Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: «Φοβάμαι, μπούχτισα, φτάνει πια η ανομία στα Πανεπιστήμια»

«Ναι, φοβάμαι και μάλιστα πολύ. Όμως, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορώ να ηγούμαι ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες ανομίας. Μπούχτισα-». Με αυτές τις φράσεις, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.), Αχιλλέας Ζαπράνης δηλώνει στην «Ημερησία του Σαββάτου» ότι, εάν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να εφαρμόσει ξανά τον νόμο που προβλέπει τη δυνατότητα κλήσης της αστυνομίας, σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων των ΑΕΙ.

Κι αυτό, παρά τις ουκ ολίγες απειλές - όπως, «θα το βρεις μπροστά σου»- τις οποίες δέχεται κάθε φορά που επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί στα πρότυπα ιδρυμάτων του εξωτερικού. Σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του πρύτανη εκδηλώθηκαν, για παράδειγμα, όταν αποφάσισε να βάλει τέλος στα ολονύχτια πάρτι κατεβάζοντας μέχρι και τον διακόπτη ρεύματος ή όταν ξήλωσε, ο ίδιος, τις αφίσες από χώρους του ιδρύματος και έδωσε εντολή να καθαριστούν οι τοίχοι από τα γκράφιτι.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό βίας στο ΠΑ.ΜΑΚ., το οποίο αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ανάλογων κρουσμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια, ήταν η βίαιη διακοπή από μια μικρή ομάδα ατόμων, υπό την επωνυμία «Φάμπρικα Υφανέτ», δύο εμβληματικών εκδηλώσεων του πανεπιστημίου με θέμα τα δικαιώματα των προσφύγων. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης, την περασμένη Δευτέρα, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος κάλεσαν την αστυνομία για να περιφρουρήσει τον χώρο όπου θα πραγματοποιούταν η δεύτερη εκδήλωση, την Τρίτη. Στον χώρο έφτασαν αντιδρώντες οι οποίοι φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης σε πρόσφυγες. Όταν οι αστυνομικές αρχές τους ζήτησαν να αποχωρήσουν, οι αντιδρώντες απέκλεισαν την είσοδο του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές.

«Ο νόμος 4009/2011 ισχύει μέχρι σήμερα. Και όπως οι πρυτανικές αρχές τον εφαρμόζουν κατά γράμμα όταν αναφέρει ότι -στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών-, είναι υποχρεωμένες επίσης να εφαρμόσουν και την παράγραφό του που προβλέπει ότι -σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία-», τόνισε η πρυτανεία, σε ανακοίνωσή της, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ αντιμετωπίζονται με πράξεις και όχι με λόγια. Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, ο πρύτανης επισκέφθηκε την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ζητήσει την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στα επεισόδια.

Μειοψηφίες

«Είναι κοινό μυστικό στην ελληνική κοινωνία πως υπάρχουν ακροαριστερές μειοψηφίες που είναι επικίνδυνες. Ο φόβος είναι η λέξη που αρμόζει ως την εξήγηση γιατί δεν υπάρχει αντίδραση είτε από την πλευρά των πρυτανικών αρχών είτε από την πλευρά των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών σε φαινόμενα βίας εντός των χώρων των ΑΕΙ», σημειώνει στην «Ημερησία του Σαββάτου» ο κ. Ζαπράνης.

Γεγονός είναι πως όσες φορές οι πρυτανικές αρχές ή πανεπιστημιακοί τόλμησαν να αντιδράσουν σε ανάλογα περιστατικά δέχθηκαν απειλές, ακόμη και επιθέσεις εναντίον τους. Αυτό συνέβη πρόσφατα, στις 15 Φεβρουαρίου 2017, με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελο Συρίγο, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε επειδή ζήτησε από έναν νεαρό να σταματήσει την αναγραφή συνθήματος σε τοίχο του πανεπιστημίου. «Αυτός που είχε το σπρέι προσπάθησε να συνεχίσει να γράφει ψεκάζοντας το παντελόνι του κ. Συρίγου, ενώ εκείνος με τον οποίο λογόφερε τον έσπρωξε και τον έριξε στο έδαφος», ανέφερε αυτόπτης ο μάρτυρας του περιστατικού. Ακολούθησε ξυλοδαρμός με συνολικά τρεις νεαρούς να χτυπούν τον καθηγητή, ακόμα και στο κεφάλι.

Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 23 Νοεμβρίου 2016, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, Γιώργος Σταμπουλής δεχόταν επίθεση επειδή κατά τη διάρκεια μεταπτυχιακού του μαθήματος επρόκειτο να μιλήσει σε φοιτητές ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων, Στάθης Τσοτσορός. Κουκουλοφόροι μπήκαν όμως στην αίθουσα, πέταξαν μπλε μπογιά κατά του ομιλητή και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο τον καθηγητή.

Το γεγονός προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας που χαρακτήρισε την ενέργεια «κατάπτυστη», σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο ότι μια φασιστική ομάδα καταλύει με βάρβαρο τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο και διακόπτει μια ακαδημαϊκή λειτουργία». Πέραν τούτου, όμως, ουδεμία πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων...

Σχετικά άρθρα:

ΠΑΜΑΚ: Να διωχθούν ποινικά οι «πρωταγωνιστές» των επεισοδίων - Συγκεντρώνεται οπτικοακουστικό υλικό

Δήλωση φοιτήτριας για την ένταση στο ΠΑΜΑΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ΠΑΜΑΚ για τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο

Επεισόδια μεταξύ Φοιτητών και ΜΑΤ στο ΠΑΜΑΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μηνύσεις από τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ