Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προσφύγων, πρόσφυγες Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στέκεται στο πλευρό των προσφύγων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στέκεται στο πλευρό των προσφύγων

Να σταθεί αλληλέγγυο στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ήπειρο και να συνδράμει, με κάθε τρόπο, στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους, αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τους συλλόγους μελών ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, για τον λόγο αυτό, η Σύγκλητος συγκρότησε Επιτροπές με αντικείμενο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας τους, την ανάδειξη θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των παιδιών και με τις πολιτιστικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι οι εγκαταστάσεις στον Κατσικά Ιωαννίνων, δεν ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ούτε προσφέρονται για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων και ζητά την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας.


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο ομόφωνο ψήφισμα της αναφέρει, επίσης, πως συζήτησε εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας. Καταδικάζει όλους όσοι προκαλούν πολέμους, διαλύοντας χώρες και κοινωνίες, και δημιουργούν κύματα προσφυγιάς και δυστυχίας στους λαούς της περιοχής. Εκφράζει τη διαφωνία της για το κλείσιμο των συνόρων των Ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που αντίκειται στον πολιτισμό και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Ευρώπης και καταπατά δικαιώματα των προσφύγων, όπως αυτά καταγράφονται στη Σύμβαση της Γενεύης.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλεί όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να συμμετάσχουν στις Επιτροπές που συγκρότησε η Σύγκλητος, ώστε η κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση των προσφυγικών οικογενειών να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr