Υποδοχή, πρωτοετών, φοιτητών, Χάρβαρντ, Ελληνικό, Πανεπιστήμιο, ΠΑΜΑΚ

Υποδοχή πρωτοετών φοιτητών αλά... Χάρβαρντ σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο

«Αύρα» βρετανικών και αμερικανικών πανεπιστημίων έχει η εβδομάδα υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται έως το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Επαινοι και υποτροφίες σε αριστούχους, ιστορίες επιτυχίας αποφοίτων, ανάγνωση της φοιτητικής «Διαβεβαίωσης», καμπανάκι έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, συναυλία τζαζ, κυνήγι του θησαυρού, ξεναγήσεις και περιβαλλοντικές περιηγήσεις μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη εικόνες από το «Induction Week» (Εβδομάδα Εισαγωγής) στα πρότυπα μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Υιοθετώντας τα παραπάνω, οι πρυτανικές αρχές επιχειρούν να καλωσορίσουν τους νεοεισερχόμενους σε μια πανεπιστημιακή οικογένεια ανοιχτών οριζόντων, που επιβραβεύει την αριστεία, υπηρετεί αξίες και ενθαρρύνει το επιχειρείν.

Μήνυμα

Με τη λέξη «Γίνεται» θέλησε να περάσει το δικό του μήνυμα στους 18χρονους νεοεισαχθέντες ένας παλιός γνώριμος του ΠΑ.ΜΑΚ., ο 33χρονος Θωμάς Δούζης, ο οποίος πριν από 15 χρόνια ήταν ο ίδιος πρωτοετής και σήμερα διοικεί μαζί με τον αδελφό του μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες αλυσίδες εστιατορίων full service, με 11 καταστήματα.

«Ξεκινήσαμε ως φοιτητές, από μία εταιρεία διανομής αγροτικών προϊόντων. Μετά φτιάξαμε το brand που παίρνει τα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, τα συσκευάζει και τα πουλά στα σούπερ μάρκετ. Το 2011 βάλαμε κάτω ένα case study και ανοίξαμε το πρώτο μεζεδο-παντοπωλείο. Σήμερα έχουμε καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χαλκιδική, Σκιάθο, Ρόδο, Λευκάδα, Λονδίνο, Βρυξέλλες και πριν από δύο μήνες ανοίξαμε το πρώτο στις ΗΠΑ», είπε κερδίζοντας το χειροκρότημα των εκατοντάδων φοιτητών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Δημήτρης Ταγκούλης κάλεσε τους πρωτοετείς να γίνουν κομμάτι «της πιο δημιουργικής παρέας», ενώ οι πρυτανικές αρχές, οι κοσμήτορες σχολών και οι πρόεδροι τμημάτων επέδωσαν γραπτό έπαινο στους πρωτεύσαντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε όλα τα τμήματα.

Ν. Αδαμίδης

Ο Ν. Αδαμίδης λαμβάνει έπαινο και υποτροφία από τον πρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ. Αχ. Ζαπράνη την πρώτη ημέρα της «εβδομάδας εισαγωγής» των πρωτοετών φοιτητών.

Θ. Δούζης

Ο Θ. Δούζης, που ήταν φοιτητής πριν από 15 χρόνια στο πανεπιστήμιο

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ

Η «ορκωμοσία» της πρεμιέρας

Στον πρώτο των πρώτων, τον Νίκο Αδαμίδη από την Κατερίνη, που εισήλθε στο Οικονομικό με 19.374 μόρια, δόθηκε επιπλέον υποτροφία για την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, ύψους 400 ευρώ, προσφορά του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.

Ο ίδιος φοιτητής ανέγνωσε τη φοιτητική «Διαβεβαίωση», με την οποία οι νέοι φοιτητές δηλώνουν πως ξεκινούν τις σπουδές τους διαβεβαιώνοντας πως θα διατηρούν τις αξίες του ΠΑ.ΜΑΚ., θα φροντίσουν να δρουν με αξιοπρέπεια και ήθος μέσα και έξω από αυτό και θα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ελευθερίας, δημοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Ο «πρώτος των πρώτων» κήρυξε την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, χτυπώντας το ιστορικό καμπανάκι του πανεπιστημίου, με το οποίο είχε κηρυχτεί το 1957 η έναρξη λειτουργίας της τότε Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που στη συνέχεια μετεξελίχτηκε σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο πρύτανης του ιδρύματος Αχιλλέας Ζαπράνης είπε πως, παρά την οικονομική κρίση, τις περικοπές δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι αισιόδοξος. «Είμαστε ένα οικονομικά βιώσιμο και φιλόδοξο ίδρυμα, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην αξιολόγηση των ΑΕΙ», ανέφερε, ενώ έκανε γνωστό πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έδωσε μια «ανάσα» στο κτιριακό με την παραχώρηση ενός σχολικού κτιρίου στην Τριανδρία, που θα εξυπηρετήσει ειδικές ανάγκες του ΠΑ.ΜΑΚ.

κυνήγι θησαυρού Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία τζαζ μουσικής, ενώ το «Induction Week» συνεχίζεται σήμερα με? κυνήγι του θησαυρού. Πρόκειται για μια πρωτότυπης μορφής ξενάγηση των νέων φοιτητών στους χώρους του πανεπιστημίου. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται το Σάββατο με την εκδρομή - εξόρμηση γνωριμίας με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου από την Περιβαλλοντική Ομάδα του ΠΑ.ΜΑΚ.

* Σήμερα το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Τελετών του ιδρύματος θα γίνει τιμητική εκδήλωση της «Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας», με θέμα τη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας.