Ανάμεσα στα ΑΕΙ της χώρας με το μικρότερο αριθμό "αιωνίων" φοιτητών συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το συνολικό φοιτητικό δυναμικό του ιδρύματος, το περσινό ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ήταν 10.211 φοιτητές, εκ των οποίων οι 3.617 ήταν άνδρες και οι 6.594 γυναίκες.

Όπως όλα δείχνουν, οι συγκεκριμένοι φοιτητές, αν και το Σεπτέμβριο του 2014 δεν κατορθώσουν να πάρουν πτυχίο, θα διαγραφούν από τα μητρώα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στα ΑΕΙ της χώρας, όσον αφορά το φοιτητικό δυναμικό τους.

Έτσι, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 τα οποία και επεξεργάστηκε η ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ΑΕΙ της Κρήτης λειτουργεί με πέντε σχολές και 17 τμήματα. Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ρεθύμνου έχει 4 τμήματα, η Σχολή Επιστημών Υγείας έχει μόνο το τμήμα Ιατρικής στο Ηράκλειο, η Σχολή Επιστημών Αγωγής λειτουργεί με δύο τμήματα στο Ρέθυμνο, η Φιλοσοφική με 3, επίσης στο Ρέθυμνο και η Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Ηρακλείου με 7 τμήματα.

Κι ενώ η φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι γυναικοκρατούμενη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μέλη ΔΕΠ. Το διδακτικό προσωπικό του ιδρύματος που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διδάσκει στα τμήματά του είναι συνολικά 588 πανεπιστημιακοί, από τους οποίους οι 416 είναι άνδρες και μόλις 172 είναι οι γυναίκες.

Τους περισσότερους "αιώνιους" φοιτητές έχει η Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών στο Ηράκλειο με 3.304 άτομα και τους λιγότερους η Ιατρική με 698, όπως γράφει το irakliolive.gr. Οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα εξάμηνα αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη πτυχίο χρωστώντας μαθήματα είναι 6.752. Στην κατηγορία των μη ενεργών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και πάλι οι γυναίκες είναι περισσότερες καθώς 3.576 φοιτήτριες παραμένουν στα μητρώα πέραν των προβλεπόμενων εξαμήνων και 3.176 άνδρες.

Οι "αιώνιοι" φοιτητές ανά Σχολή
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών: 1.597 μη ενεργοί φοιτητές
Σχολή Επιστημών Υγείας: 117
Σχολή Επιστημών Αγωγής: 612
Φιλοσοφική Σχολή: 1.511
Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: 2.915


Οι "αιώνιοι" φοιτητές ανά Τμήμα
Το Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης με τους λιγότερους ανενεργούς φοιτητές είναι το Τμήμα Χημείας με 195 και ακολουθεί το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών με 218. Στον αντίποδα τα τμήματα με τους περισσότερους ανενεργούς φοιτητές είναι το Μαθηματικό με 644 και το Φυσικής με 632 και το Φιλοσοφικών – Κοινωνικών Σπουδών με 629. Τα υπόλοιπα τμήματα – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – έχουν τους εξής μη ενεργούς φοιτητές:

Οικονομικών – 535
Κοινωνιολογίας – 397
Πολιτικής Επιστήμης – 329
Ψυχολογίας – 336
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης – 343
Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης – 269
Φιλολογίας – 361
Ιστορίας Αρχαιολογίας – 521
Βιολογίας – 247
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών – 445
Επιστήμης Υπολογιστών – 534.

Η συνολικότερη εικόνα του Πανεπιστημίου Κρήτης όσον αφορά τους «αιώνιους» φοιτητές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ ικανοποιητική, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα ιδρύματα με τους λιγότερους ανενεργούς φοιτητές και μάλιστα ΑΕΙ με λιγότερα τμήματα, φοιτητικό δυναμικό και μέλη ΔΕΠ σε σύγκριση με το Κρήτης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι Πανεπιστήμια όπως το Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο, το Πάντειο, του Πειραιά και της Μακεδονίας, έχουν μεγαλύτερο αριθμό «αιώνιων» φοιτητών από τον αριθμό των ενεργών που παρακολουθούν κανονικά τα εξάμηνά τους. Τους περισσότερους ανενεργούς συγκεντρώνουν το Καποδιστριακό με 63.580 φοιτητές και το Αριστοτέλειο με 39.903.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα ιδρύματα που παρουσιάζουν «καλή εικόνα» συγκαταλέγεται και το Πολυτεχνείο Κρήτης με ενεργό φοιτητικό δυναμικό 2.385 άτομα και μη ενεργούς 1586 φοιτητές.

Όσον αφορά στα συγκριτικά στοιχεία το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 είχε 4.735 «αιώνιους» φοιτητές και το 2010-2011 είχαν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 5,3% και ανέρχονταν σε 4.987.

Ο αριθμός των εισακτέων
Εν τω μεταξύ, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως κάθε χρόνο – ακόμη και σε περιόδους οικονομικής άνεσης – τα ΑΕΙ στο σύνολό τους σχεδόν θα ζητήσουν μικρότερο αριθμό θέσεων εισακτέων από αυτές που τελικά θα ανακοινωθούν. Μάλιστα ο κ. Κεδίκογλου γνωστοποίησε ότι για το νέο ακαδημαϊκό έτος θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές των θετικών επιστημών, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο θα υπάρξει «συμφόρηση» φοιτητών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr