Κόντρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

Κόντρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

Κόκκινο πανί» έχει γίνει για τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς φαίνεται, ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης, τον οποίο κατηγορούν -με ανακοίνωση του σωματείου τους- για εκβιασμό και απειλές εναντίον τους. «Ενώ ο κόσμος καίγεται, η Μαριωρή...» απαντά εκείνος με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, επιτιθέμενος στον συνδικαλισμό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η κόντρα υφέρπει καιρό τώρα, καθώς αφορά «αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού» και τοποθετήσεις προϊσταμένων και διευθυντών με κριτήρια των οποίων η αξιοκρατία αμφισβητείται.


Το πρόβλημα κορυφώθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν η γενική συνέλευση των εργαζομένων, που έγινε στις 19 Ιουλίου, ομόφωνα αποφάσισε να καταγγείλει τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών χαρακτηρίζοντάς τες προκλητικές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε από το σωματείο, «ο κ. Πρύτανης με εκδικητικό και αυταρχικό τρόπο αποφάσισε να τιμωρήσει τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο γιατί το Δ.Σ. του σωματείου αντέδρασε σε μια σειρά προβλήματα που είχαν ανακύψει».

Οπως καταγγέλλουν, προηγουμένως ο πρύτανης απέφευγε συστηματικά να συναντήσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του διοικητικού προσωπικού απαξιώνοντας με τον τρόπο αυτό το θεσμικό όργανο των εργαζομένων.

«Στη συνέχεια κι επειδή η συμπεριφορά των εργαζομένων δεν ήταν σύμφωνη με τις επιθυμίες του, εκβίασε το διοικητικό προσωπικό εξαπολύοντας ευθείες απειλές γι' αυτά που θα επακολουθήσουν» υποστηρίζει το σωματείο που διερωτάται «εάν ο κ. πρύτανης θυμάται τις εξαγγελίες του δυο χρόνια πριν, όταν ζητούσε την ψήφο της πανεπιστημιακής κοινότητας...»

Μπορεί ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, να μη δέχτηκε να συναντήσει το σωματείο εργαζομένων του ιδρύματος για προβλήματα που τους απασχολούν, ωστόσο τους... τα ψέλνει δημοσίως μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook!

Αφού χαρακτηρίζει τον συνδικαλισμό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ένα «κοινωνικό φαινόμενο το οποίο χρήζει ανάλυσης και ενίοτε από ιατρικές εξειδικεύσεις που δεν θέλω να κατονομάσω...», επισημαίνει:

«"Αναρωτιέμαι" αν τα μέλη του Δ.Σ. πραγματικά απηχούν τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων που αντιπροσωπεύουν λόγω της ιδιότητάς τους. Ρητορικό το ερώτημα, γιατί γνωρίζω πως ΟΧΙ.

»Ως υποψήφιος Πρύτανης, δήλωνα ότι παρόλο που δεν χρειάζομαι την ψήφο των εργαζομένων στο ΠΑΜΑΚ, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω τόσο τις δουλειές τους, όσο και ένα αξιοκρατικό και ευπρεπές περιβάλλον.

»Ως Αντιπρύτανης, ήμουν αυτός που έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπει σε διαθεσιμότητα κανείς εργαζόμενος. Αλλά η μνήμη είναι μικρή σε συγκεκριμένους ανθρώπους...»

«Ούτε όρθιους»

Και καταλήγει απαντώντας ο κ. Ζαπράνης:

«Ως Πρύτανης προσπάθησα να διασφαλίσω ένα περιβάλλον που δεν απωθεί τους εργαζόμενους να έρθουν στην δουλειά τους. Κάποιοι ενδεχομένως να το επικοινωνούν αυτό ως αποτέλεσμα διεκδικήσεων.

»Αντίθετα, ήταν προϊόν της προσωπικής μου πεποίθησης ότι οι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να στηρίζονται στις αρχές της αμοιβαίας κατανόησης και του συμβιβασμού.

»Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με 25% ανεργία, και σύνθλιψη των κοινωνικών στρωμάτων προς τα κάτω, προσπάθησα στο μέτρο των δυνατοτήτων που μου έδινε ο Νόμος να προστατεύσω τόσο τα εισοδήματα (όπου αυτό ήταν εφικτό με την επιεικέστερη εκδοχή του Νόμου) όσο και την ποιότητα της εργασιακής καθημερινότητας.

»Εννοείται ότι τα μέλη του συγκεκριμένου Δ.Σ. δεν πρόκειται να τα συναντήσω ποτέ και για κανένα λόγο... Ούτε καν όρθιους στον προθάλαμο της Πρυτανείας, όπως τους είχε συνηθίσει ο προηγούμενος πρύτανης...».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr