Έφυγε από τη ζωή καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών!

Έφυγε από τη ζωή καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών!

Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μία δυσάρεστη είδηση είχαμε από τον χώρο των καθηγητών του Πανεπιστημίου. Έφυγε από τη ζωή στα 65 του χρόνια ο Χρίστος Αθαν. Αλεξόπουλος, μέλος ΔΕΠ του πανεπιστημιακού ιδρύματος της Πάτρας και καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και πληροφορικής.

Ο επιστημονικός - ερευνητικός του τομέας ήταν αυτός των Εφαρμογών και Θεμελιώσεων της Επιστήμης των Υπολογιστών και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του οι Αλγόριθμοι και Γλώσσες για Επεξεργασία εικόνας και Γραφικά.


Ο εκλιπών είχε αποφοιτήσει το 1976 από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στη Μαθηματική Στατιστική στο Πανεπιστήμιο P. et M. Curie (Paris VI) του Παρισιού ενώ το 1982 πριν δηλαδή 36 χρόνια διορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΕΙ της Αχαικής πρωτεύουσας. Οι ρίζες καταγωγής του ήταν από την Τρίπολη.

Σύζυγος του ήταν η Μαρία Χονδραλή ζωγράφος και καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης. Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Παραλίας Σεργούλας, στην Φωκίδα.

Χρίστος Αθαν. Αλεξόπουλος

Ο ίδιος, στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, έγραφε για τον εαυτό του:

Γεννήθηκα στην Τρίπολη, όπου και έκανα τος εγκύκλιες σπουδές. Το 1976 απεφοίτησα από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 1976 μέχρι το 1979 έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στη Μαθηματική Στατιστική στο Πανεπιστήμιο P. et M. Curie (Paris VI) του Παρισιού (D.E.A. de Statistique Mathematique - Laboratoire de Statistique Appliquee και Licence d' Informatique-Institut de Programmation).

Το 1982 διορίστηκα σαν Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικών H/Y και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1988 ήμουν επισκέπτης ερευνητής στο Department of Electrical and Computer Engr. στο Πανεπιστήμιο G. Mason (Fairfax, Virginia). Το 1989 πήρα το διδακτορικό μου δίπλωμα στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από το Τμήμα Μηχανικών H/Y και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το 1990 εκλέχτηκα λέκτορας στο ίδιο Τμήμα, όπου και υπηρετώ μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, από το 1990, είμαι ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, στα πλαίσια του οποίου έχω συμμετάσχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Έχω διδάξει και διδάσκω μαθήματα της Επιστήμης Υπολογιστών στο Τμήμα Μηχανικών H/Y Πληροφορικής και στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα είναι "Ειδικοί Αλγόριθμοι και Τεχνικές για προ-Επεξεργασία Εικόνας και Συμπίεση Εικόνας" και "Ευριστικοί και Γεννετικοί Αλγόριθμοι και Εφαρμογές τους στην Κωδικοποίηση εικόνας" και "Σχεδίαση Συστημάτων Λογισμικού". Δραστηριοποιούμαι επίσης στις περιοχές των Τεχνολογιών του παγκόσμιου ιστού και των Συστημάτων Πολυμέσων, με έμφαση εφαρμογές στην υπηρεσία της πολιτισμού και της διάδοσης και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα πλαίσια αυτά διευθύνω ένα αριθμό αναπτυξιακών προγραμμάτων στις παραπάνω περιοχές.

Έχω δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων σε θέματα της Τεχνολογίας Λογισμικού και Επεξεργασίας Εικόνας (ΙΕΕΕ, ACM κλπ), όπως και ένα αριθμό τεχνικών αναφορών. Σε ερευνητικά πλαίσια έχω συμμετείχα σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΟΚ όπως και σε βασικά προγράμματα Έρευνας. Έχω επίσης γράψει δύο βιβλία και ένα αριθμό Πανεπιστημιακών σημειώσεων πάνω σε θέματα της Πληροφορικής. Έχω τέλος συμμετάσχει σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στην Πληροφορική, σαν καθηγητής, εισηγητής, επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής (ΣΕΛΜΕ, ΠΕΚ, ΕΛΚΕΠΑ, ΙΕΚ, Υπουργείο Παιδείας).

Το λίγο ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με διάβασμα (λογοτεχνία και ιστορία), μουσική (παίζω  φλογέρες και φυσαρμόνικα) περιηγήσεις και εκδρομές, φωτογραφία, χιονοδρομία και κολύμπι. Αλλά κύρια ... με το μικρό μου γιό, το Θανάση... Αγαπώ πολύ το θέατρο και τον κινηματογράφο και είμαι μέλος της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης.

Από το 1982 διαμένω στην Πάτρα, αλλά οι δεσμοί μου με την Αρκαδία είναι ακόμα ζωντανοί. Στην Τρίπολη, διατηρώ πολλούς φίλους και το πατρικό μου σπίτι. Είμαι πολιτογραφημένος στο Στάδιο Τεγέας, όπου διατηρώ το παλιό σπίτι των παπούδων και μεταβαίνω συχνά. Και μερικές Κυριακές του χειμώνα, σε μιαν ανάπαυλα μιας χιονοδρομίας στην Οστρακίνα ή μιας διαδρομής του Μαινάλου και του Πάρνωνα, συνεχίζω να αγναντεύω τις χιονισμένες πλαγιές και κορυφές, τα αγαπημένα δάση και βουνά, τα γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Ενός τόπου τρυφερού και συνάμα επιβλητικού, της χώρας των παιδικών μου χρόνων."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr