Σε ιδιώτες η σίτιση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών - Αντιδρούν φοιτητές και διοικητικοί

Σε ιδιώτες η σίτιση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών - Αντιδρούν φοιτητές και διοικητικοί

Σε ανακοίνωση – καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών όπως και ο σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την απ’ ευθείας ανάθεση της σίτισης των φοιτητών του Πανεπιστημίου σε ιδιώτες.

Οπως καταγγέλλουν, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην ανεργία τους μόνιμους υπαλλήλους της φοιτητικής εστίας, ενώ παράλληλα θα υποβαθμίσει την ποιότητα του προσφερόμενου φαγητού στους φοιτητές.

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Οι φοιτητές από την δική τους μεριά θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών την Τετάρτη 09/01 και ώρα 20:00 στο θέατρο της εστίας. 

Αναλυτικά ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού αναφέρει:

«Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε αγαστή συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση παραδίδουν εξ ολοκλήρου την σίτιση των φοιτητών στους εργολάβους.

Σαν τους κλέφτες στο διάστημα που οι φοιτητές έλειπαν προχώρησαν  στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της σίτισης των 8.000 φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας μαζί με όλες τις υπόλοιπες φοιτητικές λέσχες πανελλαδικά.

Η  συμφωνία με τους επιχειρηματίες έγινε με απ’ ευθείας ανάθεση στις 4/1/19 και φαίνεται καθαρά η προσπάθεια να προλάβουν τις αντιδράσεις φοιτητών και εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα της σίτισης σε ιδιώτες.

Η εξέλιξη αυτή  θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας  και της ποσότητας του φαγητού για τους  φοιτητές, τη σταδιακή επιβολή  χρηματικού αντιτίμου και σε απολύσεις του προσωπικού.

Στην φοιτητική Εστία-Λέσχη του Πανεπιστημίου της Πάτρας εργάζονται  26 μόνιμοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου πολλοί με ειδικότητες σχετικές με τη σίτιση (Μάγειρες, βοηθοί μαγείρων, εργάτες  μαγειρείου, αποθηκάριοι, Τεχνολόγος τροφίμων κ.λ.π). Οι εργαζόμενοι αυτοί μαζί με άλλους 40 εργαζόμενους σε εργολάβο παρασκεύαζαν το φαγητό για τους φοιτητές με προμήθειες υλικών  από προμηθευτές που επέλεγε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κάνοντας και τους ελέγχους στην ποιότητα και στην ποσότητα των υλικών.

Αντί το Υπουργείο και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να προχωρήσει σε προσλήψεις ή έστω σε απ’ ευθείας συμβάσεις με τους  εργολαβικούς εργαζόμενους ώστε και καλύτερα να ελέγχεται η ποιότητα του φαγητού και μικρότερο κόστος να έχει, προχωράει με την ανάθεση σε εργολάβο, χωρίς διαγωνισμό με διήμερες αναθέσεις, την πλήρη σίτιση, δηλαδή  προμήθειες και παρασκευή, έλεγχο και εποπτεία εστιατορίου,  πετώντας στο δρόμο τους 40 εργαζόμενους και βγάζοντας στην «αχρηστία» συναδέλφους που για πάνω από 30 χρόνια λειτουργούν  και σιτίζουν τους χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιπλέον, η σίτιση μέχρι σήμερα στοίχιζε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας  περίπου 1.500.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του, καλύπτοντας το κόστος της σίτισης των φοιτητών. Έρχεται τώρα το Υπουργείο και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και δίνει για 4.000 φοιτητές, ανεξαρτήτως πόσοι πραγματικά θα τρώνε ή πόσες μερίδες θα παρασκευάζονται, ανεβάζοντας το κόστος στα 1.980.000 ευρώ κατ’ έτος.

Υπεύθυνος για όλα τα παραπάνω είναι η πολιτική της κυβέρνησης  που συνεχίζει το ξεπούλημα  ζωτικών κομματιών της φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους (καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση ) με τις γνωστές συνέπειες τόσο στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών  όσο και στις μεσαιωνικές  εργασιακές συνθήκες για τους εργαζομένους.

Ζητάμε από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου  να πάρει θέση. Η σίτιση των φοιτητών είναι θέμα του Πανεπιστημίου το οποίο όπως η ίδια ισχυρίζεται δεν ρωτήθηκε και δεν ενημερώθηκε .

Καταγγέλλουμε την πολιτική του Υπουργείου και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των φοιτητών για να μην περάσει αυτή η ανάθεση. Δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών των συναδέλφων στην Εστία και απαιτούμε  να επαναπροσληφθούν οι 40 απολυμένοι εργαζόμενοι στο μαγειρείο.

Διεκδικούμε  Δωρεάν σίτιση-στέγαση των φοιτητές με ευθύνη του δημοσίου και την εποπτεία του Πανεπιστημίου.»

Αναλυτικά ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρει:

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΙΝΕΔΙΒΙΜ-ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!  

Επόμενο θύμα της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ ΕΛ φαίνεται να είναι η δωρεάν σίτιση 8000 φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σαν τους κλέφτες, και όσο οι φοιτητές έλειπαν για τις χειμερινές διακοπές, προχώρησαν στη συμφωνία με ιδιώτη για την εξ' ολοκλήρου παροχή υπηρεσιών σίτισης με τη μορφή catering! Η εν λόγω μάλιστα παραχώρηση έγινε με απευθείας ανάθεση στις 4/1 τόσο στην Πάτρα όσο και σε άλλες φοιτητικές εστίες της χώρας, αποκαλύπτοντας έτσι την προσπάθεια να πιαστούν οι φοιτητές στον ύπνο, να μην αντιδράσουν στο ξεπούλημα της πιο βασικής τους ανάγκης σε ιδιώτη. Ξέρουμε καλά τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για εμάς τους φοιτητές: υποβάθμιση ποιότητας και ποσότητας του φαγητού (χαρακτηριστική η δηλητηρίαση 10 φοιτητών στη λέσχη ΤΕΙ Ιονίων Νήσων), σταδιακή επιβολή χρηματικού αντίτιμου για την μερίδα (αρκετά παραδείγματα από όλη τη χώρα) και μαζικές απολύσεις προσωπικού. 

Υπεύθυνος δεν είναι άλλος από την πολιτική της κυβέρνησης που έχει ξεπουλήσει ήδη όλα τα ζωτικά κομμάτια της φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους (καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη) με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες τόσο με την ανεπάρκειά τους στην κάλυψη των αναγκών μας όσο και για τις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων. Αυτή είναι λοιπόν η περίφημη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις που μας διαφημίζουν! 

Σαν να μην έφτανε ότι δεν έχουμε ένα πλυντήριο για τα ρούχα μας, ότι το ζεστό νερό και η Θέρμανση είναι προς εξαφάνιση, ότι το ρεύμα και το internet είναι σε απελπιστική κατάσταση, ότι δεν γίνεται συντήρηση ούτε για δείγμα και οι υποδομές σαπίζουν, τώρα επιστρέφουν για το τελειωτικό χτύπημα, μετατρέποντας το πιάτο του φοιτητή σε εμπόρευμα. Δεν Θα τους περάσει όμως επειδή λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Τους το λέμε να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: 

ΤΟ CATERING ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΔΩΡΕΑΝ & ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!  

Καλούμε όλους τους φοιτητές να γίνουν συμπαραστάτες σε αυτό τον αγώνα, να παλέψουν στο πλάι μας για να ξεκουμπιστούν όλοι οι εργολάβοι από την Εστία και το Πανεπιστήμιο! Να μπορούμε να απολαμβάνουμε πραγματικά δωρεάν και ποιοτική σίτιση-στέγαση-μετακίνηση. Να υπάρχει επαρκής κρατικός προϋπολογισμός για την κάλυψη όλων των αναγκών της φοιτητικής εστίας. Τον αγώνα αυτό θα τον δώσουμε μέχρι τέλους, δίπλα με τους εργαζόμενους στα μαγειρεία διεκδικώντας να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με πρόσληψη από το κράτος, δίπλα με τους διοικητικούς υπαλλήλους της εστίας, διεκδικώντας να μην χάσει ούτε ένας την δουλειά του. 

Απαιτούμε: 

• Να παρθεί πίσω η απόφαση για παροχή της σίτισής μας σε catering. "Εξω οι εργολάβοι!

• Πλήρης και δωρεάν κάλυψη της σίτισης μας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

• Καμία απόλυση εργαζόμενου στην μέριμνα. Αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών