Παραιτήσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

Παραιτήσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

Την παραίτησή τους υπέβαλαν τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΠΑΜΑΚ, κάνοντας λόγο, σε σχετική επιστολή τους, για "απαξίωση του θεσμού".

Όπως υπογραμμίζουν, η παράταση της θητείας τους για έναν χρόνο με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, "επιβεβαιώνει και επισφραγίζει την απαξίωση του θεσμού (εκ των υστέρων χαρακτηριζόμενη ως "αυτοακύρωση") διατηρώντας, μετά τα τελευταία νομοθετήματα, ούτε καν τη σκιά ενός (υποτίθεται) ελεγκτικού οργάνου, αποφεύγοντας μάλιστα με τον τρόπο αυτό να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να οργανώσουν τις εκλογές για συμβούλια με πρόσωπα που θα εκλεγούν με βάση το νέο, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο".

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


Τα μέλη του ΣΙ δηλώνουν ότι, στο μέτρο του εφικτού, "το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διεκπεραίωσε με απόλυτη συνέπεια τις τυπικές αρμοδιότητές του που ήταν, με βάση το νομικό πλαίσιο, αποκλειστικά δική του ευθύνη όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος και η έγκριση προϋπολογισμών και οι τροποποιήσεις τους, η οργάνωση των πρυτανικών και κοσμητορικών εκλογών, η συγκρότηση της ΜΟΔΙΠ, η κατάρτιση και η αποστολή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το ΝΠΙΔ, η διατύπωση εκτεταμένων προτάσεων επί του σχεδίου Οργανισμού και άλλα, επιδιώκοντας πάντα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης".

"Δυστυχώς", συμπληρώνουν, "οι προσπάθειες αυτές δεν προχώρησαν -στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων- είτε επειδή η πρωτοβουλία ανήκε σύμφωνα με την νομοθεσία σε άλλα όργανα των Ιδρυμάτων είτε επειδή οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας αφαίρεσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η σχετική ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στα ιδρύματα".

Διαβάστε ακόμη: Παραιτήσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr