Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας στην πρόταση Τμήματος του Παν. Πατρών για επιβολή διδάκτρων στους προπτυχιακούς φοιτητές!

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας στην πρόταση Τμήματος του Παν. Πατρών για επιβολή διδάκτρων στους προπτυχιακούς φοιτητές!

Σειρά αντιδράσεων με αποκορύφωμα την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών για τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα με την επιβολή διδάκτρων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Πάτρα.

Ο κ. Πανέτσος στην τελευταία συνέλευση του τμήματος επικαλούμενος τα τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης, που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής συμβασιούχων καθηγητών και κάλυψης βασικών λειτουργικών εξόδων, πρότεινε μια «φόρμουλα» που βασίζεται στην ίδρυση ενός ερευνητικού πυρήνα (παραρτήματος) στην Αθήνα, στο οποίο θα διδάσκουν μέλη ΔΕΠ, συμβασιούχοι, βοηθοί και θα φοιτήσει ένα τμήμα των φοιτητών, κατά βάση αυτών που οροέρχονται από την Αθήνα.


Η δε μονάδα θα εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης, «στο επίκεντρο της κρίσης» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, και το τμήμα θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παράγοντες καινοτομίας «μέσα από την έρευνα, τη διδασκαλία, τις ανταλλαγές, την συγκέντρωση ανθρώπων, τις εκδηλώσεις και τις παρεμβάσεις του», με τα οποία θα επιδιώξει την «ανατροπή των συνεπειών της κρίσης».

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ανέλθει στα 1800 ευρώ τον χρόνο για τους φοιτητές.

Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του προέδρου, η λύση αυτή θα «απαλλάξει» τις οικογένειες των φοιτητών από τα λειτουργικά κόστη συντήρησης ενός σπιτιού στην Πάτρα, αλλά και από άλλα έξοδα (εστίας, μεταφορικά κ.α).

Η συγκεκριμένη πρόταση θα εξασφαλίσει, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του προέδρου, το ποσό των 480.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την στοιχειωδώς επαρκή λειτουργία του τμήματος.

Σε άλλο, δε, σημείο της πρότασης τονίζεται το πρόβλημα της υπεραριθμίας των σπουδαστών (άνω των 1.000), σε σχέση με τις εγκαταστάσεις που προορίζονται για 350 άτομα, αλλά και η αντιστοιχία καθηγητών- φοιτητών που έχει φθάσει στο 1/44,4.

Με αφορμή την προσωπική πρόταση του Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών για δημιουργία «παραρτήματος» του Τμήματος στην Αθήνα και επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει:

«Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων θέλησε να έχει το δικό του 15λεπτο δημοσιότητας, εκφράζοντας την πρόταση για πληρωμή διδάκτρων στα προπτυχιακά από τους φοιτητές που θα θελήσουν να μένουν στην Αθήνα και όχι στην Πάτρα. Προκαλεί εντύπωση η απίστευτη άγνοια των νόμων αλλά και της εκπαιδευτικής δεοντολογίας που εμπεριέχει αυτή η ευφάνταστη πρόταση. Καλό θα είναι ο πρόεδρος και όσοι έχουν αντίστοιχες προτάσεις να ασχοληθούν με την εκπαίδευση και την έρευνα, και να συνειδητοποιήσουν ότι ασκούν κοινωνικό λειτούργημα πριν προβάλλουν εξωτικές προτάσεις.

Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι ούτε «μπίζνα» ούτε ιδιωτική εταιρία κανενός και δεν έχει ανάγκη τους «κανόνες της αγοράς».

Η επίκληση της υποχρηματοδότησης των Ανώτατων Ιδρυμάτων ως άλλοθι πρέπει να σταματήσει. Φέτος, σε πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ δίνεται πρόσθετη επιχορήγηση, πλέον  του τακτικού ετήσιου προϋπολογισμού, ύψους 54.000.000 ευρώ.

Η διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, εκτός από απαίτηση της κοινωνίας, κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και είναι θεμελιώδης αρχή της κυβέρνησης.»

  • Την πρόταση του Προέδρου του Τμήματος μπορείτε να την δείτε εδώ.
  • Την καταγγελία των φοιτητών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμη: Νέο κτίριο στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Ποια τμήματα θα στεγάσει! 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr