο" δημοσίευμα με τίτλο "ENTONOΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Θερίζουν οι όγκοι εγκεφάλου στους Η/Υ του πανεπιστημίου Πατρών". Τίποτα από όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ισχύει: Ούτε υπάρχει "...καταγραφή πέντε περιπτώσεων εμφάνισης νεοπλαστιών ασθενειών – όλες αφορούν στον εγκέφαλο – σε μέλη της κοινότητας τα οποία διδάσκουν στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών", ούτε το "...θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας στην Πάτρα...", και φυσικά οι οθόνες από δεκαετίες πλέον δεν εκπέμπουν καμία ακτινοβολία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε από τη δική σας επαγγελματική ενασχόληση.Τέτοιες ανυπόστατες φήμες δημιουργούν αδικαιολόγητες ανησυχίες και τεχνοφοβία στους πολίτες σε μια εποχή που είναι αντίθετα αναγκαία η μεγαλύτερη δυνατή εξοικείωσή τους με την τεχνολογία και τις εφαρμογές της, ενώ παράλληλα ζημιώνουν τη φήμη του Τμήματός μας. Παρακαλώ για την άμεση δημοσίευση της παραπάνω θέσης μας σχετικά με το θέμα.


Το άρθρο που δημοσιέυτηκε στο dete και δημιούργησε αναστάτωση:

Έντονος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των καθηγητών του πανεπιστημίου Πατρών με αφορμή την καταγραφή πέντε περιπτώσεων εμφάνισης νεοπλαστιών ασθενειών – όλες αφορούν στον εγκέφαλο – σε μέλη της κοινότητας τα οποία διδάσκουν στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με ότι επί χρόνια  με τη μορφή φήμης συνοδεύει τη θεωρεία περί της σχέσης των υπολογιστών με την εμφάνιση καρκίνου σε συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών έχει ενεργοποιήσει περίεργα ανακλαστικά.

Να σημειωθεί πως το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας στην Πάτρα καθώς οι πληγέντες– στους οποίους το πρόβλημα εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια - είναι ενεργά μέλη τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στην ζωή της πόλης.

Στο πανεπιστήμιο οι αναφορές σε αυτό το θέμα συνοδεύονται από παραπομπές στην ακτινοβολία που «εισέπρατταν» όλα αυτά τα χρόνια οι εκπαιδευτικοί αυτοί ζώντας επί πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη ενώ γίνεται λόγος και για τις περιόδους όπου η τεχνολογία σε ότι αφορά τόσο στις οθόνες όσο και τα κυρίως «σώματα» είχε ενοχοποιηθεί για εκπομπή υπερβολικής ακτινοβολίας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr