Πανεπιστήμιο Πατρών: Κατάληψη αποφάσισε ο Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΤΥ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Κατάληψη αποφάσισε ο Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΤΥ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Κατάληψη αποφάσισε ο Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη (13/11).

Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΤΥ:


- Κατάθεση στεφανιών, την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στο Παράρτημα και στην Παλιά Ασφάλεια, σημείο συνάντησης στην πλατεία Όλγας, στις 10.30πμ

- Συγκέντρωση το Σάββατο στις 17 Νοέμβρη, στις 5μμ στην πλατεία Όλγας (επί της οδού Κολοκοτρώνη) και πορεία που θα περάσει από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

- Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργία 14 και 28 Νοέμβρη με κατάληψη της σχολής, που έχουν αποφασίσει δεκάδες συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

- 14/11 Κινητοποίηση στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής για τις συγχωνεύσεις.

- Κινητοποίηση στο επόμενο τμήμα για συγχωνεύεις και ζητήματα σχολής 

- Συμβολική κατάληψη της σχολής Πέμπτη 15/11 και Παρασκευή 16/11, μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Σήμερα Τρίτη 13/11 πραγματοποιήθηκε η ΓΣ του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, και συζήτησε τα εξής:

  • 45 Χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
  • Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων – ΤΕΙ
  • Επαγγελματική Προοπτική
  • Άλλα ζητήματα της σχολής 

Έπειτα από ψηφοφορία ο Σύλλογος πήρε απόφαση με το Πλαίσιο συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων το οποίο στήριζαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ. Συγκεκριμένα:

Πλαίσιο συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων: 54

ΕΑΑΚ: 32

ΔΑΠ: 4

ΠΑΣΠ: 2

Αγωνιστικές κινήσεις: 2

Αρδίν: 4

Παρά τις προσπάθειες εκφυλισμού της Γενικής Συνέλευσης ο Φοιτητικός Σύλλογος στήριξε το αγωνιστικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από την σύσκεψη Φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων, Μαθητών, Σωματείων και άλλων φορέων της πόλης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12/11 στο ΤΕΙ, καθώς και έβαλε τα δικά του αιτήματα.

Συγκεκριμένα το πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε: 

Πλαίσιο συντονισμού σπουδαστικών, φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, μαθητών και άλλων μαζικών φορέων της Πάτρας 

Το Σάββατο, 17 Νοέμβρη 2018, συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα μηνύματα του πολυτεχνείου, «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» είναι πιο επίκαιρα από πότε, δείχνουν τον δρόμο του αγώνα. Γιατί τότε η νεολαία μαζί με τον λαό δώσανε την μάχη ενάντια στη χούντα και τους συμμάχους της, τη μάχη για να ζουν με βάση τις δικές τους ανάγκες. Αποκάλυψαν το «παραμύθι» της χούντας περί φιλελευθεροποίησης. Όταν ο λαός σηκώσει ανάστημα είναι ανίκητος, τίποτα δεν μπορεί να του μπει εμπόδιο. 

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει τσακίσει κάθε δικαίωμα στην δουλειά και την ζωή. Πληρώσαμε την κρίση τους, τώρα θα πληρώσουμε και την ανάπτυξη τους. Μειώσεις μισθών, απολύσεις, χαράτσια, πλειστηριασμοί σπιτιών, ανασφάλιστη εργασία, ημιαπασχόληση είναι αυτό που μας περιμένει αν δε σηκώσουμε κεφάλι. Θέλουν να μας κάνουν τη σημερινή γενιά να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Τόλμησαν να βάλλουν εμπόδια ακόμη και στο δικαίωμα στην απεργία. Δεν μπορούμε να τα ανεχτούμε όλα αυτά. Είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε για σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων. Συνεχίζουμε κλιμακώνοντας τον αγώνα, κόντρα στην υπονόμευση των γνωστών ηγεσιών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ενισχύει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, κάνει την γνώση εμπόρευμα και υποβαθμίζει τις σπουδές μας. Με τον προϋπολογισμό του 2019 παγιώνει την υποχρηματοδότηση και ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές μας, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, δίνει λεφτά με το τσουβάλι στους εργολάβους. Αφήνει στον αέρα χιλιάδες φοιτητές που αιτούνται μετεγγραφή ή δωμάτιο σε εστία. Προχωρά στην εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια. Έχει φτάσει στο σημείο με το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» να μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο, να κινδυνεύει να χαθεί πλήρως ο μορφωτικός του ρόλος. Προνομιούχοι θα θεωρούνται μόνο οι μαθητές που θα μπορούν να πηγαίνουν φροντιστήριο για να περάσουν σε μια σχολή. Απαιτούμε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές για όλους και κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Το πτυχίο μας να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενό μας. Να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το σχολείο. Υπερασπιζόμαστε το άσυλο, πάμε κόντρα στην προσπάθεια να βγάλουν τους αγώνες μας «παράνομους». 

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, δίνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, λεφτά για πολεμικούς εξοπλισμούς, για δεκάδες κοινές ασκήσεις ελληνικών και Νατοϊκών δυνάμεων, για στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, για Νατοϊκά γραφεία που δημιουργούνται πλέον σε κάθε στρατιωτική βάση. Παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς. Έχει γίνει το καλύτερο παιδί του ΝΑΤΟ και του κεφαλαίου, δίνει γη και ύδωρ στους δολοφόνους. Αναβαθμίζουν την βάση του Αράξου 30 χλμ από την Πάτρα για να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, τη βάση της Ανδραβίδας. Κανένας σήμερα στην πόλη μας, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν βλέπει τον Αμερικανό Πρέσβη, να πηγαινοέρχεται στην περιοχή μας. Παλεύουμε για να μην συμμετέχει η χώρα μας σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς,. Απαιτούμε να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην χώρα μας. Καμία σκέψη για μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο. Να μην έχει θέση το ΝΑΤΟ μέσα στα σχολεία και τις σχολές, καμία έρευνα για τους σκοπούς τους που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών. Καμία ανοχή στην προσπάθεια για αθώωση των δολοφόνων του ΝΑΤΟ, καμία ανοχή στο φασισμό, στο ρατσισμό. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. 

Όλοι εμείς που ζούμε, μορφωνόμαστε, εργαζόμαστε στην Πάτρα αγωνιζόμαστε για μέτρα αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης, για παιδικούς σταθμούς, για χώρους αθλητισμού, αναψυχής. Παλεύουμε κόντρα στην ανεργία που μαστίζει την πόλη. Δεν ανεχόμαστε το 2018 να κινδυνεύουμε από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες λόγω ανυπαρξίας μέτρων προστασίας, να βλέπουμε συνανθρώπους μας να εξαθλιώνονται.

Με βάση τα παραπάνω, οι σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, το Εργατικό κέντρο Πάτρας και πολλά από τα σωματεία μέλη του, άλλοι φορείς της πόλης, προχωράμε στην οργάνωση του φετινού εορτασμού του πολυτεχνείου, μαχητικά, βάζοντας μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας. Έχοντας πείρα από το παρελθόν δεν θα επιτρέψουμε ο φετινός εορτασμός να αμαυρωθεί από οποιαδήποτε μορφή προβοκάτσιας. Δεν θα ανεχτούμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, των μαθητών, των εργαζομένων να ταυτιστούν με ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο κίνημα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία τη πόλης σε:

  • Κατάθεση στεφανιών, την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στο Παράρτημα και στην Παλιά Ασφάλεια, σημείο συνάντησης στην πλατεία Όλγας, στις 10.30πμ
  • Συγκέντρωση το Σάββατο στις 17 Νοέμβρη, στις 5μμ στην πλατεία Όλγας (επί της οδού Κολοκοτρώνη) και πορεία που θα περάσει από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.
  • Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργία 14 και 28 Νοέμβρη με κατάληψη της σχολής, που έχουν αποφασίσει δεκάδες συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
  • 14/11 Κινητοποίηση στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής για τις συγχωνεύσεις.
  • Κινητοποίηση στο επόμενο τμήμα για συγχωνεύεις και ζητήματα σχολής
  • Συμβολική κατάληψη της σχολής Πέμπτη 15/11 και Παρασκευή 16/11, μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr