Ξυλοκόπησαν φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ξυλοκόπησαν φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης από... παρεξήγηση

Ξυλοκόπησαν φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης από ... παρεξήγηση

Ένα απίστευτο περιστατικό καταγγέλλει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης - Η απάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλληλων Ρεθύμνου.

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε φοιτητής του Πανεπιστημιού Κρήτης σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού. Ο νεαρός προχώρησε σε μηνύσεις σε βάρος αστυνομικού της ασφάλειας και άλλων περιοίκων ενώ όπως τελικά αποδείχτηκε από την προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα επρόκειτο για παρεξήγηση. 


Μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου μας έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, από κατοίκους της γειτονιάς του. Το περιστατικό ξεκίνησε από γείτονα αστυνομικό της ασφάλειας, ο οποίος επιτέθηκε στον φοιτητή και τον κακοποίησε βάναυσα, με τη βοήθεια του σκύλου του και πρόθυμων περίοικων, οι οποίοι προφανώς θεώρησαν την αστυνομική ιδιότητα του πρώτου επιτιθέμενου επαρκή νομιμοποίηση λυντσαρίσματος.

Η κακοποίηση συνεχίστηκε στο περιπολικό που έσπευσε να προσάγει τον φοιτητή, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα ότι επρόκειτο για …παρεξήγηση και το θύμα αφέθηκε να αποχωρήσει. Το θύμα μετέβη μόνο του στο νοσοκομείο, ζήτησε ιατροδικαστική έκθεση και, φυσικά, προχώρησε σε μηνύσεις.

Το ΔΣ εκφράζει την στήριξή του στον φοιτητή μας, καθώς και τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση.

Ταυτόχρονα όμως, η ακρότητα του περιστατικού γεννά εύλογη ανησυχία τόσο για τις μεθοδεύσεις αποδοχής και αποσιώπησης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όσο και για τα ανακλαστικά κοινωνικού κανιβαλισμού που υποθάλπονται σε γειτονιές της πόλης μας.

Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και τις πράξεις που τα συνοδεύουν οφείλουμε να αντισταθούμε όλοι, ατομικά και συλλογικά, απαιτώντας παράλληλα από τη δικαιοσύνη, στην οποία κατέφυγε ο φοιτητής, να τα καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Την δική της απάντηση για το περιστατικό δίνει με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου: 

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε την προσπάθεια μιας οργανωμένης μειοψηφίας, η οποία τιτλοφορείται «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ», να αρθρώσει ένα ψευδή καταγγελτικό λόγο σε βάρος της τοπικής Αστυνομίας και κοινωνίας, μιλώντας για «γενικευμένη καταστολή που τείνει να παγιωθεί», με αφορμή περιστατικό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Ρέθυμνο. Το περιστατικό συνέβη μεταξύ αστυνομικού μάχιμης νευραλγικής Υπηρεσίας, που δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας του τόπου και ενός φοιτητή. Ο αστυνομικός... ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας αντιλήφθηκε, σε αδιέξοδο ιδιωτικό δρόμο που οδηγεί στην οικία του, το νεαρό φοιτητή, ο οποίος για άγνωστο λόγο προέβαινε στην παρακολούθηση, επαλειμμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που είχε γίνει αντιληπτό τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλα μέλη της οικογένειάς του. Στη συνέχεια κλήθηκε η αστυνομία, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και οι δύο σε Αστυνομική Υπηρεσία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δε μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που εκφεύγει από το πεδίο των αρμοδιοτήτων μας και αφορά τον χώρο της δικαιοσύνης καθώς και οι δυο πλευρές έχουν προσφύγει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι για το συγκεκριμένο συμβάν διενεργείται προανάκριση, η οποία ως γνωστό, σύμφωνα τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διέπεται από την αρχή της μυστικότητας και ως εκ τούτου όποιος προβαίνει σε δημοσιοποίηση στοιχείων - προσώπων που εμπεριέχονται σε αυτήν διώκεται αυτεπαγγέλτως ποινικά. Παράλληλα με την ποινική διαδικασία, διενεργείται και Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.

Θέλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα την διαδικασία κοινωνικού εκφοβισμού που επιχειρείται από μια οργανωμένη μειοψηφία σε βάρος του εν λόγω αστυνομικού. Μέσω της εκτεταμένης και κατευθυνόμενης από ΓΝΩΣΤΑ άτομα αναγραφής συνθημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς και διανομής φυλλαδίων, τα οποία τον ονοματίζουν και τον ταυτοποιούν προσωπικά με απώτερο σκοπό αφενός την στοχοποίησή του από επίδοξους «αλληλέγγυους», αφετέρου την καλλιέργεια κλίματος ενόψει της εν εξελίξει ποινικής και πειθαρχικής διαχείρισης της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την κοινωνία του Ρεθύμνου ότι σεβόμαστε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών και θα είμαστε οι πρώτοι που θα καταδικάσουμε οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος του οποιουδήποτε.

Σεβόμαστε εξίσου τη συλλογική διαμαρτυρία του οποιουδήποτε κοινωνικού ή πολιτικού υποκειμένου στο βαθμό όμως που δεν καταστρατηγεί κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες.

Καλούμε την Ρεθυμνιώτικη κοινωνία και όλους τους φορείς να πάρουν δημόσια θέση και να απομονώσουν οποιαδήποτε μειοψηφία που επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και κοινωνικού ρατσισμού στην πόλη, για τον έλληνα αστυνομικό, ο οποίος μοχθεί καθημερινά για την διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr