Ξέσπασε φωτιά σε Πανεπιστήμιο! Μία φοιτήτρια στο νοσοκομείο / Εκκενώθηκαν τα κτίρια

Ξέσπασε φωτιά στο Πανεπιστήμιο! Μία φοιτήτρια υπέστη κρίση πανικού

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημέρωμα στην Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων, όταν ξέσπασε φωτιά στη φοιτητική εστία. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η φωτιά περιορίστηκε σε ένα δωμάτιο του τρίτου ορόφου των εστιών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική όλοι οι φοιτητές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον χώρο ενώ γίνεται προανάκριση σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά. Μία φοιτήτρια υπέστη κρίση πανικού και διακομίσθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.


Στο χώρο των φοιτητικών εστιών βρέθηκαν ο υποδιοικητής του 1ου πυροσβεστικού Σταθμού, Αντιπύραρχος Πάνος Χρήστος, ο Διοικητής ΠΕΠΥΔ ΗΠΕΊΡΟΥ Αρχιπύραρχος Τσιώπος Κωνσταντίνος και ο Συντονιστής Υποστράτηγος Μπόκας Χριστόφορος.

Εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά στις φοιτητικές εστίες (φωτορεπορτάζ)

Το δωμάτιο καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο ζημιές έχουν προκληθεί και από τον μεγάλο όγκο νερού, που χρειάστηκε για να γίνει η κατάσβεση και θα χρειαστεί χρόνος για τον καθαρισμό του 3ου ορόφου, ώστε να μπορούν να κατοικηθούν και πάλι τα δωμάτια. Το ευτύχημα είναι πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί φοιτητών, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε σε ώρα, που οι περισσότεροι φοιτητές κοιμόταν. Η εκκένωση έγινε γρήγορα από τα δύο κλιμακοστάσια στις άκρες του κτιρίου και μόνο μία κοπέλα αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. 

Ξέσπασε φωτιά σε Πανεπιστήμιο! Μία φοιτήτρια στο νοσοκομείο / Εκκενώθηκαν τα κτίρια

Ξέσπασε φωτιά σε Πανεπιστήμιο! Μία φοιτήτρια στο νοσοκομείο / Εκκενώθηκαν τα κτίρια

Ξέσπασε φωτιά σε Πανεπιστήμιο! Μία φοιτήτρια στο νοσοκομείο / Εκκενώθηκαν τα κτίρια

Τι λένε οι φοιτητές

Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ξέσπασε φωτιά σε κτίριο εστιών και τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν! – Εργαζόμενοι και φοιτητές είχαν προειδοποιήσει.

Ξημερώματα της Τετάρτης, 3/4/24, ξέσπασε φωτιά σε δωμάτιο φοιτήτριας, στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(Π.Ι.). Η φοιτήτρια κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές της, για να απεγκλωβιστεί από τις φλόγες που είχε τυλιχθεί το δωμάτιό της. Ο συναγερμός δεν χτύπησε αυτόματα, ενώ όσο και να προσπάθησαν να τον ενεργοποιήσουν χειροκίνητα δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με φωνές και χτυπήματα να ξυπνήσουν όσους βρίσκονταν στο κτίριο. Την ύστατη στιγμή, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής και εστιακών φοιτητών, κατάφεραν να απομακρυνθούν οι περισσότεροι με ασφάλεια, ενώ δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μέλη της διοίκησης και της Φοιτητικής Μέριμνας κατέφθασαν, χωρίς καμία κατάσταση-λίστα διαμενόντων, χωρίς τα κλειδιά των δωματίων. Έπρεπε να τους υποδείξουμε εμείς, να ελέγξουν αν τυχόν έμεινε κάποιος αναίσθητος και παγιδεύτηκε μέσα στο δωμάτιο του. Μέχρι στιγμής η εστία ανάφλεξης παραμένει άγνωστη, αλλά οι ευθύνες είναι γνωστές:

  • Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Π.Ι. με αδιαφορία και περιφρόνηση. Τόσο οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), αποδείκνυαν και δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των κτιρίων. Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ΣΕΦΠΙ (https://sefpi.blogspot.com/2023/11/4.html?m=1): « οι ανεπάρκειες προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, βάζουν την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο! Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ή συντηρηθεί και απειλούμαστε από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες»… «οι φοιτητές αυτή τη στιγμή πρέπει να διαβιούν, να σπουδάζουν και καλούνται μάλιστα και να «αριστεύσουν» σε απαράδεκτες και κυρίως επικίνδυνες συνθήκες σαν υπάνθρωποι. Αλλά ταυτόχρονα αρνείται να προβάλει αυτά τα ζητήματα, να απαιτήσει προσλήψεις και χρηματοδότηση για να μην “δυσφημιστεί η εικόνα του ιδρύματος”»… «Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά θύματα σε προαναγγελθέντα εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών».
  • Εγκληματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου. Το Π.Ι. έχει χάσει σχεδόν το μισό του διοικητικό προσωπικό και πάνω από το 70% της χρηματοδότησής του την τελευταία δεκαετία. Μονίμως γίνεται απλά διαχείριση και διαμοιρασμός των ελλείψεων ανάμεσα στις υπηρεσίες του ιδρύματος, με αποτέλεσμα ΟΛΕΣ να υπολειτουργούν. Μόνο η Τεχνική Υπηρεσία και η Φοιτητική Μέριμνα, που θα μπορούσαν να ελέγχουν αν τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν, έχουν απωλέσει πάνω από το μισό προσωπικό τους.
  • Αποτέλεσμα όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και ειδικά του ν. Πιερακκάκη. Η κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη και οι άθλιοι υπουργοί παιδείας, μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες και «χρηματοδότες» του. Οι διοικήσεις, λειτουργώντας σαν πιστοί εντολοδόχοι τους, έχουν επιστρατεύσει σε ρόλο φοροεισπράκτορα και ελεγκτή της ακαδημαϊκής μας προόδου, ακόμα και αυτούς του λιγοστού υπαλλήλους που έχουν απομείνει. Να κυνηγάνε δηλαδή τους φοιτητές των μηδενικών εισοδημάτων, των πολύτεκνων και ανάπηρων οικογενειών να καταβάλουν τα μηνιαία χαράτσια. Αυτοί οι «αστυνόμοι» της φτώχειας μας έλεγαν μόλις μια μέρα πριν «να βρούμε την αξιοπρέπεια να πληρώνουμε τα ενοίκια» που αυθαίρετα μας έχουν επιβάλλει, την ίδια στιγμή που μας έχουν καταργήσει κάθε προϋπόθεση να σπουδάζουμε και να διαβιούμε αξιοπρεπώς.

Ως εδώ! Να τελειώνουμε με τις επικίνδυνες και δολοφονικές τους πολιτικές.

Δεν θα καταφέρνουμε πάντα να γλιτώνουμε από τύχη από τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα που μας έχουν ετοιμάσει. Το πετσόκομμα των δαπανών, η τραγική υποστελέχωση, οι ιδιωτικοποιήσεις της Παιδείας, της Υγείας, των Σωμάτων Πυρόσβεσης, μας εξαθλιώνουν και μας σκάβουν τον λάκκο. Δεν θα ανεχτούμε άλλη αδιαφορία, εγκληματική αμέλεια, συγκάλυψη και θράσος από την κυβέρνηση της ΝΔ και των «καλοθελητών» της. Πρέπει να τελειώνουμε με όλους αυτούς, να τους τιμωρήσουμε για όσα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φτωχούς. Αυτή είναι η μοναδική ευθύνη που μας αναλογεί και εκεί πρέπει να στοχεύουν οι αγώνες μας.

  • Άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας – Αποζημίωση των πυρόπληκτων
  • Καμία συγκάλυψη της εγκληματικής αμέλειας Κυβέρνησης – Υπουργείου – Διοίκησης
  • Ανατροπή του ν. Πιερακκάκη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων
  • Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για σίτιση – στέγαση – σπουδές
  • Αύξηση χρηματοδότησης και προσλήψεις σε Παιδεία – Υγεία, όχι σε εξοπλισμούς και αστυνομία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την πυρκαγιά στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης:

Με την πυρκαγιά που ξέσπασε αργά σήμερα το βράδυ φάνηκε για ακόμα μια φορά η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εστιακών φοιτητών, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιητές που διαμένουν στο συγκεκριμένο κτίριο δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την εκκένωση του κτιρίου τα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτουργούσαν , ενώ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει αντιπυρικη, αντισεισμική θωράκιση στα κτίρια του Πανεπιστημίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη οι υπεύθυνοι "έψαχναν" τις λίστες για να δουν σε ποια δωμάτια μένουν φοιτητές και σε ποια όχι προκειμένου να εκκενωθούν όλα!

Για ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα προστασίας των φοιτητών αποτελούν περιττό κόστος για το κράτος αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αντιπυρικη, αντισεισμική θωράκιση και προστασία των κτιρίων του Πανεπιστημίου που στεγάζουν χιλιάδες φοιτητές.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

1) Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του Πανεπιστημίου η διαμονή όλων των φοιτητών του συγκεκριμένου κτιρίου σε άδεια δωμάτια άλλων κτιρίων των εστιών ή σε ξενοδοχεία

2) Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους με ευθύνη του Πανεπιστημίου. Άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις!

3) Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση για όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου

4) Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο απαράδεκτος εσωτερικός κανονισμός και το χαράτσι των 40€

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr