Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Φοιτητές, έδιωξαν, αξιολογητές,  Προχώρησαν, κατάληψη

Φοιτητές έδιωξαν τους αξιολογητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Προχώρησαν σε κατάληψη 

Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από ομάδα 40 ατόμων που διαφωνούν με την διαδικασία – Τελικά η συζήτηση για την αξιολόγηση συνεχίστηκε εκτός του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να μην είναι πρωτόγνωρες αφού στις αρχές Νοεμβρίου ανάλογες είχαμε δει στο ΕΚΠΑ αλλά σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» μια ομάδα περίπου 40 φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έδιωξαν... από το πανεπιστήμιο τους πέντε Έλληνες αξιολογητές, που διδάσκουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού, ενώ κάποιοι από την ομάδα των φοιτητών ακολούθησαν τα πρυτανικά τους αυτοκίνητα προκειμένου να μάθουν τον προορισμό τους. 

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Το πρωί της Δευτέρας είχε ορισθεί η έναρξη της διεθνούς αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την πενταμελή επιτροπή των πανεπιστημιακών. Στην επιτροπή μετέχουν ο Κώστας Ηλιόπουλος (πρόεδρος) του King's College του Λονδίνου, η Μαίρη Καλατζή από το University of Illinois, o Διονύσης Κλάδης ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Βαρβάρα Παπαδοπούλου από το Πανεπιστήμιο Laval του Κεμπέκ και ο Δημοσθένης Τρίμης από το Τεχνολογικό Ινστιτούτου της Καρλσρούης. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της η έναρξη της αξιολόγησης είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με συζήτηση στην οποία θα μετείχαν οι αξιολογητές με τις πρυτανικές αρχές, τους κοσμήτορες των σχολών και τους προέδρους των τμημάτων των ΑΕΙ. 

Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού οι διαφωνούντες με τη διαδικασία φοιτητές έκαναν κατάληψη του χώρου, φώναξαν συνθήματα κατά της αξιολόγησης και απαίτησαν από το μέλη της επιτροπής να αποχωρήσουν. 

Τελικά η ηγεσία του ΑΕΙ αποφάσισε να σταματήσει την διαδικασία και η συζήτηση να συνεχιστεί σε άλλο χώρο. Ωστόσο η ομάδα των φοιτητών θέλοντας συμβολικά να εμποδίσει τους αξιολογητές να χρησιμοποιήσουν κάποιον άλλο χώρο του πανεπιστημίου τους εμπόδισε να επιβιβαστούν στα βαν. Οι αξιολογητές τελικά κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο Ιωαννίνων όπου και τελικά συνεχίστηκε η συζήτηση. 

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου μιλώντας στην «Καθημερινή» θέλησε να κρατήσει χαμηλούς του τόνους προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και να μην πληγεί η θέση του ιδρύματος από τις μειοψηφικές αντιδράσεις. Ωστόσο το συμβούλιο του πανεπιστημίου αντέδρασε με οξύτητα στην εκτόπιση των πανεπιστημιακών από την έδρα τους.

Αντιδράσεις κατά της ηγεσίας όμως υπήρξαν και από το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, παράταξη που δραστηριοποιείται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και είχε συνεργασθεί με τη Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.

Διαβάστε επίσης:

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr