Πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα / Διαμαρτυρία Φ.Σ. Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα / Διαμαρτυρία Φ.Σ. Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γνωστοποιεί με επιστολή του μέσω του «Φοιτητικά Νέα» το θέμα που αντιμετωπίζουν με τα επαγγελματικά δικαιώματα τους.

Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι απαιτούν την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του πτυχίου του 5ετούς προγράμματος φοίτησης που δημιουργήθηκε μετά την ένταξη του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.


Ολόκληρη η Επιστολή:

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, συντάσσουμε αυτή την επιστολή με σκοπό να σας γνωστοποιήσουμε -ενδεχομένως να είστε ήδη ενήμεροι- καθώς και να απαιτήσουμε την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του πτυχίου του 5ετούς προγράμματος φοίτησης που δημιουργήθηκε μετά την ένταξη του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ ν.4559-2018 το οποίο ψηφίστηκε το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησαν οι διαδικασίες επικαιροποίησης του προγράμματος σπουδών, με αποτέλεσμα πλέον η φοίτηση να διαρκεί 10 εξάμηνα και το πρόγραμμα σπουδών να είναι αντίστοιχο με όλα τα τμήματα Γεωπονίας της χώρας, καθώς δόθηκε και η δυνατότητα στους φοιτητές που ήδη φοιτούσαν με το προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών των Τεχνολόγων Γεωπόνων να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους, παρακολουθώντας 2 επιπλέον εξάμηνα. Με βάση το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί σε integrated Master θεωρούμε δεδομένη την αναγνώριση του πτυχίου σπουδών μας και την αλληλεγγύη του ΓΕΩΤΕΕ στην δυνατότητα εγγραφής μας σε αυτό. Αυτή τη στιγμή, στο Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα, τρέχουν παράλληλα δύο προγράμματα σπουδών χωρίς να επαρκεί το διδακτικό προσωπικό, επηρεάζοντας έτσι την παρακολούθηση των τμημάτων αφού συγχωνεύονται μαθήματα, δημιουργούνται μεγάλα σε αριθμό ατόμων τμήματα που δεν ανταποκρίνονται στις εργαστηριακές ασκήσεις και άλλα. 

Δυστυχώς, όλα αυτά τα οποία αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο ήταν σκοπίμως αποσιωπημένα για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την πανεπιστημιοποίηση με αποτέλεσμα όλοι οι φοιτητές να αγνοούν το γεγονός ότι οι δωρεάν σπουδές τις οποίες ακριβά πληρώνουν, δεν έχουν καμία αξία καθώς το πτυχίο τους δεν προσφέρει καμία επαγγελματική αποκατάσταση. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη και με το αβέβαιο κλίμα που επικρατούσε στην σχολή μετά το άνοιγμα τους εξαιτίας της πανδημίας αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τον Κοσμήτορα του Τμήματος για να μας δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για την επικρατούσα κατάσταση, το οποίο και επιβεβαίωσε όλες μας τις ανησυχίες ενώ πρόσθεσε και έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας όταν γνωστοποίησε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ισοτιμίας του τμήματος με ιδιωτικά κολέγια. Επιπλέον, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Κοσμήτορα του τμήματος ενημερωθήκαμε ότι το τμήμα μέσω του Υπουργείου Γεωργίας καταθέτει προς ψήφιση στην βουλή τροπολογία η οποία δίνει την δυνατότητα στους απόφοιτους να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ κατά την απόκτηση του πτυχίου και συνεπώς την πλήρη αναγνώριση του.

Αξίζει να αναφερθεί πως μερικοί από όσους ήδη αποφοιτήσαν, κάνανε την επιλογή να αγωνιστούν και να λάβουν το πανεπιστημιακό πτυχίο, με λύπη διαπιστώσαν ότι δεν έχουν ορισθεί νομοθετικά τα πλήρη και ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται ως απόφοιτοι Α.Ε.Ι. της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από το οποίο ήδη έχουν καταστεί πτυχιούχοι. Συνιστά δε τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι δεν έχουν ούτε τα δικαιώματα του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αφού είχαν προτιμήσει να μην περατώσουν τις σπουδές τους στα 4 χρόνια και να λάβουν πτυχίο Α.Τ.Ε.Ι. Άλλωστε, δεν αποτελεί τιμή στην ελληνική πολιτεία να διστάζει, ενώπιον οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων ή να παλινωδεί και να ολιγωρεί σε ένα ζήτημα το οποίο αυτονόητα θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί, αφού δεν νοούνται πανεπιστημιακοί τίτλοι του ίδιου χρόνου σπουδών, με την ίδια ακριβώς ειδικότητα, εν προκειμένω του Γεωπόνου (Π.Ε.), του ίδιου προγράμματος σπουδών, να μην έχουν ισοτίμως πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. 

Είναι καιρός λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία να προβεί σε ΑΜΕΣΗ αναγνώριση του Ανώτατου Επιπέδου Σπουδών που η ίδια όρισε, και να απονείμει πλήρη και ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που προέρχονται από το πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές. 

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα, ενόψει και της διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και χρειάζεται όλους τους νέους επιστήμονες, υπάρχει δε η ανάγκη όχι για αντικίνητρα αλλά για κίνητρα ώστε ως επιστήμονες που έχουν όλα τα εφόδια, τη σύγχρονη γνώση και την εκμάθηση των νέων αγροτικών τεχνολογιών, να μείνουμε στον τόπο μας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των αναγκών του ελληνικού λαού. Επιβάλλεται η παραμονή μας στην χώρα και όχι η απογοήτευση και η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, κάτι που αμέσως προτείνει η άρνηση από τα αρμόδια Υπουργεία να αναγνωρίσει ως ισότιμα τα ακαδημαϊκά μας πτυχία. 

ΚΑΛΟΥΜΕ 

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. 

Τα Υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλουν τώρα να ενεργήσουν. 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr