Στην 150η θέση στην Ευρώπη κατατάχθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης με βάση την απήχηση των δημοσιεύσεων, ενώ στην κατάταξη του Leiden περιλαμβάνονται και άλλα ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα.

Συγκεκριμένα στην 210η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ δύο θέσεις πιο πίσω βρίσκεται το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στην 234η θέση κατατάσσεται το Αριστοτέλειο και στις θέσεις 248 και 257 το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι στην 333η θέση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 450η, το Μετσόβιο 454ο, το Αριστοτέλειο 506ο, το Καποδιστριακό 548 και το Πανεπιστήμιο Πάτρας 588ο.

Το σύστημα αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, χρησιμοποιεί τα στοιχεία για τις δημοσιεύσεις του διεθνούς επιστημονικού ιστολογίου «Web of Science».

Το Leiden λαμβάνει υπόψη τις ερευνητικές επιδόσεις των πανεπιστημίων που αφορούν όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και δε στηρίζεται σε στοιχεία που δίνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια ή ακαδημαϊκοί. Η φετινή λίστα περιλαμβάνει 750 πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα δίνεται και η κατάταξη σε 7 επιστημονικά πεδία.

Στον τομέα των κοινωνικών επιστημών το Καποδιστριακό κατατάχθηκε στην 103η θέση στην Ευρώπη. Το Μετσόβιο είναι 120ο και το Αριστοτέλειο στην 153η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάχθηκε 5ο στην Ευρώπη στον τομέα των Φυσικών Επιστημών και 43ο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξιόλογη είναι και η 75η θέση στην Ευρώπη στον τομέα των Μαθηματικών για το Αριστοτέλειο ενώ στην 101η θέση βρέθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στην κατάταξη του Leiden όπως και σε άλλες κατατάξεις κυριαρχούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ αφού στα 750 τα 166 είναι από την εν λόγω χώρα. Στη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των ιδρυμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι η Κίνα με 83. Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ανέρχονται σε 288 με τα 6 εξ αυτών να είναι από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 1η θέση στην κατάταξη του Leiden βρίσκεται το πανεπιστήμιο Rockefeller , ενώ ακολουθούν ΜΙΤ και Harvard. Στις 20 πρώτες θέσεις βρίσκονται 19 πανεπιστήμια των ΗΠΑ ενώ το μοναδικό πανεπιστήμιο στην πρώτη 20αδα εκτός ΗΠΑ είναι το Cambridge που κατατάσσεται 19ο.


Στις 30 Απριλίου 2014,  οι Times Higher Education (THE) δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της κατάταξης Πανεπιστημίων των « Times Higher Education 100-Under-50» που αναδεικνύει τα  100 καλύτερα Πανεπιστήμια διεθνώς,  που λειτουργούν λιγότερο από 50 χρόνια.
Η κατάταξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στην 48 η θέση, καλύτερη σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά (53η θέση), κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένες τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί σήμερα  η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.
O Phil Baty, εκδότης της κατάταξης   Times Higher Education, αναφέρει σχετικά:
«η κατάταξη των “The Times Higher Education 100 Under 50» αναδεικνύει τα πιο δυναμικά και αξιοσημείωτα νέα Πανεπιστήμια. Η κατάταξη αυτή περιλαμβάνει αρκετούς διεθνείς αστέρες, μεταξύ των οποίων και πολλά, καλά χρηματοδοτούμενα Πανεπιστήμια, κυρίως της Ανατολικής Ασίας. Ως εκ τούτου, το να κατορθώνει κάποιο Πανεπιστήμιο  να συμπεριλαμβάνεται στην κατάταξη αυτή, είναι από μόνο του μια σημαντική επιτυχία.
 Θα ήθελα να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εντυπωσιακή του επίδοση αυτή τη χρονιά που μέσα σε αποδεδειγμένα, εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κατόρθωσε να βελτιώσει τη θέση του σε αυτή την ελίτ  των Πανεπιστήμιων».


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις:
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2014/one-hundred-under-fifty

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr