ΣΟΚ από τον θάνατο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών που είχε πάει για ορειβασία στις Άνδεις

ΣΟΚ από τον θάνατο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών - Nευροχειρουργού της νευροχειρουργικής κλινικής του του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

Σοκαρισμένη είναι η ιατρική κοινότητα της Πάτρας και ειδικότερα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης από την είδηση του ξαφνικού θανάτου του καθηγητή της νευροχειρουργικής κλινικής ΠΓΝΠ, Δημήτρη Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νευροχειρούργος βρισκόταν σε διακοπές στην Αργεντινή όπου κι έχασε την ζωή του στις Άνδεις όπου είχε πάει για ορειβασία.

Σύμφωνα μεπληροφορίες του thebest ο άτυχος νευροχειρούργος Δημήτρης Κωνσταντίνου είχε πάει για ορειβασία στις Άνδεις όταν σε υψόμετρο περίπου 6.800 μέτρα, στην τοποθεσία που ονομάζεται "Φιλό ντε Γκουανάκο", όπου το οξυγόνο είναι ελάχιστο, ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Η άνθρωποι που ήταν μαζί του κάλεσαν αμέσως βοήθεια.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!


Στο σημείο έφθασε ελικόπτερο το οποίο τον παρέλαβε όμως δεν πρόλαβε να τον μεταφέρει εγκαίρως σε νοσοκομείο της Αργεντινής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο γιατρός υπέστη πνευμονικό οίδημα και τελικά η καρδιά του δεν άντεξε.

Είχε ξεκινήσει στις 30 Δεκεμβρίου από την Πάτρα με παρέα φίλων και είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στη δουλειά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στις 23 Ιανουαρίου.

Έφυγε σε ηλικία 59 ετών.

Ήταν παντρεμένος με την παιδίατρο του ΙΚΑ της οδού Γούναρη, Ασπασία Μούρτου και γιος του Θρασύβουλου Κωνσταντίνου, υποψήφιου Δημάρχου Πατρέων. Να αναφερθεί πως δίδασκε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πληροφορική Επιστημών Ζωής» του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η είδηση του θανάτου του Πατρινού έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και τον ΜΜΕ της Αργεντινής τα οποία μεταδίδουν πληροφορίες για τον τρόπο που έχασε την ζωή του στις Άνδεις.

Περίληψη Βιογραφικού Σημειώματος

Περίληψη Βιογραφικού Σημειώματος

O κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου του Θρασυβούλου, γεννήθηκε στην Πάτρα (1-1-1959) και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983).

Ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην  Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π και είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1993). Εξειδικεύθηκε στην χειρουργική σπονδυλικής στήλης στο Phoenix – Arizona των ΗΠΑ και είναι μέλος της American Association of Neurological Session (AANS), Congress of Neurological Session (CNS).

Είναι Διευθυντής των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του Ελληνικού Προγράμματος ATLS (Advance Trauma Life Support) του American College of Surgeon.

Eίναι υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος ιατρών και φοιτητών, που ασκούνται στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική και είναι επιβλέπων σε τέσσερις (4) διδακτορικές διατριβές, που είναι σε εξέλιξη.

Από τον Αύγουστο του 2009 έως σήμερα, είναι Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

Δίδασκε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πληροφορική Επιστημών Ζωής» του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εχει 34 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές. Το ερευνητικό του έργο, εστιάζεται  στην διερεύνηση το οξειδωτικού στρες και αιματο-εγκεφαλικού φραγμού (πειραματικές εργασίες σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική και το Τμήμα Βιολογίας), αριθμός δημοσιεύσεων οκτώ (8).

Προπτυχιακά Μαθήματα

 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ - ΤΡΑΥΜΑ (ATLS)
 • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ (ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ)
 • ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ)

Μεταπτυχιακά Μαθήματα

Δίδασκε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πληροφορική Επιστημών Ζωής» του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις:

 • E.Chroni et al. Brain oxidative stress induced by obstructive jaundice in rats. J Neuropathol Exp Neurol. Feb;65(2):193-8, 2006.
 • Karageorgos N et al :Effect of N-acetylcysteine, allopurinol and vitamin E on jaundice-induced brain oxidative stress in rats. Brain Research 1111(1):203:212, 2006.
 • Konstantinou et al. Quantification of superoxide radical in the brain of rats with experimentally induced obstructive jaundice. Neurochemical Research  33(6):1101-1105, 2008.
 • Assimakopoulos S et al. Superoxide radical formation in diverse organs of rats with experimentally induced obstructive jaundice : Redox Report 13(4): 179-184, 2008.
 • Gritzalis K et al. Time – related alternations of superoxide radical levels in diverse organs of bile duct-ligated rats. Free Radical Research 43(9): 803-908, 2009.
 • Assimakopoulos S et al.  Metabolism of polyamines and oxidative stress in the brain of cholestatic rats. Amino Acids. 38(3) : 973-974, 2010.
 • Faropoulos K et al. Altered occluding expression in brain capillaries induced by obstructive jaundice in rats. Brain Res. 14;1325:121-127, 2010.
 • Adamantios G. Mavrakis et al. Occludin dislocation in brain capillary endothelium of rats with bile duct ligation induced cholestasis. Neuroscience Letters 528:180-184, 2012.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr