Λειτουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Λειτουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σε εγρήγορση βρίσκεται η πόλη και το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, προκειμένου να φιλοξενήσει ξενόγλωσσο τμήμα τουριστικών σπουδών, με τη δυνατότητα εισόδου φοιτητών ακόμα και από το εξωτερικό.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία του τμήματος από πλευράς φορέων και εμπλεκομένων με το τουριστικό προϊόν στο Ρέθυμνο, ήταν και παραμένει μεγάλη, με αφορμή και την θεσμοθέτηση δύο νέων παρόμοιων τμημάτων στη Χίο και τον Πειραιά. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου στο Ρέθυμνο, η ίδρυση της σχολής κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι – συν τοις άλλοις – το τουριστικό προϊόν μετεξελίσσεται, δημιουργώντας την ανάγκη να πλαισιωθεί από ικανά στελέχη με στόχευση στο μέλλον.


«Αυτό το θέμα μας έχει απασχολήσει έντονα και έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες πλέον των οκτώ ετών. Μετ’ επιτάσεως και για προφανείς λόγους συνεχίζουμε να ζητάμε τη δημιουργία τμήματος στο Ρέθυμνο, δεδομένου ότι, αν η πόλη μας έχει το περιθώριο ανάπτυξης κάποιων τμημάτων στο πανεπιστήμιό της, αυτό αφορά και τον κλάδο του τουρισμού», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μ. Τσακαλάκης. Σύμφωνα με αυτόν, η επίσημη πολιτεία έχει υποχρέωση να ακούσει τα καλέσματα των ξενοδόχων και των φορέων της Κρήτης και του Ρεθύμνου, και να οδηγήσει τις εξελίξεις στο να δημιουργηθεί το ξενόγλωσσο τμήμα στο Ρέθυμνο. «Άλλωστε, η λειτουργία του τμήματος θα αναδείξει το πανεπιστήμιο μας, την πόλη μας, το νησί μας και θα ενισχύσει και τον πυλώνα της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός, με πρώτους πρεσβευτές τους ίδιους τους φοιτητές που θα έρχονται εδώ να σπουδάσουν από το εξωτερικό», ανέφερε.

Τόσο από το Ρέθυμνο, όσο και από το Ηράκλειο, βουλευτές των νομών έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, από πλευράς υπουργείου υπάρχει η δέσμευση να έχει εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα μέχρι τον Ιούνιο.

Από πλευράς της, η αντιπεριφεριάρχης Μαίρη Λιονή, τόνισε ότι στο Ρέθυμνο, «πανεπιστημιακοί, αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και φορείς του κλάδου του τουρισμού λειτουργούν από κοινού, δεδομένου ότι οι εξελίξεις τρέχουν επί του θέματος – και από πλευράς υπουργείου έχουν παρθεί οι αποφάσεις, έχει από καιρό σταλεί έγγραφο στο Πανεπιστήμιο ώστε να γνωμοδοτήσει για την ίδρυση του ξενόγλωσσου τμήματος και η σύγκλητος έχει αποφασίσει τη δημιουργία του στο Ρέθυμνο». «Το πανεπιστήμιο λοιπόν και εμείς, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Από πλευράς πανεπιστημίου, όπως μου έχει αναφερθεί, ο φάκελος μετά την κατάθεση του προεδρικού διατάγματος θα ετοιμασθεί γρήγορα, ώστε οι διαδικασίες δημιουργίας να κυλήσουν γρήγορα και ομαλά» ανέφερε η κ. Λιονή.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, σημείωσε πως «η νέα σχολή με τα ξενόγλωσσα τμήματα τουρισμού, θα υποδεχθεί μεταξύ άλλων και αλλοδαπούς φοιτητές, ακόμα και από χώρες εκτός Ε.Ε – και όλοι θα στεγαστούν στις υπάρχουσες υποδομές του νέου δημαρχείου, πρώην Ν. Φωκά, που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ισορροπία των σχολών και να μην υπάρξει ανάγκη αναδιοργάνωσης ή μετακίνησης τους».

«Ως δήμος θα σταθούμε δίπλα στο Πανεπιστήμιο και θα διευκολύνουμε όσο και όπου μπορούμε τη λειτουργία της νέας σχολής και των τμημάτων της» διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.

Ερώτηση Αυγενάκη στη Βουλή

Σχέδια για ξενόγλωσσο τμήμα τουριστικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε την ακόλουθη ΕΡΩΤΗΣΗ στον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, που αφορά στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στην Κρήτη:

“Με το νόμο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, μεταξύ άλλων, εισήχθη διάταξη (άρθρο 26) με την οποία ιδρύονται α) Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και β) Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα εν λόγω Τμήματα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία αντίστοιχου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η λειτουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο για αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων είχε θεσμοθετηθεί από την «Κυβέρνηση Σαμαρά» με το ν. 4316/2014, αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών στην Κρήτη δεν αποτελεί απλά πάγιο αίτηματης κοινωνίας και των επαγγελματιών της Κρήτης, αλλά το επιτάσσει η μακροχρόνια λειτουργία της Κρήτης ως brandnameκαι ως ο κορυφαίος πάροχος τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας. Η Κρήτη είναι η πρωτοπόρος περιφέρεια της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού και δεν νοείται να μην υπάρχει λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών. 

Η Κυβέρνηση δημιουργεί δύο νέα τμήματα τουριστικών σπουδών, δίχως, όμως, πρώτα να θέσει σε εφαρμογή προγενέστερο νόμο που αφορά στη λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών στην Κρήτη. Ένα τμήμα, μάλιστα, που θα λειτουργεί με δίδακτρα φέρνοντας πόρους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και που έχει ως στόχο να δημιουργήσει θεσμό και παράδοση στον τομέα των τουριστικών σπουδών στη χώρα μας που θα αναγνωρίζεται διεθνώς. 

Το εν λόγω Τμήμα στην Κρήτη μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται (λόγω της καταβολής διδάκτρων) καλύπτοντας τα λειτουργικά του έξοδα δίχως να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και να προσθέτει κιόλας πόρους στο Πανεπιστήμιο. Κυρίως, όμως, όλη η φιλοσοφία της λειτουργίας του είχε ένα σαφή σκοπό: να γίνει η προμετωπίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Ο τομέας του τουρισμού είναι ο πλέον κατάλληλος για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού, αφού αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. 

Η ιδεοληψία της Κυβέρνησης φαίνεται πως δρα αποτρεπτικά για την ενεργοποίηση της λειτουργίας ενός Τμήματος που θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Έτσι, τον Μάιο του 2015, στο νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ είχε δώσει προς διαβούλευση, προβλεπόταν η κατάργηση του, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων με αποτέλεσμα την απόσυρση της διάταξης αυτής. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει ολιγωρία και να μην προχωρά στην έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών διατάξεων για τη λειτουργία του τμήματος.   

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Πότε θα ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση τη διάταξη του ν. 4316/2014 για τη λειτουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης;

2. Για ποιο λόγο κωλυσιεργεί και καθυστερεί η λειτουργία του εν λόγω Τμήματος; 

3. Συμφωνεί το Υπουργείο με την αναγκαιότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών  τμημάτων τα οποία θα προσελκύσουν φοιτητές από το εξωτερικό, θα συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων, θα αναβαθμίσουν το ρόλο και το κύρος των Πανεπιστημίων και θα συνεισφέρουν στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού;”

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr