Συζήτησε με καθηγητές και φοιτητές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ.

Συζήτησε με καθηγητές και φοιτητές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως

Τα πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου επισκέφτηκε μετά τη συνάντησή της με τον Γ. Παπαναστασίου στο δημαρχείο, η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, συνοδευόμενη από τοπικά στελέχη.

Η κα Κεραμέως συνομίλησε σε αίθουσα συνεδριάσεων για αρκετή ώρα, με τον πρόεδρο του ΔΠΦΠ και τον αντιπρόεδρο του ΔΕΑΠΤ αλλά και εκπροσώπους του τρίτου τμήματος ΔΠΠΝΤ, μέλη ΔΕΠ, εργαζομένους αλλά και φοιτητές που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση.


Οι καθηγητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήματα των τριών τμημάτων και θέλησαν να μάθουν τις θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης σε αυτά. 

Η κα Κεραμέως, υπενθύμισε – όπως άλλωστε έκανε και σε δηλώσεις της στο δημαρχείο Αγρινίου νωρίτερα- τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη , ότι «δεν στηρίζει τη λογική του ράβε- ξήλωνε στην Παιδεία» και πως «αν οι αλλαγές που σχεδιάζει η παρούσα κυβέρνηση υλοποιηθούν μέχρι να κυβερνήσει η ΝΔ θα επιχειρηθούν σε πρώτο στάδιο παρεμβάσεις και βελτιώσεις προκειμένου να μην υπάρξει ακόμη μια αναταραχή στο κομμάτι της εκπαίδευσης».

Οι καθηγητές τόνισαν το πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικής εστίας στην περιοχή , λέγοντας πως «σε ότι αφορά τη σίτιση είμαστε όχι σε καλό επίπεδο, αλλά τουλάχιστον πάνω ή κάτω σε εκείνο που βρίσκονται τα περισσότερα τμήματα στην Ελλάδα, αλλά είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει φοιτητική εστία».

Από την πλευρά κάποιων καθηγητών εκφράστηκε μάλιστα η άποψη πως εξαρχής η δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος ήταν ολέθριο λάθος…

Η κα Κεραμέως απάντησε πως το πρόβλημα είναι πράγματι μεγάλο και πως, εφόσον δεν μπορούν να βρεθούν κρατικά χρήματα για την κατασκευή και λειτουργία των απαιτούμενων φοιτητικών εστιών , θα μπορούσαν αυτές να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ. «Κάποιες αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που δυστυχώς υπάρχουν μόνο και μόνο λόγω της εμπλοκής ιδιωτών, είναι κρίμα να μην αφήνουν έργα να προχωρούν», εξήγησε.

Η τοποθέτηση αυτή της κας Κεραμέως έφερε αντίδραση των φοιτητών, με κάποιους εξ αυτών να υποστηρίζουν πως «η συμμετοχή ιδιωτών στη διοίκηση του Πανεπιστημίου επιφέρει μόνο προβλήματα στη λειτουργία του» και πως «κρατικά χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν διοχετεύονται στην Παιδεία».

Υποστηρίχθηκε δε η άποψη πως η «είσοδος μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιωτών και τοπικών αρχόντων» στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπουν την αυτόνομη λειτουργία του, με τους καθηγητές να διαχωρίζουν ως προς αυτό τη θέση τους, λέγοντας πως «ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση στο πρόγραμμα σπουδών ή σε άλλα ουσιαστικά ζητήματα διοίκησης του Πανεπιστημίου».

Η κα Κεραμέως απάντησε εμμένοντας στην άποψή της, σχολίασε πως η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν λειτουργούν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια , χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί θα υποβαθμιστούν τα δημόσια : «Πρώτος μας στόχος είναι να υπάρξει χρηματοδότηση για την Υγεία και την Παιδεία.

Όμως αυτό που λέμε, σε σχέση με το θέμα των εστιών, είναι ότι από το να μην έχουμε καθόλου εστίες, καλύτερα να γίνουν έστω και μέσω ΣΔΙΤ», ανέφερε απαντώντας στους φοιτητές πως η κατασκευή των εστιών με συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου δεν σημαίνει παράλληλα ότι οι ιδιώτες θα έχουν λόγο στη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους: «τόσο το δικό σας κόμμα στο παρελθόν όσο και η τωρινή κυβέρνηση, μας δίνουν την απάντηση ότι τουλάχιστον το πτυχίο μας αναγνωρίζεται πλήρως στο εξωτερικό! Κυρία Κεραμέως, ξέρετε πόσες χιλιάδες νέοι φεύγουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα;», της είπε φοιτητής.

Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. δήλωσε πως «καταγράφει» το αίτημα να μην «κλείσουν οι πόρτες του υπουργείου Παιδείας» αν η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση που της έθεσε καθηγητής και ανέφερε πως όλα τα αιτήματα θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να επιλέγεται σε κάθε περίπτωση η καλύτερη λύση.

Στη συνέχεια η κα Κεραμέως, παρευρέθηκε στην Οργάνωση Αγρινίου της Νέας Δημοκρατίας, όπου συνομίλησε με εκπαιδευτικούς τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα που τους αφορούν.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Αγρινίου, εκπαιδευτικός Π.Ε. κ. Σπύρος Αδάμης, ο οποίος και αναφέρθηκε στα προβλήματα της σχολικής στέγης στον δήμο Αγρινίου, τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε υλικά και υποδομές.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

πηγή agriniopress.gr - foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr