Με βάση τον νέο νόμο, υπολογίζεται ότι τρεις χιλιάδες άτομα θα διαγραφούν από τα μητρώα του Πανεπιστημίου Κρήτης τον Σεπτέμβριο.

Εκτός Πανεπιστημίου Κρήτης θα βρεθούν 3.000 φοιτητές, οι οποίοι παραμένουν επί πολλά χρόνια εγγεγραμμένοι στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού και δεν μερίμνησαν έως το τέλος του φετινού ακαδημαϊκού έτους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το υπουργείο Παιδείας δείχνει αποφασισμένο να εφαρμόσει τον νόμο για τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών», επομένως τον Σεπτέμβριο θα διαγραφούν από τα μητρώα όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας 200.000 φοιτητές περίπου.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης από την αρχή που έγιναν γνωστές οι διατάξεις του νόμου, απέστειλε ενημερωτικές επιστολές σε 3.000 φοιτητές, οι οποίοι δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι τους δόθηκε χρόνος, όπως και περιθώριο να επικαλεστούν τους λόγους της μακρόχρονης απουσίας τους από τα μαθήματα, η πλειοψηφία των επιστολών του Ιδρύματος έμεινε αναπάντητη, καθώς ελάχιστοι «αιώνιοι φοιτητές» ανταποκρίθηκαν. Κι απ' αυτούς, ορισμένοι επικαλέστηκαν σοβαρούς λόγους για τους οποίους αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους, αλλά ζητούν παράλληλα να συνεχίσουν να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΑΕΙ, ενώ άλλοι με την απάντησή τους ζητούν από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου να προχωρήσει στη διαγραφή τους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου, από τον Σεπτέμβριο η Πρυτανεία θα προχωρήσει στις διαγραφές των «ανενεργών» φοιτητών, ωστόσο θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους που έχουν να προβάλλουν σοβαρούς λόγους, να υποβάλλουν αίτημα στην Κοσμητεία της κάθε Σχολής, η οποία αν το κρίνει απαραίτητο, θα εισηγείται στη Σύγκλητο για την εξαίρεσή τους.

Ειδικότερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευριπίδης Στεφάνου, σε δηλώσεις του στα «.rethnea.gr» ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που βγήκε ο νόμος στείλαμε 3.000 επιστολές στους φοιτητές που θεωρείται ότι είναι υπό διαγραφή και περιμέναμε την απάντησήτους, σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους κ.τλ.

Πήραμε πολύ λίγες απαντήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εξέφραζαν την επιθυμία για διαγραφή. Πιθανόν οι άνθρωποι αυτοί να μετακόμισαν στο εξωτερικό ή να μην ενδιαφέρονται πια. Πάντως, η πλειοψηφία των επιστολών έμεινε αναπάντητη.

Εφόσον, λοιπόν, ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται από το υπουργείο Παιδείας, θα κινηθούμε με βάση την απόφαση της Συγκλήτου.

Από τη μια θα εφαρμοστεί ο νόμος περί διαγραφής για τους λιμνάζοντες φοιτητές, από την άλλη θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους που έχουν να προβάλλουν σοβαρούς λόγους, να υποβάλλουν αίτημα στην Κοσμητεία της Σχολής, η οποία θα εισηγείται ενδεχομένως στη Σύγκλητο για την εξαίρεσή τους».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολύ καιρό στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, όπως και σε κάθε τμήμα του Ιδρύματος, είχε αναρτηθεί η εξής ανακοίνωση: «Όσοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια φοίτησης ίσης με 9 έτη ή άνω των 9 ετών, δηλαδή έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 (συμπεριλαμβανομένου) και νωρίτερα διαγράφονται στη λήξη του ακαδημαϊκού έτους: 13-14».

 

Υπουργός Παιδείας: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί»

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α. Λοβέρδος με χθεσινή δήλωσή του, επεσήμανε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος για διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας τόνισε: «Από το 2007 αλλά και από το 2011 ενημερώθηκαν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, παραμένοντας επί πολλά χρόνια εγγεγραμμένοι σε αυτά τα ιδρύματα, πως θα διαγραφούν τον Σεπτέμβριο του 2014. Δόθηκαν μάλιστα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιπλέον εξεταστικές περίοδοι. Φθάσαμε όμως στο νομοθετικά καθορισμένο χρόνο και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή θα διαγραφούν από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα συντονιστικά όργανα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για την εφαρμογή της νομοθεσίας, που θα εξορθολογήσει τα ιδρύματα, δίνοντας νόημα στην έννοια του κύκλου σπουδών, αλλά και απαλλάσσοντάς τα από μια άνευ λόγου και νοήματος γραφειοκρατία».

 

Τι προβλέπεται

Μη «ενεργοί» χαρακτηρίζονται οι μισοί, σχεδόν, φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με «πρωταθλητές» τα πανεπιστήμια της Αθήνας, το Πάντειο και το Αριστοτέλειο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους σχεδόν 600.000 φοιτητές τους, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πάρουν το πτυχίο τους.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν ξεπεράσει τα 15-20 χρόνια θα δουν την πόρτα της εξόδου, αλλά για κάποιους που είναι κοντά στη δεκαετία και χρωστάνε μόνο λίγα μαθήματα ίσως οι διοικήσεις θελήσουν με κάποιον τρόπο να τους διευκολύνουν.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα, αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα, αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα, όπως συμβαίνει με τη Γεωπονία και Πολυτεχνικά Τμήματα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας, είναι τα 16 εξάμηνα.

Γενικά, αυτό που ορίζει ο νόμος είναι ότι ο χρόνος σπουδών είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα. Για τον λόγο αυτόν όσοι εισήχθησαν σε μια σχολή αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά Πανελλήνιες, καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης, ώστε να μη χάσουν 2 από τα 4 εξάμηνα της «παράτασης» που τους δίνεται.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr