Όλα όσα είδαμε στο TEDxPatras 2018

Όλα όσα είδαμε στο TEDxPatras 2018

TEDxPatras 2018Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το TEDxPatras 2018 το βράδυ του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου. 

Οι θεατές που βρέθηκαν στο TEDxPatras 2018 από νωρίς το πρωί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία γεμάτη ιδέες, performances, εργαστήρια, διαδραστικά, εκθέματα, γαστρονομικές και άλλες εμπειρίες.


Κυρίως όμως απήλαυσαν ομιλίες και ομιλητές. Δεκατρείς ομιλητές και τέσσερα καλλιτεχνικά σχήματα πέρασαν από τη σκηνή  TEDxPatras 2018 και παρουσίασαν «Ευκαιρίες», με ποικίλους τρόπους και σε διάφορους τομείς.

Μοιραζόμαστε, άραγε, όλοι τις ίδιες; Παραμένουν αμετάβλητες στο πέρασμα του χρόνου; Τι επηρεάζει εν τέλει τις «Αξίες» μας; Το TEDxPatras 2018 τις μελετά, τις παρουσιάζει, τις αναδεικνύει, τις ακτινογραφεί, τις αμφισβητεί. Κι αναρωτιέται φωναχτά «ποιες απ’ αυτές υποχωρούν, ποιες αντέχουν, ποιες μετασχηματίζονται, ποιες νέες έρχονται να αναπληρώσουν τις παλιές; 

TEDxPatras 2018: Όσα είδαμε στο πρώτο session

Με μία χορογραφία της χορογράφου Όλγας Σπυράκη, εμπνευσμένη από τις «Αξίες», άνοιξε η αυλαία για το φετινό  TEDxPatras. Από ένα ανοικτό αστικό τοπίο, σημείο αναφοράς για πρόσφυγες και μετανάστες, οι χορευτές περνούν στο εσωτερικό της θεατρικής σκηνής αναδεικνύοντας διαδοχικά και συμπλέκοντας τις αξίες της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης αλλά και την έννοια της εστίας. Στον εξωτερικό χώρο αυτές βάλλονται και αποδυναμώνονται, μα εντός του χώρου αποκτούν σάρκα και οστά μέσα στην πραγματικότητα της σημερινής εποχής. 

Κι αν οι  χορευτές της Όλγας Σπυράκη μας ταξίδεψαν μέσα από τις κινήσεις τους, ένας άνθρωπος της μουσικής, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης και Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, μας εισήγαγε στην αξία του «μέτρου». «Η μουσική, την οποία εγώ υπηρετώ, μας διδάσκει την αξία του μέτρου», μας είπε ο καταξιωμένος συνθέτης ανεβαίνοντας στη σκηνή του TEDxPatras. Αναφέρθηκε στην αναζήτηση του μέτρου στη ζωή μας - ενός στόχου που ανά τους αιώνες οι άνθρωποι αέναα επιδιώκουμε- στο φυσικό και τεχνητό, έμβιο και άβιο, υλικό και πνευματικό περιβάλλον. Αντλώντας από τις προσωπικές του μνήμες, ο ομιλητής αναφέρθηκε σε δύο αγαπημένους του δασκάλους, που του δίδαξαν, ο καθένας μέσα από την προσωπικότητά του, την αξία του μέτρου και επέδρασσαν καθοριστικά στον τρόπο με τον οποίο το ορίζει ο ίδιος. Προσεγγίζοντας φιλοσοφικά το μέτρο ως τη “βάση για την Κρίση και την Αξιολόγηση”, προχώρησε εξηγώντας πως, σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται, “η διεύρυνση των ορίων επαναπροσδιορίζει διαρκώς τον επανακαθορισμό του μέτρου στη ζωή μας”. Καλούμαστε λοιπόν σε διαρκή επαγρύπνηση, καλλιέργεια και άσκηση του νου, ώστε, μέσω του μέτρου, να μείνουμε μακριά από τα αντίθετά του, την Α-μετρο-έπεια και τη Μετριότητα. «Ευτυχία είναι όλα τα παράγωγα του μέτρου”, κατέληξε ο ομιλητής του TEDxPatras 2018, επικαλούμενος τον Αριστοτέλη, για να κλείσει, σε ένα σχήμα κύκλου, όπως ακριβώς ξεκίνησε, λέγοντας: “Να έχεις τη συνείδησή σου ως μέτρο για ό,τι πράττεις”.

Ένας άνθρωπος της επικοινωνίας και της διαφήμισης, ο Creative Director/Copywriter Δημήτρης Βυθός, πήρε τη σκυτάλη στη σκηνή του TEDxPatras. «Η ζωή πρώτα σου δίνει το διαγώνισμα και μετά την εξεταστέα ύλη» υποστήριξε, θέτοντας τους ακροατές μπροστά σε μια σειρά από ζεύγη αντιθέτων: Νους και Καρδιά, Λογική και Συναίσθημα. Με εφαλτήριο τις «προσωπικές ετοιμολογίες» του υιοθέτησε τη θέση του Ηράκλειτου πως «όλα αλλάζουν, εκτός από την ίδια την αλλαγή». Ο ιδιαίτερος αυτός ομιλητής δε δίστασε να μοιραστεί με το κοινό την προσωπική του πάλη με την κατάθλιψη, τονίζοντας ότι η Αποδοχή ήταν αυτό που τον οδήγησε στην κατανόηση και τη λύτρωση. «Όταν από-δέχομαι, γίνομαι κοινωνός της Ανώτατης Συμπαντικής Δύναμης, που δεν είναι άλλη από την Αγάπη», μας είπε. Αποδοχή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βυθό, αποτελεί μια ευκαιρία απελευθέρωσης του παιδιού που κατοικεί μέσα μας. «Το μόνο που μας ζητάει η ζωή, είναι να τη ζήσουμε. Να της επιτρέψουμε να μας ξαφνιάσει και να την ξαφνιάσουμε κι εμείς. Να τολμήσουμε να εξαργυρώσουμε το εισιτήριο που μας κλήρωσε, ανεβαίνοντας στο πρώτο τρένο που θα σταματήσει μπροστά μας», ολοκλήρωσε από τη σκηνή του TEDxPatras o Δημήτρης Βυθός.

Στη συνέχεια η Regine Debatty, από τη σκηνή του TEDxPatras, παρουσίασε τη δουλειά καλλιτεχνών οι οποίοι, αξιοποιώντας τη μιντιακή επικοινωνία και τα νέα τεχνολογικά μέσα, επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, όπως αυτό εκδηλώνεται στο εκάστοτε κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Επεσήμανε τη δυνατότητα που προσφέρει η τέχνη στους συνανθρώπους μας που αναζητούν μια καλύτερη ζωή να αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες, να μοιραστούν στοιχεία της δικής τους κουλτούρας- ακόμα και να μας προσφέρουν μια ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω σε όσα αποτελούν το περίγραμμα της δικής μας ζωής, στην καθημερινότητά μας και στις αξίες που την καθορίζουν. Η συγγραφέας και κριτικός τέχνης χρησιμοποιώντας αναφορές σε διακεκριμένα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών ανέδειξε την τέχνη ως το ύστατο εργαλείο πρόκλησης διαλόγου, σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν να μετρούνται σε όρους παραγωγικότητας, στρατηγικής και τακτικών με στόχο το κέρδος. 

Ένας άνθρωπος που ηγείται στη χώρα μας σε μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, βρέθηκε στη συνέχεια στη σκηνή του TEDxPatras. Ο Ηλίας Παυλόπουλος, Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, μας πήγε αρχικά μία βόλτα πίσω στο 1994 και στο ιστορικό δίλημμα που έθεσε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις η γενοκτονία των Τούτσι, στα σύνορα Ζαΐρ - Ρουάντας. Η εγγύτητα και η ανθρωπιστική προσοχή βρίσκονται στον πυρήνα της μάχης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόνισε αντιπαραβάλλοντας τα στατιστικά από 100 δομές υγείας που βομβαρδίστηκαν ανά τον πλανήτη, μόλις μέσα σε έναν χρόνο… «Η ανθρωπιστική δράση είναι αυτή η οποία σέβεται και προστατεύει την ανθρωπιά στον καθένα μας. Ο στόχος μας λοιπόν είναι η ανθρωπιά. Η εφαρμογή αυτού του στόχου χωρίς διακρίσεις εκφράζεται από την αρχή της αμεροληψίας», είπε. Ο Ηλίας ομολόγησε πως η δυνατότητα για ανεξάρτητη δράση σε περιβάλλον συγκρούσεων παραμένει ζητούμενο. Τι επιλέγει λοιπόν κανείς, και πώς; Ο Ηλίας Παυλόπουλος έδωσε την απάντησή του, καταλήγοντας πως: «Δεν είμαστε σίγουροι πως οι λέξεις μπορούν πάντα να σώζουν ζωές, αλλά ξέρουμε ότι η σιωπή σίγουρα σκοτώνει». 

Η αυλαία του πρώτου session ομιλιών του TEDxPatras 2018 έπεσε με την ομιλία της Τασούλας Επτακοίλη, δημοσιογράφου και συγγραφέως. Η Τασούλα ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο των αξιών σκιαγραφώντας όσα συνθέτουν τον προσωπικό, μοναδικό μας Κόσμο. «Να είσαι ο εαυτός σου, γιατί όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι», ανέφερε και συνέχισε δηλώνοντας πως η ίδια επιλέγει να αλλάξει τον κόσμο ξεκινώντας από τον μικρό κόσμο ενός ανθρώπου. Πώς; Με το να μοιράζεται απλόχερα την περιουσία της, που αποτελείται από τους ανθρώπους τους δικούς της, τους αγαπημένους, και τις ιστορίες των ανθρώπων που έχει γνωρίσει μέσω της δουλειάς της. Αυτό έκανε και με το κοινό και μίλησε για τις αξίες σημαντικών προσώπων που έχει συναντήσει όπως ο Tadao Ando, η Isabella Rosselini, ο Δημήτρης Κουρεντζής, η Νάνα Μούσχουρη, ο Jo Nesbo αλλά και τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών. Για το τέλος αυτής της μοναδικής ομιλίας, ο ουρανός συνάντησε τη θάλασσα, καθώς από τον Ιωάννη Μπαζιώτη, τον Έλληνα ερευνητή που έφτασε ως την Ανταρκτική κυνηγώντας μετεωρίτες, να διατείνεται πως «Όταν κυνηγάς το Όνειρο, κυνηγάς δυσκολίες», η ομιλήτρια πέρασε στην ιστορία της… φώκιας του Κωστή. Μια ιστορία που μας διδάσκει πως «Δεν είμαστε οι άνθρωποι το κέντρο του Σύμπαντος, είμαστε μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα του φυσικού κόσμου».

Η «αναμέτρηση» με τις Αξίες συνεχίστηκε στο δεύτερο session της εκδήλωσης!

TEDxPatras 2018: Οι αξίες που αναδείχθηκαν στο δεύτερο session της εκδήλωσης!

Με τις φωνές του Vocal Patras Ensemble, υπό τη μουσική διεύθυνση της Μαέστρου Κατερίνας Πολυμενάκου ξεκίνησε το δεύτερο session TEDxPatras 2018. Οι Vocals γέμισαν με τις φωνές τους τη σκηνή ερμηνεύοντας μουσικά έργα - αξίες των Πλέσσα και Χατζιδάκι και spirituals τραγούδια σε jazz προσαρμογές για χορωδιακό σύνολο από την ταινία Snowman και το μιούζικαλ Hello Dolly, αποδεικνύοντας ότι η μουσική δικαίως αποτελεί μια από τις ευρύτερα αποδεκτές, πανανθρώπινα κοινές αξίες.

Μια τέτοια είναι και η Τέχνη, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκο Φλώρο, ο οποίος αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες που προτιμούν το marketing από τον δυσκολότερο δρόμο της καθάριας τέχνης, ξεκινώντας την ομιλία του. «Ζούμε στην εποχή της εικόνας και των εύκολων εντυπώσεων. Προτιμούμε να μην εμβαθύνουμε στα πράγματα, ειδικά εφόσον υπάρχουν τόσα προσφερόμενα μέσα διευκόλυνσής μας», ανέφερε από τη σκηνή του TEDxPatras 2018. Στην τέχνη, όπως εξήγησε, δεν έχει τόσο σημασία το υλικό, όσο έχει σημασία η ιδέα, έτσι που από ένα τελείως ευτελές υλικό μπορεί να προκύψει ένα έργο μεγαλειώδες. Η τέχνη έρχεται να παίξει ρόλο καίριο στη μάχη με τον εγωκεντρισμό μας, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του, εξυψώνεται, συναντά το πνεύμα μέσα του, το οποίο και θρέφεται μέσω αυτής.

Τη σκυτάλη στη σκηνή του TEDxPatras 2018 πήρε ο Βασίλης Νάσης και την αριστοτελική έννοια της ηθικής, με την έννοια του έθους, να βρίσκεται στο κέντρο της ομιλίας του. Η πλειονότητα των ανθρώπων τείνει να είναι ηθική, υποστήριξε ο CEO της Netronix, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι περισσότερες συμφωνίες που έχει κλείσει συμφωνήθηκαν με μια απλή χειραψία ή ένα mail. Αντλώντας από την εμπειρία του, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα, όταν αναγκάστηκε να δουλεύει εξ αποστάσεως με την Κίνα και χρειάστηκε να μπει  προ του διλήμματος να εμπιστευθεί την εργασιακή ηθική ενός πιθανού συνεργάτη με τον οποίο ουδέποτε είχε έρθει πριν σε επαφή. Το εργασιακό μέλλον αλλάζει, και οι προβλέψεις τείνουν προς την εκδοχή ενός παγκόσμιου εργασιακού χώρου, ο οποίος ως επί το πλείστων θα χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους εξ αποστάσεως συνεργασίες που θα έχουν ως βασικό κριτήριο το ήθος, τόνισε. Το αρχιμήδειο ρητό «Δώσε μου τόπο να σταθώ, και τη γη μπορώ να κινήσω» βρίσκει πλέον, σύμφωνα με τον Βασίλειο Νάση, το ψηφιακό του αντίστοιχο, που θα μπορούσε να διατυπωθεί ως «Δώσε μου έναν υπολογιστή και μια σύνδεση στο ίντερνετ και εγώ μπορώ να αλλάξω τον κόσμο». 

Από τη σκηνή του TEDxPatras ο παρουσιαστής Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μας μετέφερε στο Λονδίνο και στο Imperial College, εκεί όπου μεταδίδεται ζωντανά η εκδήλωση. H ομάδα του Λονδίνου μετέφερε το κλίμα και τις εντυπώσεις από την πρωτεύουσα της Βρετανίας αλλά και τη χαρά της, που τα όσα ακούγονται στη σκηνή μεταφέρονται μέχρι εκεί.

Η αλήθεια ήταν η αξία που απασχόλησε την Άρτεμις Παπαγεωργίου στην ομιλία της από τη σκηνή του TEDxPatras 2018. Ανατρέχοντας στους υπάρχοντες φιλοσοφικούς ορισμούς, η διακεκριμένη αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια στάθηκε στην προσέγγιση της Αλήθειας ως καθρέφτισμα της πραγματικότητας, στην οποία έχουμε περιορισμένη πρόσβαση, λόγω των ορίων που μας θέτουν οι ίδιες μας οι αισθήσεις, αλλά και στον ηρακλείτειο ορισμό ως «το αντίθετο της λήθης, αυτό που πρέπει να έρθει στο φως». Για την Άρτεμις υπάρχει και μια τρίτη πτυχή στην οποία η Αλήθεια παίρνει τον ρόλο της κινητήριας δύναμης: η λήψη αποφάσεων και η συνακόλουθη Δράση. Η αρχιτέκτονας ολοκλήρωσε την αφήγησή της στο κοινό του TEDx Patras με αναφορά στα προσωπικά της project, με τα οποία θέλησε να διερευνήσει την αλληλεπιδραστική σχέση σωμάτων και βλεμμάτων με το αστικό τοπίο- με το παιχνίδι ως κυρίαρχο στοιχείο. Μοιραστείτε, λοιπόν, σήμερα, μια αλήθεια με τον διπλανό σας, τον συνεργάτη, τον φίλο σας” προέτρεψε η Άρτεμις Παπαγεωργίου τους ακροατές της, κλείνοντας μια ομιλία γεμάτη από την προσωπική της Αλήθεια.

Να ξεκινήσει το ταξίδι μαζί του με ένα “παιχνίδι γέλιου” για να καταλήξει σε τρία διδάγματα για την ζωή, κάλεσε από τη σκηνή ο Sebastien Gendry ολοκληρώνοντας το δεύτερο μέρος ομιλιών του TEDxPatras 2018. Ο διάσημος Σύμβουλος Γέλιου επιδόθηκε σε μια αφήγηση της μέχρι τώρα διαδρομής του, την οποία διέκοπταν μικρά διαλείμματα αλληλεπίδρασης με το κοινό και φυσικά… στιγμές γέλιου! Μέσα από αναφορές σε σημεία - σταθμούς της ζωής του και απτά παραδείγματα που αναδεικνύουν το Γέλιο ως καταλυτικής σημασίας παράγοντα για την ανθρώπινη ευημερία, ο Sebastian στοιχειοθέτησε μια μοναδική ομιλία- ύμνο στην αξία του Γέλιου. «Ποτέ μη χάσετε από τα μάτια τις αξίες σας. Είναι οι φάροι που φωτίζουν το δρόμο σας», κατέληξε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. 

Το ταξίδι στον κόσμο των Αξιών ολοκληρώνεται με το τρίτο session της εκδήλωσης, που ακολουθεί.

TEDxPatras 2018: Το τρίτο και τελευταίο session της εκδήλωσης 

Με ένα μαγικό ταξίδι μέσα από τις μουσικές του Πάνου Μπίρμπα άνοιξε η αυλαία του τρίτου και τελευταίου session του TEDxPatras 2018. Ο ξεχωριστός αυτός μουσικός performer παρουσίασε υλικό από το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο “Finchley Road” και από τη σκηνή μας θύμισε πως μέσα σε έναν κόσμο όπου όλα επαναπροσδιορίζονται μοιάζοντας πιο αβέβαια παρά ποτέ, η μουσική ίσως να είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε μια Κιβωτό.

Τη σκηνή στη συνέχεια γέμισαν οι εικόνες από το φωτογραφικό ρεπορτάζ του Santi Palacios, ο οποίος μας παρουσίασε τη δύναμη του φωτογραφικού ρεπορτάζ να επιφέρει αλλαγές τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Ο Ισπανός φωτορεπόρτερ και κοινωνιολόγος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, καθώς και για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Αντλώντας παραδείγματα από το πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα της Ευρώπης, ανέλυσε την επίδραση που μπορεί να έχει η καταγραφή της πραγματικότητας μέσω της εικόνας. «Εάν επιτρέψουμε τον ρεαλισμό να συναντήσει την τέχνη μέσα από το φωτορεπορτάζ, το λιγότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε για την πραγματικότητα που βιώνουμε και την πραγματικότητα που επιθυμούμε. Και αυτό είναι κάτι.» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Η χορογράφος και performer Λία Χαράκη πήρε τη σκυτάλη στο βήμα του TEDxPatras 2018 και μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, καταθέτοντας την ακράδαντη πίστη της πώς η τέχνη αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από το παράδειγμα του Performance Shop που η καλλιτέχνης έστησε στην Κύπρο, το κοινό μυήθηκε στην ιδέα του performance ως μια προσωπική εμπειρία τέχνης, που παρέχει στον θεατή - συμμετέχοντα ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορούμε να είμαστε αυθεντικά ευάλωτοι. Ελευθερία, Γνώση, Επικοινωνία, Έκσταση και Έκφραση είναι οι αξίες, που σύμφωνα με την Λία, κομίζει στη ζωή μας η τέχνη του Performance. Αξίες που αξίζει να γνωρίσουμε και να βιώσουμε, πριν αποφανθούμε αν τις χρειαζόμαστε ή όχι.

Με μια ποιητική εισαγωγή - έκφραση της απέραντης αγάπης που τον διακατέχει για τη θάλασσα ξεκίνησε ο  Δημήτρης Καραβέλλας την ομιλία του στη σκηνή του TEDxPatras 2018, εξηγώντας πως είναι αναπόσπαστο στοιχείο του προσωπικού του ορισμού για την ευτυχία. Πόσοι από εμάς δε μπορούμε να ταυτιστούμε, αναλογιζόμενοι κομμάτια του φυσικού περιβάλλοντος που μας γεμίζουν συναισθηματικά; Ο πρόεδρος του WWF Ελλάδος ξεκινώντας από την απέραντη ομορφιά που έχει αντικρύσει στο “κυνήγι” της 

βιοποικιλότητας που κοσμεί τις ελληνικές θάλασσες, συνέχισε με μία λιγότερο ειδυλλιακή αφήγηση, σκιαγραφόντας την κατιούσα πορεία της πλανητικής υγείας. Η τελευταία πεντηκονταετία στοιχειοθετεί ένα κατηγορητήριο του οποίου τα αριθμητικά δεδομένα είναι τρομακτικά για το μέλλον του πλανήτη, μας ανέφερε, μιλώντας χαρακτηριστικά για «κλιματική γενοκτονία». Ποια έμπρακτη αξία δίνουμε στο περιβάλλον, όταν στα επόμενα 50 χρόνια ο πληθυσμός των πλαστικών ποτηριών που θα κατοικεί στις θάλασσές μας θα ξεπερνά τον πληθυσμό των ζωντανών πλασμάτων που έχουν το δικαίωμα να ζουν εκεί; «Γιατί, για κάθε Αξία, αξίζει να δώσουμε μάχη, αυτή τη μάχη ζητά και το περιβάλλον. Και γιατί είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει το κακό που έχει προκαλέσει στον πλανήτη. Αλλά και η τελευταία που μπορεί να τον σώσει», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Με τον Στέφανο Ξενάκη ολοκληρώθηκε το τρίτο session αλλά και συνολικά το κομμάτι των ομιλιών του TEDxPatras 2018. Προσφέροντας στο κοινό ένα μπουκέτο γεμάτο αρώματα, χρώματα και φωτεινές εικόνες μιας Ελλάδας των “μπροστάρηδων”, όπως χαρακτηριστικά ονόμασε τους ανθρώπους εκείνους “που επιλέγουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, που επιλέγουν και κάνουν το σωστό όταν κανείς δεν τους βλέπει” ο Στέφανος Ξενάκης ξεκίνησε την τελευταία ομιλία του 4ου TEDxPatras. Μέσα από παραδείγματα προσώπων “φωτεινών και φωτισμένων” που συνάντησε, ο συγγραφέας εξήρε την αξία της καθημερινής, σιωπηλής αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο. Της θυσίας της ενσυνείδητης, που γίνεται όταν κανείς επιλέγει να υπηρετεί υποδειγματικά το πόστο του, επειδή πρώτα απ’ όλα υπηρετεί τη συνείδησή του. Ο Στέφανος Ξενάκης μας θυμίζει πως τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία τη χώρας μας, μιας Ελλάδας που μπορεί να μας κάνει περήφανους, αρκεί να μάθουμε να την αφουγκραζόμαστε και να την αναζητάμε πέρα από τα φώτα των προβολέων.

Το TEDxPatras 2018 ολοκληρώθηκε, μα παραμένουν οι δυνατές ματιές πάνω στις αξίες που μοιραστήκαμε, οι εποικοδομητικοί προβληματισμοί πάνω στις αξίες που επανακαθορίσαμε και η αισιοδοξία για τις αξίες που αγνοούσαμε, αλλά μάθαμε πως υπάρχουν μέσα από τις δυναμικές εμπειρίες που ζήσαμε και τις διαφορετικές ιδέες των ξεχωριστών μας προσκεκλημένων.

Tα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr Χορηγός Επικοινωνίας του TEDxPatras 2018

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr