Θερινό Πανεπιστήμιο Άνδρος 2015 «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας»

Ένα νεωτερικό πρόγραμμα με ακαδημαϊκό χαρακτήρα βρίσκεται αυτό το διάστημα σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πρόσφατα ανακοίνωσαν τη διοργάνωση Θερινού Πανεπιστημίου με τίτλο «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας». Η θερινή ακαδημαϊκή δράση θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2015 στο νησί της Άνδρου και συγκεκριμένα από 5 έως και 12 Ιουλίου και από 12 έως 19 Ιουλίου. Το έργο υπάγεται στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για το έργο αυτό για το οποίο δόθηκε πρόσφατα συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μιλά στο Andros Portal η ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Κυρία Τσιτσανούδη σε ποιους απευθύνεται η διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα;


«Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και απόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες. Περιλαμβάνει ένα αγγλόφωνο και ένα ελληνόφωνο τμήμα και σε αυτά θα διδάξουν διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιογράφοι/πανεπιστημιακοί από τον ευρωπαϊκό χώρο. Προβλέπονται καθημερινές τετράωρες διαλέξεις και εργαστήρια (workshops). Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο επίπεδο των guest lectures του προγράμματος συμμετέχει ευγενώς το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα με τον κ. Charles Stocking, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Western Ontario και Research Fellow του Harvard University στην Ουάσινγκτον».

Ποιες είναι οι θεματικές που θα καλύψει το Θερινό Πανεπιστήμιο;

«Το θερινό σχολείο θα καλύψει τις θεματικές: Η Ελληνική Γλώσσα, Ο Ελληνικός Πολιτισμός, Ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Πολιτική, Ελληνική Ιστορία, Ελληνική Ποίηση και Φιλοσοφία. Πρόκειται για επιστημονικά πεδία με εξαιρετικό ενδιαφέρον που ταξιδεύουν την χώρα μας στο εξωτερικό και συγκεντρώνουν την τεράστια προσοχή Ελλήνων και ξενων φοιτητών, ερευνητών και διανοουμένων».

Έχει συγκροτηθεί μια εξαιρετική Διεθνής Επιτροπή η οποία έχει την τιμητική ευθύνη της διοργάνωσης. Μιλήστε μου για την σύνθεσή της.

«Επικεφαλής της Διεθνούς Τιμητικής Επιτροπής είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξη αυτή την πρωτοβουλία. Μετέχει επίσης ο κ. Θανάσης Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής και Ουγγρικής Δημοκρατίας, ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Aναπλ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τ. Πρύτανης, ο κ. Πέτρος Γέμτος, Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανης, τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι κ.κ. Anastasia P. Samaras, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου George Mason Η.Π.Α., Katharine Sarikakis, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Βιέννης, Τζένη Παγγέ, Καθηγήτρια, τ. Κοσμήτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Giuseppe Jacobini, Καθηγητής Πανεπιστημίου La Sapienza Ρώμης, Δημοσιογράφος. Αθανάσιος Νάκας, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργία Λαδογιάννη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Jinyan Huang, Καθηγητής Πανεπιστημίου Niagara University, Η.Π.Α., Ναπολέων Μήτσης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Παπαδημητρίου, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Μαρία Σακελλαρίου, Αν. Καθηγήτρια, Πρόεδρος Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σμαράγδα Παπαδοπούλου- Μανταδάκη, αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Λογοτέχνης, Marina Geat, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Roma Tre, Damla Demirözü, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, Περικλής Πολίτης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. και η αγαπητή κ. Σάγια Τσαουσίδου, Διεθνής Αντιπρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής διότι η παρουσία τους ενδυναμώνει το εγχείρημά μας».

Το κόστος της συμμετοχής στο Θερινό Πανεπιστήμιο της Άνδρου έχει ως εξής: 

Για φοιτητές από εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού το κόστος είναι:

-285 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 15/3/2015

-350 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 30/4/2015

Για φοιτητές από εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού το κόστος είναι:

-350 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 15/3/2015

-425 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 30/4/2015

Το κόστος συμμετοχής για τους αποφοίτους και τους επαγγελματίες, ορίζεται σε 350 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 15/3/2015, και σε 425 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 30/4/2015. Για εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή βιογραφικών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Μπορούν επίσης να επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://summerschool2015.ac.uoi.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr