Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών για το πολυνομοσχέδιο

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών για το πολυνομοσχέδιο

"Τη Δευτέρα 8/4/2019 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών πήρε την απόφαση να απορρίψει το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» που ετέθη υπόψη της, τουλάχιστον όσον αφορά στις διατάξεις περί «συνέργειας» του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

*Του Δημήτρη Ματαρά, Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Η απόφαση αυτή ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (άνω των 2/3), παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση της Πρυτάνεως και είναι σε αρμονία με τις αποφάσεις 20 εκ των 24 τμημάτων του Πανεπιστημίου, των συλλογικών φορέων του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού αλλά και όλων των φοιτητών ανεξαρτήτως παρατάξεως. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών, και αυτό απαντά σε οποιεσδήποτε αιτιάσεις περί δήθεν πολιτικών ή προσωπικών επιδιώξεων που υποκρύπτονται.

Πρόκειται άραγε για μια στείρα φοβική άρνηση απέναντι στον «εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης», την «ανάπτυξη» και το «μέλλον» του Πανεπιστημίου; Αντιθέτως, πρόκειται για την αντίδραση όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω στην προσπάθεια υπονόμευσης του μέλλοντος του Πανεπιστημίου χωρίς κανένα ορθολογικό ακαδημαϊκό κριτήριο. Δεκατέσσερα (14) τμήματα ιδρύονται, διακτινισμένα σε 6 πόλεις, τα περισσότερα εκ του μηδενός, ή μετεξελίσσονται από τμήματα ΤΕΙ, πολλά με μονοψήφιο αριθμό καθηγητών, ενώ από αυτά τα δεκατρία 13 θα δεχτούν εισακτέους σε λιγότερο από έξι μήνες, χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα σπουδών ακόμη. Ενδεικτικά, έξι τμήματα, κατανεμημένα σε δύο πόλεις (Αγρίνιο και Μεσολόγγι), θα απαρτίζουν τη Γεωπονική Σχολή.

Οσα τμήματα κατάφερε να κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 100 χρόνια θα φτιαχτούν σε έξι μήνες και θα υποδεχθούν φοιτητές, χωρίς το Πανεπιστήμιο Πατρών να έχει καμιά προηγούμενη εμπειρία. Ας ληφθεί υπόψη ότι ο χρόνος από την προκήρυξη μιας θέσης καθηγητή μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας είναι τουλάχιστον 1½ έτος και ότι όλα αυτά τα τμήματα εκτός από καθηγητές χρειάζονται κατάλληλα κτίρια, εργαστήρια κ.λπ. Προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αξιολογήσεις, κανονική πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών ή επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων. Το παράδειγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό όλου του νομοσχεδίου, που είναι πρακτικά ανεφάρμοστο και χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, απουσία οποιασδήποτε μελέτης (οικονομικής, τεχνικής, οργανωτικής κ.λπ.) και, κατά τη γνώμη μου, κυρίως από την προσπάθεια εξυπηρέτησης κακώς εννοούμενων τοπικιστικών και μικροπολιτικών συμφερόντων. Σε αυτά είπε ΟΧΙ η Σύγκλητος! Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν συνηθίζει να κοροϊδεύει τους φοιτητές του και τις οικογένειές τους.

Μελανό σημείο στην ενιαία απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών, η στάση της Πρυτάνεως. Σε συνέχεια της απίστευτης δήλωσής της στη συνάντηση της 30/3/19 με τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, με την οποία τον καλούσε να προχωρήσει ανεξάρτητα από τη γνώμη του Πανεπιστημίου, στο τέλος της συνεδρίασης της Συγκλήτου δήλωσε ότι θα μεταφέρει στο Υπουργείο όχι μόνο την απόφαση του Πανεπιστημίου, όπως διατυπώνεται από την απόφαση της Συγκλήτου, αλλά και τις αρνητικές και θετικές απόψεις και προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση και δεν έχουν την έγκριση της Συγκλήτου, ακυρώνοντας έτσι την ενιαία έκφραση του Πανεπιστημίου ως συντεταγμένου ιδρύματος.

Οσον αφορά στις γνώμες των νομικών υπηρεσιών, θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν θα είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που έχουν άλλη άποψη από αυτή των δικαστηρίων. Οι υποψήφιοι φοιτητές και οι οικογένειές τους καλό είναι να γνωρίζουν ότι, εφόσον ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, η υπουργική απόφαση ανακοίνωσης του μηχανογραφικού δελτίου θα είναι η πρώτη εφαρμοστική πράξη του νόμου, εναντίον της οποίας θα υπάρξουν πιθανότατα προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την διαφύλαξη του επιπέδου σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών."

Πρώτη ανάρτηση στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών