Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» έλαβε ο καθηγητής του Παν. Κρήτης Λευτέρης Οικονόμου

Η κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με την είδηση της βράβευσης του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, κ. Λευτέρη Οικονόμου, με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2020. 

Το βραβείο αυτό, που έως σήμερα απονεμόταν σε προσωπικότητες που έχουν γεννηθεί στο Ηράκλειο και προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Κοινωνία, στην Επιστήμη, και στον Πολιτισμό του Ηρακλείου και της Κρήτης, για πρώτη φορά φέτος δίδεται σε κάποιον με καταγωγή εκτός Ηρακλείου.

Ο Λευτέρης Οικονόμου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αρχικούς ιδρυτές του ακαδημαϊκού και ερευνητικού οικοσυστήματος της Κρήτης. Από αυτούς που είχαν το όραμα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είχαν την γνώση και την ικανότητα να μετατρέψουν το όνειρό τους σε κάτι πολύ πραγματικό και απτό: ένα Ίδρυμα στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά ποιοτικά στα καλά Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά πανεπιστήμια. Στα χνάρια αυτών των ανθρώπων οφείλουμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε επιμένοντας σε στόχους ακαδημαϊκής αριστείας, στελεχώνοντας το Ίδρυμα μέσω της ενεργητικής προσέλκυσης καθηγητών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, υπηρετώντας με συνέπεια την εξωστρέφεια, τον διεθνή προσανατολισμό και την προσέλκυση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, και τέλος μένοντας μακριά από πολιτικές επιρροές.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης συγχαίρει τον αγαπητό συνάδελφο, του εύχεται υγεία, αμείωτη ερευνητική ανησυχία και όρεξη να συνεχίσει να προσφέρει με τη διδασκαλία του στους φοιτητές και με τη σοφία του στους νεότερους συναδέλφους.

Ο Ελευθέριος Ν. Οικονόμου είναι Έλληνας θεωρητικός φυσικός και Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συνεισφέρει ουσιαστικά σε διάφορους τομείς της θεωρητικής φυσικής συμπυκνωμένης ύλης, ξεκινώντας από τη μελέτη των επιφανειακών πλασμονίων κατά τη διάρκεια της διδακτορικής διατριβής του το 1969. Ο κ. Οικονόμου διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο ως επιστήμονας, εκπαιδευτικός και διευθυντής σε θέσεις ευθύνης στην εξέλιξη της θεωρητικής φυσικής στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε έναν ειδικό τόμο που δημοσιεύθηκε το 2000, στο περιοδικό Physica B, με ευκαιρία τα εξηκοστά γενέθλιά του. Με την ίδια ευκαιρία ο Στέφανος Τραχανάς έγραψε ένα αφιέρωμα στο διδακτικό του έργο. Η γνώμη του και η ευρεία επιστημονική και διοικητική εμπειρία του ζητείται ακόμη και από μεγάλα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature Materials, για διάφορα θέματα όπως για τον τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεων που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πρώτων καθοριστικών βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και ηγήθηκε της προσπάθειας για τη δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο οποίο διατέλεσε ο πρώτος Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από την ίδρυσή του το 1983 έως το 2004. Διδάσκει συνεχώς προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1982 και έγραψε επίσης 13 συγγράμματα, κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με θεωρητική φυσική και φυσική συμπυκνωμένης ύλης. Υπήρξε επίσης επιβλέπων/συνεπιβλέπων στις διατριβές 16 διδακτορικών φοιτητών και δημοσίευσε πάνω από 250 εργασίες σε περιοδικά με κριτές, οι οποίες έχουν λάβει περισσότερες από 22.500 αναφορές, σύμφωνα με τον Μελετητή Google.

Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ για την βράβευση του καθηγητή Λευτέρη Οικονόμου

Με αφορμή την απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, στον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Λευτέρη Οικονόμου, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για ακόμα μια επιβράβευση του έργου και της προσωπικότητάς του. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα με τίτλο «Λευτέρης Οικονόμου : Ο Δάσκαλος» ο Στέφανος Τραχανάς, «Ο Λευτέρης Οικονόμου εργάστηκε όσο κανείς για να έλθει αυτή η νέα εποχή με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της. Και το έκανε χωρίς ποτέ να προσχωρήσει ο ίδιος στο κύριο ρεύμα αυτής της εποχής. Παρέμεινε πάνω απ’ όλα ένας ερευνητής κι ένας δάσκαλος. Εκείνο το πολύ ανθεκτικό είδος ακαδημαϊκού ανθρώπου που θα συνεχίσει να αποτελεί τον αμετάλλακτο πυρήνα κάθε αληθινού πανεπιστημίου για πάντα».

Έτσι η απονομή του βραβείου αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπό του και υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη προσφορά του στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.                      

Ο Πρόεδρος
της  Διοικούσας Επιτροπής του
Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Καθηγητής, Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr