Η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών στις Διεθνείς Κατατάξεις Πανεπιστημίων

Η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών στις Διεθνείς Κατατάξεις Πανεπιστημίων

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με επίκεντρο πάντα την Αριστεία, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της διδασκαλίας, της έρευνας και της καινοτομίας, τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στα οκτώ μεγαλύτερα και πλέον έγκριτα διεθνή συστήματα κατατάξεων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (rankings), μέσα από τα οποία, τόσο τα ίδια τα Ιδρύματα όσο και τα τρίτα ενδιαφερόμενα μέρη, έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τον βαθμό αναγνώρισης και το επίπεδο του προσφερόμενου έργου των καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πρυτανικής Αρχής με τα Ακαδημαϊκά Τμήματα, τη ΜΟΔΙΠ και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων έχουμε προχωρήσει σε μεθοδική συλλογή, αποτύπωση και δημοσιοποίηση των στοιχείων που σχετίζονται τόσο με ποσοτικούς δείκτες όσο και ποιοτικά κριτήρια. Το αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής ενασχόλησης είναι ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες κινούνται τα ελληνικά Ιδρύματα τα τελευταία χρόνια. το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποκτήσει μια συνεπή παρουσία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι και αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα να διακρίνεται ως προς το ερευνητικό του έργο και να διατηρεί μια σταθερή θέση μεταξύ των καλύτερων Πανεπιστημίων διεθνώς. Συγκεκριμένα, και ξεκινώντας από τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών:


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.

Στην πρόσφατη έκδοσή του (Ιούνιος 2018), το πολυδιάστατο ‒και το μοναδικό ευρωπαϊκό‒ σύστημα αξιολόγησης U-MULTIRANK, που συγκρίνει και κατατάσσει τις επιδόσεις των ΑΕΙ σε πέντε μεγάλους άξονες, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την ανάλυση 12.500 Προγράμματων Σπουδών σε 1.614 εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε 95 χώρες ανά τον κόσμο. Σε ιδρυματικό επίπεδο το Πανεπιστήμιό μας βελτίωσε τη θέση του από το έτος 2017, καθώς έλαβε την ανώτατη βαθμολογία «1» σε τέσσερις δείκτες, έναντι τριών που είχε λάβει την περσινή χρονιά, σε κριτήρια που σχετίζονται με τις ενότητες της «Έρευνας» και της «Μεταφοράς Γνώσης». Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη συμπεριληφθεί και εξεταστεί ενδελεχώς από το συγκεκριμένο σύστημα δεκατρία Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις (Ιούνιος 2018) τού QS World University Rankings, ενός από τα πλέον έγκριτα και διαδεδομένα συστήματα, το Πανεπιστήμιο Πατρών διατηρεί τη θέση του στη γενική κατάταξη των αξιολογούμενων ιδρυμάτων 701-750, ενώ στο ιδιαίτερα σημαντικό κριτήριο της αναγνωρισιμότητας τού επιστημονικού του έργου (citations per faculty), με επίδοση 38,1 σε εθνικό επίπεδο (και 52,9 κατά την κανονικοποίησή του σε διεθνές επίπεδο) υπερέχει σαφώς του παγκόσμιου μέσου όρου (34,1). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την υψηλή ποιότητα και τη διεθνή επίδραση της παραγόμενης έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών και το κατατάσσει ερευνητικά μεταξύ των καλύτερων του κόσμου. Στο ίδιο σύστημα, το 2018 επτά θεματικά πεδία του Πανεπιστημίου μας εμφανίζονται μεταξύ των επικρατέστερων στην παγκόσμια ελίτ, όπου συνολικά αξιολογήθηκαν περισσότερα από 14.000 πανεπιστημιακά τμήματα: Ιατρικής, Χημείας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής.

Στο σύστημα Times Higher Education World University Rankings (ΤΗΕ), το Πανεπιστήμιο Πατρών κατά το τρέχον έτος διατήρησε την κατάταξή του στη γενική κλίμακα των θέσεων 601-800, ενώ βελτίωσε τη θέση του σε όλους τους βασικούς πυλώνες έρευνας και διδασκαλίας, αλλά και στην πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών. Επίσης, δύο θεματικά πεδία του Ιδρύματος συμπεριελήφθησαν ανάμεσα στα καλύτερα 500 σε παγκόσμιο επίπεδο: το θεματικό πεδίο «Engineering and Technology», καθώς και η υποενότητα «Biological Sciences» στο πεδίο «Life Sciences». Τέλος, στην πρόσφατη κατάταξη τού THE με τον γενικό τίτλο: «Times Higher Education — Golden Age University Rankings 2018», η οποία εξετάζει πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν ιδρυθεί μέσα στη μεταπολεμική εικοσαετία 1945-1967 σε παγκόσμιο επίπεδο, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατετάγη στην κλίμακα 101-150, μια ιδιαίτερα σημαντική θέση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που λάβαμε από το TIMES.

Στην κατάταξη Webometrics (έκδοση Φεβρουαρίου 2018), η οποία αξιολογεί τα ΑΕΙ με βάση την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου, όπως αυτή αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται στο 1,8% της παγκόσμιας ελίτ, καταλαμβάνοντας την 486η θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 27.000 συνολικά ιδρύματα παγκοσμίως. Το Πανεπιστήμιο Πατρών τη συγκεκριμένη περίοδο βελτίωσε εντυπωσιακά την κατάταξή του σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς από την 541η πέρασε στην 486η θέση.

Η κατάταξη CWTS Leiden Ranking, αξιολογεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως ως προς την ερευνητική τους δραστηριότητα και στηρίζεται σε βιβλιομετρικούς δείκτες, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο ευρετήριο Web of Science. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2018, το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζεται ανάμεσα στις πρώτες εκατοντάδες, καταλαμβάνοντας τη 585η θέση σε παγκόσμιο και την 206η σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο σύστημα RUR (Round University Rankings), όπου το 2017 συμμετείχαμε για πρώτη φορά, λάβαμε τη θέση 693 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το Τμήμα Ιατρικής στο θεματικό πεδίο Medical Sciences προτάσσεται στις πρώτες εκατοντάδες (θέση 364).

Στην κατάταξη που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο National Taiwan University (NTU) - Performance Ranking of Scientific Papers για το έτος 2017, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στη γενική ομάδα των θέσεων 501-600 με βάση τον αριθμό των Τμημάτων του, ενώ οκτώ θεματικές περιοχές του συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες εκατοντάδες, με προεξάρχουσες τις: Χημικών Μηχανικών (θέση 179), Μηχανολόγων Μηχανικών (θέση 253) και Επιστήμη των Υπολογιστών (θέση 280).

Τέλος, στην κατάταξη Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστότερη και ως Shanghai Ranking, το ΠΠ ήταν ένα από τα τρία ΑΕΙ της χώρας μας που ελήφθησαν υπόψη στη δημοσίευση του 2017 (θέση 500+).

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr